Alexandru Horhocea, candidat USR PLUS la președinția Consiliului Județean Ialomița: Noi mergem înainte!
S-au finalizat înscrierile în cursa electorală, domnule Horhocea. Cum a decurs acest proces și cum vă simțiți acum, când oficial ați devenit candidat?
„Asta analizăm acum, alături de colegii mei, exact ca pe băncile facultății. Și atunci când am început să lucrez pentru o multinațională în domeniul asigurărilor de viață și pensiilor private, ulterior absolvind și Masterul în Dezvoltare Rurăla, oferind consultanță fermierilor privind accesarea fondurilor europene, dar și acum, hârtiile ce trebuie întocmite sunt foarte multe și repetitive. În toată această perioadă de preînscriere a candidaturilor, am avut de întocmit multe documente și a trebuit să mă asigur de completarea lor corectă, ajungând din cauza birocrației până la exasperare, deoarece întorceau dosare exact pentru acea faimoasă virgulă, despre care se vorbește că nu lasă România să evolueze. Și acesta este unul dintre motivele pentru care m-am alăturat proiectului USR, anume pentru a contopi lumea reală din România cu lumea documentelor. Chiar spunea acest lucru un fermier, ”România trăiește în două lumi, cea reală și cea a documentelor”.
Avem 27 de candidați ai Alianței USR PLUS în județ. Ar fi trebuit să îl avem și pe al 28-lea, dar a decis că e mai sănătos să cedeze calea, pe un culoar de dreapta, când se poate acorda o șansă pentru a vedea și altceva la Slobozia, nu doar PSD.
Vreau să fac câteva precizări clare în legătură cu această cedare, atât pentru Ialomița, cât mai ales pentru Slobozia. Nu există nicio alianță electorală sau neelectorală cu PNL-ul. Girul pe care Alianța l-a dat, prin retragerea candidatului, a fost pentru omul Dragoș Soare și proiectele acestuia, nu pentru partidul care nu mai are valorile cu care a pornit la drum. Ion C. Brătianu chiar nu ar fi de acord cu drumul și oamenii promovați de acest partid.
Pe această cale subliniez faptul că USR PLUS se dezice de orice alăturare pe care încearcă să o realizeze contracandidații PNL, colegilor mei din orașe și sate, precum la Fetești, Urziceni, Amara, Ciochina, Grivița, Cocora, Gârbovi, Andrășești și multe altele.
Ne facem campania pentru Consiliul Local, unde vom fi stâlpul de integritate, asigurându-ne că inițiativele noastre pentru comunitate să fie implementate corespunzător, iar cheltuirea banului public să fie una responsabilă!
Reiterez că suntem într-o campanie agresivă și primim multe mesaje de retragere și renunțare la schimbarea la care am decis să fim parte.
Zilnic primim mesaje de „amenințare” că în localitatea X candidatul a făcut Y lucru sau că eu aș fi fraudat fonduri UE. Mă aștept să fiu atacat în orice moment „prielnic” în care vor publica în presă articole „comandate” privind acest aspect. Ce nu știu aceștia în schimb este că nu am lucrat cu PNDL ori proiecte guvernamentale. Un atac după metoda în care a fost atacat și Dan Barna la prezidențiale.
Imediat după absolvirea facultății în 2007, am ales acest drum de consultant în fonduri europene, consiliind sute de antreprenori și fermieri pentru obținerea finanțărilor europene în Ialomița și nu numai, făcând acest lucru gratuit în cazul prietenilor, pe care i-am ajutat să învețe pescuitul, nu să aștepte peștele statului. Asta vreau să fac și la Consiliul Județean, anume să acord comunității șansa de a învăța să își producă cele necesare și nu să aștepte de la cineva să primească „o sacoșă” în schimbul unui vot.
Suntem acel grăunte mic care, pas cu pas, va produce schimbarea de care avem nevoie ca națiune.
De ce spun asta? Toată lumea vorbește despre candidaturi, alegeri, câștigarea lor etc. Dar pentru a ajunge acolo, trebuie să trecem prin ”minunatul” act birocratic, în care trebuie să depunem două originale cu două fotocopii, în care cratima din buletin trebuie și ea transcrisă. Sistemul este închistat, ținut ca o castă în care doar marii jucători din care s-au desprins puieți pot să răzbească.
M-am simțit umilit de statul român, pentru că în 2020, după ce a condamnat de fațadă Comunismul, a obligat pe cel mai tânăr consilier pe care îl vom avea, în vârstă de 23 de ani, să completeze o declarație pe propria răspundere, cum că nu a ”fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia”.
Este înjositor ca statul în care trăiesc să mă oblige a semna o astfel de hârtie, atât pe mine ce aveam 6 ani în ’89, cât mai ales pe cei ce nici măcar nu știu ce era Securitatea și ce reprezenta ea pentru populația acelor timpuri. Pentru că istoria recentă a comunismului nu se studiază în școli, nimeni nu vorbește despre fenomenul Pitești-Aiud, în care oameni de valoare ai României, elitele, au fost încarcerate, umilite, torturate și mulți duși la extincție.
Și am ajuns astăzi să ne pierdem busola și valorile sociale, iar statul să apere nu oamenii simpli, ci interlopii, prin care politicienii să fie niște oameni lipsiți de bun simț și respect social, prin care instituțiile să ne ”umilească” cu fiecare cerere absurdă pe care trebuie să o mai completăm pentru ca cineva să se simtă util în aparatul bugetar, că mută o hârtie dintr-un dosar în altul.
Pentru asta suntem astăzi în cursa electorală, să oprim acest asediu față de noi, cetățenii, asupra tonelor de hârtie printate, doar că ”trebuiesc 4 dosare” și nu e suficient unul, pentru că instituțiile nu au cunoscut informatizarea mileniului 3, să înțeleagă că arhivarea cea mai sigură este cea digitală.
În care eu, cetățean, să nu fiu nevoit să cer o hârtie statului român, pentru o instituție din subordinea altei instituții.
Sunt convins de faptul că, după alegerile parlamentare și constituirea noului guvern, colegii mei vor reîncepe lucrul în comisia de ”tăiat hârtii”, anulând o serie de aberații legislative ce ne mănâncă din viață și tot ce fac e să ne țină ocupați, în loc a ne bucura de timpul propriu”.