Ialomița: Patru comune au primit finanțare prin ADI, pentru proiecte în valoare de 1,9 milioane de lei
Colelia, Valea Măcrișului, Ciulnița și Gheorghe Doja sunt alte patru Unități Administrativ-Teritoriale care beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Ialomița, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ialomiţa, în cadrul Programului Judeţean de Dezvoltare Locală – Ialomiţa 2020.
Joi, 23 iulie, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat contractele de finanțare pentru realizarea proiectelor depuse de aceste UAT-uri la ADI Ialomița, proiecte în valoare totală de peste 1,9 milioane de lei, din care 800.000 lei finanțare ADI Ialomița.
„Sunt proiecte importante pentru aceste autorități publice locale. Astăzi ajungem la 41 de proiecte semnate în 2020, cu o valoare de 17.707.229 lei. Mai sunt în pregătire alte trei proiecte pe anul 2020. În cei trei ani de când funcționează această asociație au fost semnate și finanțate 90 de proiecte, dintre care 51 de proiecte sunt pe infrastructură, 21 de proiecte pe sport, 10 pe educație, 4 pe mediu, 3 pe situații de urgență și 1 pe sănătate. Felicit primarii pentru inițiativa de a depune aceste proiecte. Sunt primari care au ajuns la al treilea proiect depus și finanțat. Tuturor le urez succes în implementare. Se dovedește faptul că această Asociație, care la început a fost privită cu scepticism, astăzi reușește să finanțeze proiectele importante din localitățile județului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
UAT Colelia are un proiect pentru amenajarea unui teren de sport sintetic – multifuncţional, valoarea totală a acestuia fiind de 268.449,46 lei, din care contribuţia ADI Ialomiţa este de 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. Terenul de sport va avea o suprafață de 945 mp și va fi realizat din placă betonată, gazon sintetic, 2 porți de fotbal, gard perimetral cu plasă metalică, instalație de iluminat nocturn cu 6 reflectoare și rigole prefabricate.
„Eu sunt la al treilea proiect, pentru că am crezut în această asociație de dezvoltare încă de la început. Ca atare, încă din primul an, am depus proiecte. Acestea au fost pe infrastructură – trotuare, al doilea pentru achiziția unor generatoare, iar al treilea pentru un miniteren de sport în curtea școlii. Planurile sunt în funcție și de bugetul nostru, în primul rând. Dacă aveam un buget mai mare, poate ne permiteam și noi să facem proiecte mai mari. Mulțumesc întregii echipe, în special domnului președinte, domnului director de la ADI și chiar vreau să spun că atunci când aveam anumite probleme se insista să continuăm ca să putem demara cât mai repede”, a precizat primarul comunei Colelia, Niță Nichita.
UAT Valea Măcrişului a depus un proiect în valoare totală de 618.352,13 lei, din care contribuţia ADI Ialomiţa este de 200.000 lei. Se are în vedere modernizarea străzii Bujorului pe o lungime de 410 ml și o lățime de 4 metri parte carosabilă. Durata proiectului: 20 luni.
„La început, când au fost puse bazele acestei asociații, eram cu toții sceptici. Acum eu sunt la al doilea proiect. Primul proiect depus a fost pe învățământ, acum pe infrastructură. Mulțumesc conducerii ADI Ialomița, tuturor celor care ne ajută ca proiectele noastre pe care vrem să le depunem să fie bune, să fie construite așa cum trebuie. Vă mulțumim din suflet. Până în prezent, în ultimii patru ani, dintr-un total de 20 de kilometri, avem asfaltați peste 6 kilometri. Am avut proiecte pentru asfaltare și prin PNDL și din resursele bugetului local (…)”, a spus primarul comunei Valea Măcrișului, Mihail Bobeș.
UAT Ciulniţa a depus un proiect pentru modernizarea străzilor locale în comuna Ciulniţa, valoarea totală a proiectului fiind de 442.824 lei, din care contribuţia ADI Ialomiţa – 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. Se are în vedere modernizarea străzilor Pogoanele, Poliției și Pietrișului, prin asfaltare, având o structură de 6 cm beton asfaltic BA16, 15 cm piatră spartă, și prin lucrări de scarificare și reprofilare a construcției existente. În satul Ciulnița au fost asfaltați peste 5 km din cei 8,8 km pe care îi are. Vor fi asfaltați încă 800 de metri prin acest proiect, urmând ca după extinderea rețelelor de canalizare și gaze pentru cartierul nou să fie depus și un proiect pentru acea zonă. În satul Ion Ghica sunt discuții pentru extinderea rețelei de gaz, astfel că drumurile vor fi refăcute după realizarea acestei lucrări. Se estimează ca în aproximativ 18 luni să existe rețeaua de gaz pe strada principală.
„Cea mai mare realizare este aceea că avem un control asupra acestor fonduri, iar banii oamenilor se duc către investiții și nu în altă parte. Cea mai mare realizare din punctul meu de vedere este faptul că domnul președinte a reușit, prin banii pe care îi alocă, să aibă un control în sensul acesta, cu proiecte în spate, pentru cetățenii județului Ialomița. Știți că banii pe care îi avem nu sunt suficienți niciodată, poate mulți dintre noi am fi vrut să facem altceva, dar dacă dorim să accesăm aceste fonduri pentru proiectele vizate în cadrul ghidului trebuie să facem aceste lucruri. Pentru acest fapt am intrat și eu în această asociație și am accesat fondurile respective. (…) Văd că este un lucru foarte bun, că se mișcă lucrurile și le urez succes tuturor în continuare, și celor din asociație și domnului președinte, pentru a putea direcționa fonduri către proiectele din localitățile județului, în beneficiul oamenilor din acele comunități”, a declarat primarul comunei Ciulnița, Gheorghe Stelică.
UAT Gheorghe Doja are în plan reabilitarea Şcolii Generale cu clasele I- IV, Nr.l, Spiru Haret, valoarea totală a proiectului fiind de 663.027 lei, din care contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. Lucrările vor consta în modernizarea și reabilitarea infrastructurii unității școlare prin consolidarea structurii de rezistență, înlocuirea elementelor deteriorate ale șarpantei, înlocuirea învelitorii deteriorate cu țiglă metalică, refacerea zugrăvelii, înlocuirea planșeului, reabilitarea termică a clădirii și amenajarea unei centrale termice, reabilitarea instalației electrice și a celei termice, refacerea trotuarelor, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu PVC, montarea unor jgheaburi și burlane din tablă, realizarea unui strat suport pentru pardoseli din beton slab armat și înlocuirea pardoselilor, consolidarea fundației și cămășuirea pereților.
„Trebuie să recunosc că această Asociație de Dezvoltare are un rol foarte important și permite o dezvoltare anuală a localităților. Cu acești bani sunt finanțate an de an proiecte și este un lucru extraordinar. Este primul proiect pe care îl depun aici. Am avut alte proiecte mai mari și nu ne-am permis. Noi reabilităm o școală în stil brâncovenesc, de acum 70 de ani, cu două clase, cum erau pe timpuri, două clase, hol și cancelaria. Va fi o reabilitare totală, se va schimba aproape tot în afară de pereți. Trebuie să îi mulțumesc în primul rând domnului președinte care a avut inițiativa de a înființa această Asociație, domnului director Ganea, care este un om priceput și știe ce trebuie să facă, mulțumesc tuturor și să continuăm pe același drum”, a spus primarul comunei Gheorghe Doja, Ion Mihai.