CJAS Ialomița: „Avem un buget care ne permite derularea activității până aproape de finele anului”
„Avem un buget de circa 250 milioane de lei, repartizat pe toate domeniile de asistență medicală. Bugetul a venit în luna iunie. În plus, avem preocuparea de a colecta contribuțiile asigurărilor sociale de sănătate, prin ANAF, și monitorizăm acest lucru. Avem sume de încasat pentru anul acesta în valoare de 198 milioane de lei. Până în prezent au fost colectați aproape 70 de milioane de lei”, a declarat directorul CJAS Ialomița, Mihai Geantă, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 3 iulie.
Din acest buget, sume importante sunt alocate pentru medicamente compensate și gratuite, pentru Programele Naționale de Sănătate, pentru spitale (peste 52 de milioane de lei), la care se adaugă 62 de milioane de lei din transferuri pentru plata salariilor, circa 2,4 milioane de lei sunt pentru dispozitive medicale, 6,7 milioane de lei pentru investigații paraclinice de înaltă performanță, pentru bazele de tratament, transport sanitar neasistat și pentru îngrijiri la domiciliu. De asemenea, sume rezervate sunt și pentru cabinetele medicilor de familie, pentru specialitățile clinice, pentru plata concediilor medicale, pentru prestațiile internaționale.
„Pe final de an, în noiembrie, decembrie, vor mai fi necesare niște sume pentru spitale și alte domenii de asistență medicală, dar sunt convins că vom face demersurile necesare la timp și aceste lucruri se vor rezolva”, a mai spus Mihai Geantă.
În cadrul conferinței de presă, directorul CJAS Ialomița a făcut referire și la cardul național de sănătate, a cărui valabilitate a fost prelungită cu 7 ani. Este vorba despre cardurile care expiră anul acesta.
„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, a declarat directorul CJAS Ialomița
Trebuie precizat faptul că la medicii de familie și la medicii specialiști se poate merge fără cardul de sănătate în continuare, situație creată încă din starea de urgență, însă la spital, farmacii, la investigațiile paraclinice, la stomatologie, bazele de tratament, acest card de sănătate este necesar.
În primele cinci luni ale anului au fost eliberate 332.000 de rețete compensate și gratuite, dintre care 246.868 au fost rețete compensate și 85.375 gratuite. Cele mai multe au fost eliberate pensionarilor – 121.519, salariaților – 32.000, copiilor – 31.000, persoanelor cu handicap, dar și altor categorii de persoane. Pentru toate listele de medicamente s-au consumat peste 25,5 milioane de lei.
De programele naționale de sănătate (PNS) au beneficiat 472 de persoane cu afecțiuni oncologice, 6.320 de persoane cu diabet zaharat, 1.178 de persoane bolnave de diabet tratate prin ADO (administrare orală) și insulină, 561 de persoane au fost testate pentru determinarea hemoglobinei glicozilate la persoanele cu diabet, 20 de copii au fost automonitorizați cu teste și 1.506 adulți. În cadrul PNS mai sunt înscriși și persoane care suferă de boli rare, dar și persoane care beneficiază de programul național de transplant (post transplant), de ortopedie etc.
Menționăm, de asemenea, că în județul Ialomița sunt la ora actuală 213.000 de asigurați, în scădere cu 1.001 persoane.
Totodată, în primele trei luni ale anului au fost eliberate 5.890 de concedii medicale, dintre care 2.593 au fost eliberate de medici în Ambulatoriu și 339 din spitale, sumele achitate angajatorilor fiind în valoare de peste 3,8 milioane de lei.
Mai precizăm faptul că persoanele care pleacă în străinătate, fie în excursii, fie la muncă, trebuie să aibă asigurarea minimă (aproximativ 1.300 lei pe an), pentru a beneficia, în caz de urgență, de servicii medicale.
CJAS Ialomița a plătit, până în prezent, 1.380.353 lei pentru tratamentul în străinătate a 132 de persoane – 20 Austria, 10 Franța, 102 Germania.