PSD Ialomița propune un proiect de regenerare urbană a zonei centrale a municipiului Slobozia
Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Municipiului Slobozia, Marian Pavel, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița și Ștefan Țintă, președintele organizației PSD Slobozia, au prezentat și dezbătut, într-o conferință de presă desfășurată miercuri, 12 august, un proiect de regenerare urbană în zona centrală a municipiului Slobozia.
Ideea, susțin aceștia, a apărut în urmă cu un an, „din dorința de a avea un oraș cu aer cosmopolit, care să-ți confirme că trăiești într-un spațiu european, o zonă populară, animată, în vogă, unde merge toată lumea, din dorința de a fi și a te simți în pas cu vremurile, un loc foarte potrivit pentru ieșirile în grupuri mari de prieteni, un spațiu ce permite atât relaxarea în timpul zilei (terase, cafenele, magazine etc), cât și distracția de noapte, un spațiu deschis, unde poți socializa cu persoane noi și te poți bucura de o atmosferă relaxantă la fel ca în alte orașe din Europa”.
„Slobozia poate că, în prezent, nu este unul din acele orașe care să permită efervescența permanentă de care este nevoie pentru susținerea activităților comerciale specifice unui astfel de proiect, însă, împreună cu colegii și specialiștii în domeniu, am ajuns la concluzia că este nevoie de servicii mixte în zonă. Relocând o parte din activitățile publice, dar și oferind posibilitatea construirii unor spații de locuit, vom putea crea condiții cumulative pentru a asigura un flux permanent de oameni. Pentru împlinirea acestui deziderat important, am contractat, acum șase luni, o firmă de proiectare, iar astăzi vă prezentăm o perspectivă autorizată asupra acestui concept. ”Proiectul de regenerare urbană a municipiului Slobozia” vizează crearea unui spațiu menit să ridice calitatea vieții cetățenilor, să înnobileze arhitectural zona centrală și să genereze plus valoare din perspectivă economică și socială. Principalele sale componente constau în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii actuale, cu accent major pe dezvoltarea zonelor destinate pietonilor, crearea de spații verzi și spații publice înconjurate de societăți comerciale și de prestări servicii, cât și parcări publice ce vor deservi spațiile de locuit și celelalte obiective propuse”, declara deputatul Ștefan Mușoiu, unul dintre inițiatorii acestui proiect.
Zona de sud a amplasamentului, respectiv zona construcțiilor noului centru urban, în suprafață de aproximativ 2,6 ha, va conține 50 de unități individuale P+2+M, cu suprafețe construite de aproximativ 150 mp și suprafețe desfășurate de aproximativ 5-600 mp, cu o suprafață totală construită de 8.000 mp și 26.000 mp desfășurați.
Construcțiile vor avea amenajate, la parterul acestora, spații comerciale și de servicii, iar etajele superioare vor adăposti locuințe individuale, birouri sau spații de închiriat sau chiar spații comerciale. De asemenea, se are în vedere construcția unei parcări supraetajate. Un element inedit al zonei îl va reprezenta un turn cu ceas, cu o înălține de aproximativ 25 de metri, ce va fi amplasat în centrul ansamblului.
„Mă bucur că suntem astăzi într-un moment foarte important al parcursului de dezvoltare al municipiului Slobozia. Pornim cu acest proiect de regenerare urbană plecând de la câteva concepte rezultate în urma discuțiilor cu cetățenii din Slobozia. În primul rând, faptul că există destul de multe resurse, spații, terenuri neutilizate, la nivelul municipiului nostru, care pot face obiectul unor proiecte de dezvoltare în parteneriat public-privat, iar în viitorul mandat, sperând că voi obține încrederea cetățenilor, îmi propun să dezvoltăm astfel de proiecte care să utilizeze resursele orașului. Practic, încercăm să schimbăm conceptul de dezvoltare și punctele de referință ale orașului, care în prezent se centrează de-a lungul bulevardelor Matei Basarab, Chimiei. (…) Ideea este foarte provocatoare. Proiectul nu se referă doar la un spațiu încă neutilizat în zona de Sud a orașului, ci el integrează un concept mai larg al spațiului urban Orășelul Copiilor, unde există și o propunere de finanțare cu fonduri europene. Practic, acest proiect își propune să potențeze acea finanțare europeană, care este undeva, cred, de 4,5 milioane de lei. (…) Este o provocare într-un proiect complex, unde avem și finanțare europeană și din bugetul local pentru partea de infrastructură și utilități, care vor fi puse la dispoziția celor care vor veni în acest proiect și, bineînțeles, resurse private pentru cei care vor dori să investească aici, să construiască pe suprafețele care vor fi concesionate la nivelul primăriei. Această idee de a crea puncte de interes în oraș și zone de recreere, de întâlniri ale cetățenilor, zone în care se vor concentra servicii, va fi continuată cu alte proiecte. (…). Suntem deschiși la noi propuneri, la discuții cu cetățenii. Sper să fie o noutate și să să fie recepționată pozitiv această propunere a PSD, a echipei pentru Primăria Slobozia, a echipei pentru Consiliul Județean”, a declarat Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Municipiului Slobozia.
În cadrul zonei se va afla și o construcție destinată administrației publice. Realizarea proiectului se va face prin parteneriat public-privat (Primărie, Consiliul Județean, mediul privat).
„Componenta cea mai importantă o va reprezenta mediul privat, ai căror reprezentanți vor fi consultați în egală măsură cu cei ai societății civile. Vor urma o serie de întâlniri pentru a aprecia impactul social, dar și să strângem sugestiile și propunerile dumneavoastră, astfel încât să perfectăm acest proiect. Vă așteptăm alături de noi pe toți cei care vă doriți un oraș cu adevărat modern, un nou pol urban menit să ofere o nouă identitate locului!”, a mai spus Ștefan Mușoiu.
Ștefan Țintă, președintele PSD Slobozia, susținea că această investiție este estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.
Acesta a vorbit despre impactul economic al acestei investiții, dar și despre impactul social și beneficiile care decurg dintr-o astfel de investiție, mai ales asupra tinerilor.
„Din păcate, știți și simțiți și dumneavoastră că la ora actuală Slobozia este un oraș monoton, însă, prin finalizarea acestei investiții, orașul poate lua o direcție pozitivă și poate duce, sper, la rămânerea oamenilor, tinerilor în special, în orașul nostru”, este de părere Ștefan Țintă.
Acest proiect se va desfășura pe o suprafață de aproximativ patru hectare, cuprinsă între străzile Șoseaua Sudului, Bulevardul Chimiei, Bulevardul Matei Basarab și strada Nisipuri.
Acest proiect se estimează a fi implementat în aproximativ 3 ani, după parcurgerea unor etape tehnice, care nu sunt deloc ușor de trecut.