Victor Moraru (C.J.Ialomița): Proiectul de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului de specialitate a fost gândit pentru a creşte calitatea actului medical
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat astăzi, 3 august, contractul de achiziție publică având ca obiect întocmirea documentației tehnico-economice, faza Proiect Tehnic și Detalii de Execuție, asistență tehnică proiectant și lucrări de execuție din cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia”.
Termenul de implementare este de 26 de luni, din care două luni pentru realizarea PT și DE, iar 24 de luni pentru finalizarea efectivă a acestei lucrări.
Consiliul Județean Ialomița are mai multe proiecte demarate în vederea îmbunătățirii infrastructurii medicale. La Spitalul Județean de Urgență din Slobozia menționăm doar patru proiecte de anvergură, proiecte de peste 30 de milioane de euro, care privesc construirea unui Bloc Operator, modernizarea și dotarea incintei clădirii spitalului, modernizarea, extinderea și dotarea UPU și modernizarea Ambulatoriului de specialitate, două fiind finanțate prin PNDL și două din fonduri europene.
Despre Ambulatoriul integrat de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, putem spune că va fi consolidat și modernizat cu fonduri europene.
Anul trecut, pe 10 decembrie 2019, era semnat contractul de finanțare pentru realizarea acestui proiect în valoare totală de 17.490.007,08 lei, din care 7.003.272,08 lei contribuția Consiliului Județean Ialomița și 10.486.735,00 lei fonduri nerambursabile. Contractul semnat astăzi are o valoare de 13.621.254 lei fără TVA (16.209.292 lei cu TVA).
Lucrările de bază constau, printre altele, în punerea în siguranță, prin intervenții de consolidare, conform expertizei tehnice, a tuturor corpurilor de clădire, termoizolarea fațadei, refacerea finisajelor exterioare și interioare, înlocuirea completă a instalațiilor (termice, sanitare, electrice curenți tari și curenți slabi), dotarea clădirii cu generator electric, UPS și cu sistem de climatizare și ventilație etc.
Proiectul de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului a fost gândit pentru a creşte calitatea actului medical, pentru a scădea numărul de pacienți internați și timpul necesar pentru diagnosticare și tratament, precum şi pentru a diagnostica pacienții în stadiul incipient și pentru a le trata cu succes o serie de afecțiuni mai ușoare, prevenind agravarea lor, ca urmare a creării unor condiții de tratament la standarde europene.
„Este o lucrare importantă pentru noi toți, pentru cetățenii din Ialomița. S-a lucrat foarte mult la realizarea acestui proiect finanțat din fonduri europene. Este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 8, „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”. Doresc să felicit echipa de implementare a Consiliului Județean și, implicit, a Spitalului Județean de Urgență Slobozia. (…) De aici încolo rămâne ca supervizorul, beneficiarul, C.J., Spitalul și constructorul să facă echipă pentru a realiza o lucrare foarte bună. La ora actuală, Ambulatoriul de la Slobozia este într-o stare oarecum deplorabilă, cu toate că acolo s-au făcut eforturi mari pentru întreținerea curățeniei și menținerea în stadiu de funcționare, respectând condițiile sanitare. (…) Știți și dumneavoastră că la începutul mandatului acestei echipe am avut trei obiective majore: sănătatea, drumurile județene și atragerea fondurilor europene. Prin tot ceea ce am făcut în acești patru ani am încercat ca zilnic să ajungem să ne îndeplinim obiectivele pentru care am cerut încrederea cetățenilor. Eu sunt astăzi satisfăcut că avem aceste proiecte în domeniul sănătății, care se vor derula așa cum ne-am obișnuit, în condiții foarte bune, drumurile județene sunt în lucru pe aproape jumătate din lungimea totală, iar la capitolul absorbție de fonduri europene este foarte clar că suntem mult peste ceea ce ne-am stabilit inițial. Felicitări încă o dată tuturor și mult succes în continuare. O rugăminte am, ca de fiecare dată, la constructor: ca pe perioada lucrărilor să creăm cât mai puțin disconfort. Toată lumea știe că la început suntem optimiști că încep lucrările, iar ca în orice domeniu, când se fac lucrări apare acel disconfort. Dar altfel nu putem merge mai departe. Cu siguranță se vor găsi soluții ca acest disconfort să fie mai ușor de trecut, având în vedere faptul că acolo vor funcționa în continuare cabinetele medicale (…)”, a transmis Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
În Ambulatoriul integrat al Spitalului Județean de Urgență funcționează peste 22 de cabinete medicale care acordă servicii medicale atât pacienților din Slobozia cât și din județ, având o adresabilitate de peste 100.000 de consultații pe an. După implementarea acestui proiect, reprezentanții Spitalului susțin că se așteaptă la o creștere cu aproximativ 25% a adresabilității, având în vedere faptul că se va mări capacitatea de investigare paraclinică.
„Felicit echipa care a lucrat la acest proiect. Este unul dintre proiectele care sper să aibă o finalitate în termen sau chiar mai repede, pentru că este nevoie ca acest spațiu să fie modernizat. Trebuie să menționez două lucruri. Faptul că toată baza de tratament va fi mutată în locul Blocului Operator de la etajul 4, care funcționează astăzi în Ambulatoriu, este un lucru extraordinar. Modernizarea bazei de tratament, dotarea și tot ceea ce am gândit acolo cred că va da multe bătăi de cap privaților din domeniu, dar va aduce un plus pacienților din județ. Un alt lucru pe care doresc să îl menționez este faptul că la parter va funcționa toată aparatura de radiologie, care la momentul acesta este una cu care ne mândrim. (…) Este un proiect ambițios, iar faptul că au venit foarte mulți medici aici în ultimii ani și am deschis cabinete în ambulatoriu, ne face să gândim că va fi un lucru extraordinar pentru județul nostru”, a declarat Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Mircea Toader, reprezentantul SC Construcții Erbașu SA, a dat asigurări că va finaliza această lucrare în termenii prevăzuți în contract sau, dacă va fi posibil, chiar mai devreme, pentru că termenul este unul destul de generos.
„Sperăm să facem echipă bună cu reprezentanții Consiliului Județean și cu cei ai Spitalului, iar ceea ce dânșii au pus pe hârtie și doresc să se implementeze la final să se regăsească într-un proiect de succes”, a spus acesta.