Mihai Puia, DSVSA Ialomița: „Suntem înconjurați de focare de gripă aviară. Dar cred că până în toamnă putem sta liniștiți”
„Suntem înconjurați de focare de gripă aviară. Dar părerea mea este că dacă nu am avut până acum, până în toamnă putem sta liniștiți. Gripa aviară are un caracter sezonier, dat fiind faptul că circulația păsărilor migratoare este principalul rezervor de virus. În aceste condiții, eu, personal, cred că până în toamnă putem sta liniștiți. A existat în luna ianuarie un focar de gripă aviară în România, în Maramureș, H5N8, la o fermă de găini ouătoare, dar sunt focare în Bulgaria, Polonia, Ungaria. Acum sunt în zona de supraveghere, cu restricții, câteva localități din Arad. Să sperăm că noi nu vom avea. Am luat măsuri de prevenție specifice. Am cerut și am verificat în primul rând toate programele de biosecuritate la fiecare fermă, iar noi suntem un județ în care se produc peste 8,5 milioane de pui într-un an, avem două stații de incubație, 25 de ferme de pui de carne, 2 ferme de reproducție, trei ferme de găini ouătoare (…)”, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă, directorul DSVSA Ialomița, Mihai Puia.
În legătură cu pesta porcină africană, deși în județul nostru virusul nu mai activează, în județele din jur mai sunt focare, atât în mediul silvatic cât și în gospodăriile populației. Din această cauză, în unele zone din Ialomița au existat restricții în zone de supraveghere. De exemplu, au existat restricții la trei exploatații comerciale: o fermă de material seminal, o fermă de reproducție la Gârbovi și o fermă de îngrășătorie, tot la Gârbovi.
„În județul Ialomița, nu mai avem niciun focar activ. Singurul focar din acest an a fost la Slobozia. La un control în trafic a fost depistată o persoană cu un porc în portbagaj. În urma analizelor, porcul a fost depistat pozitiv. Iar focarul s-a declarat acolo unde a fost găsit”, a mai spus Mihai Puia.
De asemenea, directorul DSVSA Ialomița a declarat că din cauza restricțiilor de circulație din perioada stării de urgență numărul samsarilor de porci s-a redus, însă au existat cazuri în care un singur samsar a fost prins și amendat de patru ori. Deși amenzile sunt foarte mari, atât din partea DSVSA cât și din partea Poliției, iar porcii au fost confiscați, se pare că profitul din vânzarea porcilor este mare, având în vedere faptul că aceeași persoană, care crește porci în Baltă (zona Fetești), a fost prins de patru ori, iar el continuă să vândă prin diverse localități.
În cadrul conferinței de presă s-a mai discutat despre proiectele întocmite de DSVSA Ialomița în vederea achiziționării și dotării laboratului cu diverse echipamente, dar și pentru achiziționarea unei mașini cu agregat frigorific.
În laboratorul pe care îl deține, în cadrul căruia se fac analize pentru depistarea pesticidelor la legume și fructe, fiind și singurul din țară acreditat care face analize pe dermatoza medulară bovină, DSVSA Ialomița a accesat fonduri europene și pentru dotarea cu opt echipamente RT-PCR și adiacente (pe măsura 5.1 prin AFIR), proiect în valoare de peste 99.990 euro.
Un alt proiect, în valoare de 100.000 de euro, se referă la achiziția a șase echipamente, iar un alt proiect în valoare de 36.000 de euro a fost pentru achiziția unei mașini cu agregat frigorific pentru transportul probelor pe terenuri grele, proiecte realizate de specialiștii DSVSA Ialomița.
La conferință a mai participat și Mihai Moldoveanu, șef serviciu Control Sănătate și Bunăstarea Animalelor din cadrul DSVSA.