Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, în vizită la Amara: A fost reluată activitatea de tratament balnear și acordarea de bilete pentru pensionari
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, s-a aflat astăzi, 24 iunie, în stațiunea balneoclimaterică Amara, la Hotelul Ialomița, pentru a anunța reluarea activității de tratament balnear în hotelurile și bazele de tratament care aparțin Societății Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – „T.B.R.C.M.” S.A.
Casa Națională de Pensii Publice dispune de structuri complete de cazare, masă şi tratament în 13 staţiuni balneoclimaterice din țară, printre care și Hotelul Ialomița de la Amara.
„Avem o solicitare fermă din partea pensionarilor privind acordarea biletelor de tratament. Ministerul Muncii, Casa de Pensii, prin societatea pe care o deține, „T.B.R.C.M.” S.A., care are 13 unități hoteliere pe întreg cuprinsul țării, a venit în întâmpinarea doleanțelor pensionarilor, iar astăzi mă aflu aici pentru a inaugura acordarea acestor bilete de tratament, care reprezintă o măsură de protecție socială din partea statului pe care o acordăm pensionarilor și nu numai. (…) O parte dintre pensionari sunt deja cazați, am înțeles, seriile de intrare s-au dilatat oarecum, ca să spunem așa, în sensul că avem mai multe zile de intrare pe fiecare serie, tocmai pentru a putea respecta măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Astăzi este prima zi în care activitatea a fost reluată în toate unitățile hoteliere pe care le deținem, cele 13, iar noi inaugurăm acordarea acestor bilete de tratament. (…) Sejurul unui bilet este de 16 zile, avem serii de intrare periodică. Am mărit plaja de intrare la 7 zile, față de trei cât erau până acum, pentru fiecare serie”, a declarat președintele CNPP, Daniel Baciu.
Managerul Hotelului Ialomița, Liviu Ionescu, spunea că din luna februarie a acestui an s-a pornit pe un contract de 480 de bilete la Amara, dar a urmat pandemia, iar contractul a fost suspendat. Reluarea activității, însă, a înjumătățit numărul de bilete, astfel că pentru stațiunea Amara sunt alocate 240 de bilete de tratament.
„Începând cu 24 iunie acest contract a fost reluat printr-un act adițional, dar la dimensiuni înjumătățite. Adică la ora actuală sunt 240 de bilete pentru stațiunea Amara. Asta înseamnă că ai o medie de intrare pe bilete de 30 – 40 de persoane pe zi, respectându-se toate circuitele și măsurile de prevenție. În plus, la tratament, programul s-a extins, beneficiarii putând efectua tratamentele de la 8.30 până la 19.00, aceștia fiind programați pentru a nu mai exista acele perioade de așteptare până să le vină rândul. Mai mult, masa este în sistem room-service”, a precizat Liviu Ionescu.
Hotelul Ialomița a fost până la finele lunii Mai unul dintre centrele COVID 19 din județ, iar după această perioadă hotelul a urmat toate procedurile de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, creare de circuite, în vederea reluării activității de tratament balnear, sub supravegherea DSP.
„Suntem încă în starea de alertă și trebuie să respectăm niște măsuri, atât noi, cât și pensionarii care vin la tratament. Faptul că am avut persoane carantinate aici ne-a diminuat din pierderi. Dar am avut și persoane care au fost carantinate forțat după ce au fugit din izolare, acestea fiind obligate să-și achite cazarea pe perioada carantinei. La ora actuală există o divergență în plan financiar între noi, UAT Amara și DSP Ialomița. La cazurile de carantină decontarea se face pe filiera Ministerul Sănătății, DSP, UAT, agent economic. Apărând în ecuație izolații care nu au respectat măsura impusă la dimiciliu, acest aspect financiar este acum în ambiguitate, pentru că izolații trebuie să-și suporte cheltuielile carantinei, însă nu se specifică cine trebuie să recupereze această sumă de bani. În orice caz, nu eu, agent economic, pentru că noi i-am tratat la fel, au beneficiat de aceleași servicii. Cine plătește pentru aceștia? Sunt 22 de persoane, deci aproximativ 100.000 lei. La Hotel Parc sunt chiar mai mulți. Până la data de 2 aprilie, raportul contractual a fost cu DSP Ialomița, iar de la 2 aprilie până la 30 mai a fost cu UAT Amara. Eu cu ei trebuie să stau de vorbă pentru a recupera acești bani. Din păcate, instituția Primăriei a fost introdusă atipic în această ecuație, plimbând niște bani de la DSP la UAT și de la UAT la agentul economic. Situația aceasta de blocaj este în toată țara”, a mai spus Liviu Ionescu.
Președintele CNPP este convins că această problemă își va găsi rezolvarea cât de curând, iar lucrurile vor reintra în normalitate.
Totodată, președintele Casei Naționale de Pensii a făcut o verificare în unitatea hotelieră pentru a vedea dacă este pregătită din toate punctele de vedere să primească pensionarii la tratament.
„Trebuie să fim foarte responsabili și să luăm toate măsurile ca pensionarii să beneficieze de cele mai bune condiții. Noi am răspuns dorinței acestora de a relua activitatea de tratament, dar în același timp și noi trebuie să avem luate toate măsurile de prevenție”, a mai spus Baciu.
Trebuie menționat faptul că orice pensionar care vine în stațiunea Amara la tratament va avea de respectat câteva proceduri – luat temperatura, triajul la cabinetul medical, protecție încălțăminte la tratament, programări, circuite stabilite prin stikere și săgeți, dezinfecția în camere etc.
Totodată, aceștia trebuie să știe că niciun angajat al unității hoteliere nu a fost infectat cu SARS-COV2, iar managerul susține că nici „clienții” carantinați în perioada de urgență.
După vizita la Amara, președintele CNPP, care a fost însoțit de subprefectul județului, Tudorița Ionescu, a mers și la Casa Județeană de Pensii Ialomița.