Ialomița: Spitalele din Urziceni și Țăndărei nu au cheltuit toți banii dați de Consiliul Județean pe COVID 19
Consiliul Judeţean Ialomiţa, la rectificarea bugetului judeţului din luna aprilie 2020, a aprobat şi alocarea sumei totale de 1.010.000 lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru asigurarea resurselor de finanţare municipiilor Urziceni şi Feteşti, inclusiv oraşului Ţăndărei, pentru unităţile sanitare cu paturi din subordinea acestora.
Mai precis, municipiul Urziceni a primit 300.000 lei, municipiul Feteşti – 510.000 lei și oraşul Ţăndărei – 200.000 lei.
Sumele alocate erau necesare spitalelor pentru achiziţionarea de medicamente, materiale de protecţie şi dezinfectanţi, în vederea prevenirii şi limitării infectărilor cu virusul SARS-CoV2.
Potrivit Primăriei Urziceni, din suma primită, de 300.000 lei, mai au disponibil 109.000 lei, restul sumei fiind cheltuită în mare parte pe echipamente de protecție (105.000 lei), 46.000 pe materiale sanitare și 38.000 pe dezinfectanți.
De asemenea, Spitalul Țăndărei mai avea neutilizată suma de 70.668 lei din cei 200.000 lei primiți de la Consiliul Județean. Referitor la Spitalul municipal Fetești, spital suport COVID, nu avem o situație cu privire la cheltuirea acestor fonduri.
Potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 47/22.04.2020, prin care au fost alocate fondurile menţionate, autorităţile publice locale aveau obligaţia de a utiliza şi justifica sumele primite până cel târziu la 30 iunie 2020.
O serie de factori obiectivi, precum respectarea procedurilor de achiziţie publică, evoluţia fluctuantă a răspândirii virusului, cu efect direct în numărul inconstant de pacienţi infectaţi şi trataţi, au determinat ca cele trei spitale să fie în imposibilitatea de a utiliza sumele alocate conform previziunilor iniţiale.
Această situaţie a fost semnalată de Primăria Municipiului Urziceni şi Primăria Oraşului Ţăndărei, care au solicitat prorogarea până la 31 decembrie 2020 a termenului de utilizare şi justificare a sumei primite, stabilit iniţial la 30 iunie 2020.
Luând în considerare că situaţia prezentată de cele două autorităţi publice locale este justificată, Consiliul Județean Ialomița a întocmit un proiect de hotărâre princare propune modificarea alineatului (2) al articolului 2 din Hotărârea Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 47/22.04.2020 privind aprobarea rectificării bugetului general al judeţului Ialomiţa, pe anul 2020, în sensul celor expuse mai sus. O decizie în acest sens va fi luată joi, 30 iulie, în cadrul ședinței Consiliului Județean.
„Părerea noastră este ca pacienții asimptomatici să fie izolați în altă parte decât în spitale”
Despre Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, care nu este spital COVID, dar care are secție ATI și hemodializă, managerul unității, Mariana Iancu, a vorbit luni, 27 iulie, la finalul unei conferințe de presă.
Managerul susținea că în spitalul din Slobozia s-au prezentat atât pacienți suspecți de COVID, cât și confirmați.
„Până la acest moment am avut aproximativ 150 de pacienți pozitivi și în jur de 2700 de suspecți. Suntem unitate de primire urgențe, cu un aflux destul de mare de pacienți”, spunea Mariana Iancu.
Faptul că în ultima perioadă nu mai sunt locuri în spitalele special destinate tratării pacienților COVID19, determină alte unități spitalicești să îi preia.
„Spitalul Fetești este plin. Am început să testăm o parte din pacienții spitalului Fetești pentru a-i ajuta să elibereze anumite paturi. Uneori sunt externați mai repede, alteori mai greu. Părerea noastră este ca pacienții asimptomatici să fie izolați în altă parte decât în spitale. Probabil de aceea și aglomerația asta mare de pacienți care necesită zile întregi de spitalizare. Suntem un județ care a avut câteva focare destul de consistente și mă refer la Țăndărei, Bărbulești, Balaciu acum. Am testat câțiva angajați ai primăriei care trebuiau să înceapă munca, dar nu s-au negativat toți, Centrul de Îngrijire și Asistență din Slobozia… În momentul de față, prima grijă a noastră sunt concediile de odihnă ale angajaților. Unii dintre ei merg în concediu, se întorc cu simptome, unii mai repede, alții mai târziu, și pot fi oricând purtători ai acestui virus. Suntem în perioada în care unii cred, alții nu cred că există acest virus, dar noi, cei care am văzut pacienții trecându-ne pragul, iar unii dintre ei au decedat în spitalul județean, vă spunem că există. Se muncește mult. Gândiți-vă că sunt cinci luni de când a apărut acest virus, personal nu am avut cum să angajăm, unii s-au pensionat, alții au părăsit spitalul, astfel că suntem într-un deficit de personal. Este o perioadă de concedii, este o perioadă când mulți sunt obosiți, dar ne continuăm munca. Am avut și pacienți din alte județe la ATI. Sunt foarte mulți pacienți care vin și la UPU. Unii rămân în izolatoare până le vin rezultatele, alții sunt internați pe secții, izolați până la aflarea testului. Vă spun că este mai rău ca în primăvară. Cel puțin pentru județul nostru. (…) Capacitatea noastră este de 30 de teste pe zi. Zilele acestea așteptăm un alt aparat care, practic, va dubla capacitatea de testare. Eu cred că acest virus nu ar mai avea atâta putere dacă am respecta trei lucruri: să ne spălăm pe mâini, să purtăm masca și să păstrăm distanța”, a spus Mariana Iancu.
Astăzi, 29 iulie, în județul Ialomița, erau în total 715 cazuri de COVID 19, cu 5 mai multe decât în ziua anterioară.
Până astăzi, 29 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 48.235 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.182 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
26.446 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.870 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
Până astăzi, 2.269 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.