Ialomița: Consiliul Județean finanțează, prin ADI, încă cinci proiecte de dezvoltare a unor localități
Cinci reprezentanți ai unor UAT-uri din Ialomița au semnat luni, 15 iunie, împreună cu președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, contractele de finanţare ale unor proiecte de dezvoltare, în cadrul Programului Judeţean de Dezvoltare Locală – Ialomiţa 2020 susținut de Consiliul Județean, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.
Cele cinci proiecte sunt: UAT Amara – „Achiziţie de utilaj multifuncţional pentru oraş Amara, judeţul Ialomiţa”, valoarea totală a proiectului – 590.387 lei, din care contribuţia proprie UAT Amara: 290.387 lei, contribuţia ADI Ialomiţa: 300.000 lei. Durata proiectului: 9 luni. Amara este la cel de-al doilea proiect prin ADI. UAT Sudiţi – „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Sudiţi, judeţul Ialomiţa, strada Sudiţi-Ungureni”. Valoarea totală a proiectului este de 521.462,68 lei, din care contribuţia proprie UAT Sudiţi: 321.462,68 lei, iar contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei; Durata proiectului: 12 luni. Comuna Sudiți este la al treilea proiect pe care îl implementează cu sprijinul ADI. UAT Gârbovi – „Branşamente la sistemul de canalizare, comuna Gârbovi, judeţul Ialomiţa”, valoarea totală a proiectului este de 592.890,96 lei lei, din care: contribuţia proprie UAT Gârbovi: 392.890,96 lei, contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. Această investiție este o mică parte a unui amplu proiect, în valoare de 3 milioane de euro, care se desfășoară pe raza localității Gârbovi. UAT Scânteia – „Modernizare strada Învierii, Sat Iazu, comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa”. Valoarea totală a proiectului este de 268.375,78 lei lei, din care: contribuţia proprie UAT Scânteia: 68.375,78 lei, contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. UAT Ograda – „Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public stradal, în comuna Ograda, judeţul Ialomiţa”. Valoarea totală a proiectului este de 533.474,14 lei lei, din care: contribuţia proprie UAT Ograda: 333.474,14 lei, contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei. Durata proiectului: 12 luni. Se are în vedere înlocuirea a peste 600 de lămpi, cu altele LED, mai eficiente economic.
„Aceste finanțări par mici comparativ cu finanțările europene și finanțările naționale, însă, așa cum am mai spus, sumele pe care le-a avut repartizate Consiliul Județean Ialomița pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor au fost de 7 milioane lei de la bugetul de stat, iar noi, de la Consiliul Județean, am repartizat 5 milioane lei. (…) Este un efort mare pe care îl face Consiliul Județean Ialomița, pentru că trebuie să renunțăm noi la obiectivele pe care le avem, dar nu facem altceva decât să transferăm către UAT-uri sprijinul nostru. Îmi doresc ca instituția CJ să fie prezentă în toate localitățile din județ, conform responsabilităților pe care le are, stabilite prin legislația în vigoare. Îi felicit pe primari că depun astfel de proiecte și le mulțumesc pentru încrederea în această asociație de dezvoltare”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
ADI Ialomița a ajuns la semnarea și finanțarea a 22 de proiecte în anul 2020, existând încă 7 proiecte în evaluare, un proiect a fost respins (Stelnica), iar opt proiecte sunt deocamdată neevaluate.
„Am avut 38 de proiecte depuse, mult peste bugetul pe care Consiliul Județean l-a avut disponibil. Sigur, ne-am dori ca toate proiectele să fie finanțate, însă anul acesta bugetul județului a fost diminuat cu 600 de miliarde de lei și nu am mai avut acea posibilitate de a respecta dorințele colegilor primari care și-au dorit să majorăm suma alocată pentru ADI. Este o asociație care, după părerea mea și cunoștințele mele, este singura la nivel național ce funcționează într-un astfel de sistem, un sistem oarecum european, în care Consiliul Județean alocă banii unui organism intermediar, respectiv ADI, colegii primari își depun proiectele, ei stabilesc regulile jocului, iar noi, ca executiv al acestei asociații, încercăm să gestionăm respectarea condițiilor pe care colegii primari le pun în ghidul solicitantului. (…) Un alt obiectiv important, o etapă la care trebuie să ajungă această asociație, este aceea de a absorbi fonduri europene direct, pentru UAT-urile din județul nostru. Sigur, pe aceleași principii. UAT-urile stabilesc ce vom face, proiectele, iar ADI va trebui să aducă acești bani europeni de care avem cu toți mare nevoie. Este o sumă foarte mare solicitată, de 15 milioane de lei, comparativ cu cei 5 milioane de lei pe care îi avem alocați. Vom face evaluări și vom încerca să găsim soluții pentru toate proiectele pe care le avem depuse și asta pentru că suntem convinși de faptul că acestea pornesc din nevoia pe care o au UAT-urile și, implicit, cetățenii acelor localități”, a mai spus Victor Moraru.
Toți primarii care au avut proiecte depuse au apreciat acest sprijin pe care Consiliul Județean îl oferă comunităților locale prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, susținând că deși sumele nu sunt foarte mari este reprezintă un ajutor imediat pe care nu l-ar primi din partea altor instituții și organisme.
„Frumos ar fi dacă s-ar putea majora sumele alocate în perioada care urmează, dar noi ne mulțumim și cu atât. (…) Vă spun că această asociație funcționează, se simte sprijinul, are efecte imediate și este o treabă extraordinară. La fel ca și GAL-urile”, declara primarul comunei Gârbovi, Popa Grigore.