Vrei să citești mai mult și nu știi de unde să începi? Iată 5 dintre cele mai apreciate cărți de non-ficțiune ale secolului 21!
Dacă în timpul școlii ai avut parte de profesori plictisitori, atunci sunt mari șanse ca relația ta cu cărțile să nu fie una plăcută. Cu toate acestea, există nenumărate titluri, atât de ficțiune, cât și de non-ficțiune, care demontează mitul că cititul este o activitate anostă.
În articolul de mai jos, vei găsi câteva dintre cele mai interesante volume scrise în ultimii ani de autori internaționali. Ele îți vor oferi perspective noi și interesante asupra lumii în care trăiești.
Descoperă 5 dintre cele mai faimoase titluri publicate în acest secol!
- Sapiens
Scrisă de Yuval Noah Harari și publicată în 2011, “Sapiens” îmbină perspective biologice, antropologice, sociale și economice pentru a explica evoluția speciei umane și viitorul acesteia.
Spre deosebire de alte cărți de istorie, aceasta a atras nenumărate critici, dar și fascinația publicului, deoarece pune în lumină factori nebănuiți, care au influențat soarta omenirii și momente dintre cele mai întunecate ale civilizațiilor vestice.
Autorul ridică întrebări despre ideea de fericire și înaintează câteva teorii originale despre ce îi așteaptă pe Homo Sapiens în următorii ani. Poți comanda cartea de la librăria online Bookzone, în catalogul căreia a fost introdusă de curând și vei descoperi detalii extrem de interesante despre evoluția omului de acum 100.000 de ani până în prezent.
- Talking to Strangers: What We Should Know About the People We Don’t Know
Autorul cunoscutelor cărți “The Tipping Point”, “Blink” și “Outliers” revine în 2019 cu un nou bestseller, care tratează modul în care oamenii interacționează cu persoane pe care nu le cunosc.
Cu toate că științele umaniste și tehnologia avansează, percepția asupra necunoscuților este în continuare presărată cu erori ce pot genera consecințe ample, precum neînțelegeri și chiar conflicte.
Malcolm Gladwell introduce în aceste pagini exemple și personaje din istorie, dar și episoade care au loc în viața de zi cu zi, pentru a ilustra cât de ușor poți judeca în mod eronat un om despre care nu știi mai nimic.
- The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
Publicată în anul 2007 și devenită rapid bestseller în topul The New York Times, cartea scrisă de statisticianul Nassim Nicholas Taleb avansează teoria “lebedei negre” și vorbește despre impactul de proporții al evenimentelor care au loc extrem de rar, precum atentatele de la 11 septembrie sau apariția companiei Google.
De asemenea, eseistul, care tratează diverse teme din perspectiva sa filosofică, descrie tendința oamenilor de a găsi explicații simpliste pentru aceste fenomene excepționale.
- Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking
Dacă ești preocupat de psihologie, atunci poți citi cartea scrisă de Susan Cain, apărută în 2012. Ea abordează un subiect devenit tot mai popular în ultimii ani: calitățile persoanelor introvertite.
Deși succesul este atribuit adesea oamenilor care nu se tem să se exprime și au “priză” la public, Cain arată cât de subestimate sunt aptitudinile celor care nu doresc să iasă în evidență și care au rezultate excelente fără să se afle în lumina reflectoarelor.
- Becoming
Printre cele mai bine vândute titluri din ultimii ani se numără cel al lui Michelle Obama. Fosta Primă Doamnă a Americii scrie o autobiografie presărată cu provocări, succese și dezamăgiri, din care nu lipsesc rasismul și tratamentul nemilos al presei.
În ciuda piedicilor, Michelle rămâne un model pentru mii de fete și femei din întreaga lume, iar parcursul ei este o sursă de inspirație pentru oricine vrea să-și croiască un drum de succes fără să renunțe la valorile morale.
Pe lângă binecunoscutele beneficii ale lecturii și ale înțelegerii lumii înconjurătoare, astfel de cărți îți dau ocazia de a pune la îndoială multe dintre vechile concepții și prejudecăți despre societate. Nu ezita să apelezi la aceste titluri pentru a-ți satisface dorința de cunoaștere!