Noi contracte de finanțare semnate de președintele C.J. Ialomița: Vlădeni, Traian, Jilavele și Movila, proiecte de peste 1,7 milioane de lei
Din ce în ce mai multe comunități locale sunt sprijinite financiar de Consiliul Județean Ialomița, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. Luni, 13 iulie, președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, a semnat alte patru contracte de finanțare pentru proiecte de dezvoltare în localitățile Vlădeni, Jilavele, Traian și Movila, în valoare totală de peste 1,7 milioane de lei, din care peste 788.500 lei reprezintă finanțare de la ADI Ialomița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală.
UAT Vlădeni va investi peste un milion de lei în contorizarea branșamentelor de apă aferente gospodăriilor, reabilitarea căminelor de vane și a hidranților de incendiu. Contribuția ADI Ialomița la acest proiect este de 200.000 lei, iar a UAT Vlădeni de 800.039 lei. Durata proiectului este de 24 de luni. Se vor monta 800 de cămine de contoare cu citire directă, se vor înlocui 25 de vane tip sertar, 15 hidranți supraterani, se vor monta încă 9 hidranți, și se vor reabilita încă 9 cămine de vane, beneficiarii fiind cei 1.600 de locuitori ai comunei.
„Țin să mulțumesc Asociației Intercomunitare și domnului președinte. Pentru noi, UAT Vlădeni, este a doua investiție finanțată și mi se pare oportună pentru că localitatea a avut făcută contorizarea în 1994, iar la ora actuală multe dintre contoare sunt defecte, iar stabilirea consumului este o mare problemă. Noi, în paralel, mergem și cu lucrările la canalizare, extindere și modernizare, lucrarea fiind într-un stadiu avansat. Investiția este una complexă și destul de costisitoare (…). Cert este că această cofinanțare este benefică pentru noi la ora actuală. Avem certitudinea că vom face față investiției de bază. Depinde de comunitate și de nivelul colectării taxelor și impozitelor”, a declarat primarul comunei Vlădeni, Marian Dinu.
UAT Traian a decis să investească în modernizarea școlii, prin înființarea unei centrale termice la Școala Profesională Traian. Valoarea proiectului este de 258.591 lei, din care 68.591 lei contribuția UAT Traian, iar 190.000 lei contribuția ADI Ialomița. Durata proiectului este de 24 de luni.
„Eu, din fericire, sunt la al treilea proiect prin Asociația de Dezvoltare și felicit întreaga echipă, începând cu domnul președinte, domnul director, vicepreședinții, funcționarii Consiliului Județean care au pus la punct acest program. (…) Este o sumă destul de importantă pentru noi. Dacă acest program nu a fost luat ca exemplu de alte județe, ar trebui, pentru că pentru noi, localitățile din mediul rural, este un sprijin substanțial. Felicitări și mulțumim mult că v-ați gândit la noi, UAT-urile, pentru că noi colectăm din ce în ce mai puțini bani la bugetul local, mai ales în această perioadă de pandemie”, a declarat primarul comunei Traian, Năstase Fănel.
Centrala va fi montată într-o clădire ce va fi construită, cu o suprafață de peste 21 de m.p, echipată cu un cazan pe combustibil solid. Beneficiarii direcți sunt cei 300 de elevi și 30 de cadre didactice ai școlii.
În comuna Jilavele, proiectul face referire la amenajarea de platforme betonate și amplasarea de containere pentru colectare selectivă a deșeurilor. Valoarea proiectului este de 249.353 lei, din care 198.509 lei este contribuția ADI Ialomița, iar 50.843 lei contribuția UAT Jilavele. Durata proiectului este de 3 luni.
„Mă bucur că sunt astăzi aici și să fiu beneficiarul unui proiect pentru Jilavele. Ca și colegul de la Traian, și eu sunt la a treia „abatere”, al treilea propect la Jilavele. Proiectul de anul acesta presupune amplasarea pe raza comunei a 11 module. Fiecare modul are trei containere. (…) Acest proiect are dublu rol: selectarea deșeurilor și educarea cetățenilor în a colecta deșeurile selectiv. Modulele vor fi amplasate în jurul instituțiilor, unităților economice, unde sunt amplasate și camere video. Legat de valoarea acestor proiecte, poate nu sunt extraordinar de mari, dar au impact și sunt benefice în comunitate. Nu pot decât să mulțumesc atât domnului președinte cât și domnului director”, a declarat primarul comunei Jilavele, Ene Miloievici Petre.
Se vor amenaja mai multe platforme betonate cu suprafața de 12 m.p., se vor amplasa containere modulare pentru colectare selectivă: hârtie, carton, sticlă, metal, plastic, beneficiarii direcți fiind cei 3.527 de locuitori ai comunei.
UAT Movila va investi în amenajarea unui loc de joacă, valoarea totală a proiectului fiind de 251.600 lei, din care 200.000 lei de la ADI Ialomița, iar contribuția UAT Movila este de 51.600 lei. Terenul de joacă va fi în suprafață de 425 m.p., cu o structură de 3 cm tartan și 20 cm fundație. Terenul va fi dotat cu tobogane, balansoare, leagăne, figurine pe arc, carusel, aparate fitness, băncuțe, coșuri de gunoi etc.
„Pentru prima dată, această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, sub îndrumarea domnului președinte, a început să facă proiecte. Eu sunt la al doilea proiect, primul fiind realizarea de trotuare. Nouă ni se pare că sunt proiecte mici, adică în sumă de 200.000 lei, dar să știți că pentru o localitate ca a noastră acești bani înseamnă ceva. Mulțumim tuturor. Mai ales că o astfel de asociație a mai fost înființată și vă spun că, în 31 de ani de când sunt primar, nu prea a funcționat. Așa că acum este un succes”, a spus primarul comunei Movila, Mihai Valeriu.
În cei trei ani de când funcționează Asociația au fost alocați de la Consiliul Județean Ialomița peste 33 de milioane de lei.
„După cum știți, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița este finanțată de Consiliul Județean și de UAT-uri. Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, Consiliul Județean Ialomița, împreună cu UAT-urile, își propun să facă investiții în infrastructura județului Ialomița și, spunem noi, până la acest moment Asociația și-a îndeplinit obiectivul pentru care a fost creată, finanțând foarte multe proiecte ale Unităților Administrativ Teritoriale, din diferite domenii, care sunt alese de către Adunarea Generală, formată din UAT-uri și primarii acestor unități, respectiv infrastructura de apă, canalizare, drumuri, parcuri, iluminat public, locuri de joacă pentru copii, grupuri sanitare și alte domenii identificate de UAT-uri. Astăzi am ajuns la 30 de proiecte finanțate. Mai sunt 11 proiecte în evaluare și probabil în săptămânile următoare vor fi semnate și contractele. Îi felicit pe domnii primari pentru inițiativa de a depune proiecte în cadrul acestei Asociații, care reprezintă un succes, și dă posibilitatea UAT-urilor să cofinanțeze proiectele importante. Astăzi avem un proiect foarte mare la Vlădeni, de peste un milion de lei, din care contribuția noastră este de 200.000 lei. Ne-am fi dorit să creștem contribuția Consiliului Județean Ialomița la această Asociație, la proiectele pe care le finanțăm. La ora actuală, finanțăm proiectele din mediul urban cu 300.000 lei, iar pentru mediul rural 200.000 lei, însă cei 600 miliarde de lei alocați mai puțin județului Ialomița în acest an a făcut imposibilă această creștere. Sperăm ca în viitor bugetul va fi mai generos și noi vom putea să cofinanțăm cu sume mai mari aceste proiecte ale UAT-urilor. (…) Acest mod de finanțare este unic în țară. Ne-au urmat exemplul, dar având un alt mod de repartizare a sumelor, prin încheierea de parteneriate directe cu UAT-urile, Consiliile Județene din Brăila, Prahova, Teleorman, dacă nu greșesc. Eu, pentru a evita suspiciunile că aș direcționa banii unde aș avea anumite interese, am preferat să finanțăm prin această Asociație, condusă de domnii primari ce fac parte din Adunarea Generală. Tot această Asociație stabilește regulile jocului, modul de repartizare, aprobă Ghidul Solicitantului, iar noi, Consiliul Județean și conducerea Asociației, nu facem altceva decât să urmărim să se respecte ceea ce își doresc domnii primari. Am făcut asta cu intenția clară de a da posibilitatea tuturor UAT-urilor de a accesa aceste fonduri. Observați că sunt localități la al doilea sau al treilea proiect. Acum a ținut un pic și de încrederea în această asociație, a ținut un pic și de prioritizarea proiectelor fiecărei UAT, pentru că sumele disponibile nu sunt foarte mari. (…)”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.