Ministrul Agriculturii, prezent în Ialomița: „Cu siguranță vom interveni pentru a-i despăgubi pe fermierii afectați de secetă”
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a aflat marți, 26 mai, în județul Ialomița, având întâlniri cu fermieri și autorități locale, dar și vizite în câmp pentru a vedea funcționalitatea sistemului de irigații sau cât de afectate sunt culturile.
După ce a fost la o întâlnire cu fermierii în zona Bordușani, acesta a susținut și o scurtă conferință de presă la Vlădeni, alături de președintele PNL Ialomița, deputatul Gheorghe Tinel, de primarul comunei Marian Dinu, chiar în câmp, lângă o suprafață cultivată cu grâu și orz, afectată sever de secetă, iar în final câțiva fermieri au discutat cu ministrul despre problemele cu care se confruntă.
Fermierii ialomițeni sunt disperați după ce seceta le-a calamitat mare parte din culturi, astfel că aceștia l-au interpelat pe ministru cu privire la despăgubiri.
De exemplu, spunea primarul din Vlădeni, 70% dintre culturile de pe raza comunei sunt calamitate, majoritatea între 70 și 100%.
Ministrul a admis că agricultura din țara noastră este meteodependentă, iar seceta pedologică care s-a abătut asupra multor zone din România a fost la un nivel extrem, nemaintâlnit în ultimii 40 -50 de ani, existând zone extinse unde nu a mai plouat de șase luni, fapt care a condus la calamitarea în proporție covârșitoare a culturilor, și a promis că fermierii vor fi despăgubiți.
„În țară sunt circa 2,9 milioane de hectare însămânțate, iar din ceea ce avem centralizat până acum, sunt circa 1,4 milioane de hectare calamitate într-un grad mai mare de 40%. Aici la dumneavoastră am văzut ce este și discutăm de un grad de calamitare de 100%. Am spus încă de la început că vom oferi despăgubiri, de aceea am dat și acel ordin comun cu Ministerul de Interne. Era necesar să apară această reglementare în așa fel încât comisiile județene și locale să poată consemna care este dimensiunea pagubei. Până în 15 iunie trebuie să avem o sinteză a tuturor acestor aspecte, pe județe, comune, pe fiecare fermier în parte, în așa fel încât să putem să știm care sunt sumele pe care le putem aloca. Nu o să dau acum o sumă. Dar cu siguranță vom interveni pentru a-i despăgubi pe fermieri. (…) Nu pot nici să avansez un termen când vor primi banii, dar cu siguranță îi vor primi, cu siguranță înainte de a-și înființa culturile. Pe de altă parte, anul acesta, mai devreme cu două luni, am grăbit, ca să zic așa, eliberarea acelor adeverințe APIA prin care fermierii devin bancabili cu 85% din cuantumul pe care trebuie să-l primească anul acesta de la APIA tocmai pentru a ajuta puțin. Am venit în avans cu acest lucru. Repet, în momentul în care vom avea datele centralizate, ne vom putea face niște calcule (…) ”, a declarat Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros
Adrian Oros a ținut însă să precizeze faptul că necesarul de grâu pentru consumul intern există și „va avea grijă să fie, chiar dacă producțiile vor fi mai mici”, situația fiind monitorizată încontinuu. Acesta este de părere că prețul pâinii nu va crește, chiar dacă producția de grâu va fi mai mică.
„Vom avea o schemă de creditare – garantare pentru cei din industria de morărit și panificație, astfel încât să aibă contracte pentru toată perioada anului, pentru necesarul intern, și să nu mai afectăm comerțul, pentru cei care fac comerț cu cereale, printr-o altă măsură extremă, să suspendăm exporturile”, a adăugat ministrul.
Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală se fac modificări ale programului IMM Invest pentru ca și cei care activează în zona agriculturii și industriei alimentare să fie eligibili pentru a putea accesa fonduri prin intermediul acestui program de creditare.
„O să avem un kit, o schemă de sprijin cu Ministerul Economiei, pentru achiziționarea de echipamente de udare. De asemenea, am identificat în programul POCU (prin Ministerul Fondurilor Europene) 50 milioane de euro prin care încercăm să oferim sprijin fermierilor care lucrează cu muncitori sezonieri sau zilieri. Acei bani erau pentru cursuri, training-uri, astfel că îi vom redirecționa spre măsuri active, în vederea sprijinirii financiare pentru plata acestor zilieri sau sezonieri”, a mai spus acesta.
Deși deocamdată nu se cunoaște care ar fi bugetul alocat despăgubirilor, deputatul Gheorghe Tinel a dat asigurări că acesta va fi „substanțial”.
„Nu putem antama o cifră în momentul de față. Orientativ, Guvernul României, prin analizele făcute la Ministerul Agriculturii, pe bună dreptate iau în calcul o sumă totală, dar dat fiind situația extrem de complicată din momentul de față această sumă trebuie agreată și de Ministerul Finanțelor, în urma discuțiilor cu primul ministru. Pentru că nu este o sumă derizorie. Tot ce pot spune în momentul de față, cu acceptul tacit al domnului ministru, este că se va aloca o sumă care va fi substanțială în economia globală a costurilor pe hectar cu producția. (…) Ialomița are, dacă nu mă înșel, peste 3.000 de fermieri afectați și undeva la peste 130.000 de hectare calamitate în proporție de 30 până la 70%, dar și zone care sunt afectate aproape în totalitate”, a declarat și deputatul liberal Gheorghe Tinel.
Pe de altă parte, după ce seceta le-a afectat culturile, începând cu 20 mai, o formațiune noroasă cu potențial mare de grindină a pătruns în România, producând pagube în zonele în care nu au existat sisteme antigrindină, adică nu au fost lansate rachete antigrindină cu iodură de argint (agent de însămânțare a norilor).
În zona noastră nu se află niciun punct de lansare, astfel că și din acest punct de vedere agricultorii sunt cumva descoperiți. La acest moment, protecția antigrindină și mai ales infrastructura de creștere a precipitațiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier.
Ministrul susține că anul acesta se lucrează la proiectarea noilor sisteme de lansare antigrindină și în zonele care nu au fost acoperite, astfel încât de la anul să fie și folosite, însă a ținut să precizeze faptul că mulți agricultori din zonele unde sunt astfel de sisteme sunt împotriva utilizării acestora, iar în zonele afectate de grindină, în care nu au existat sisteme antigrindină, se solicită astfel de puncte de lansare…
În general, agricultorii au reclamat că aceste sisteme antigrindină „împrăștie norii”, iar precipitațiile mult așteptate întârzie să apară…
Pe parcursul întâlnirii s-a mai discutat și despre irigații, despre OUAI-uri, despre greșelile care au fost făcute și care nu trebuie repetate, despre măsuri la care nu au avut acces unii fermieri, despre zonele defavorizate, despre programul național strategic care trebuie realizat mult mai bine, dar și despre sprijinirea și altor categorii de producători, în contextul în care pandemia de COVID 19 le-a afectat activitatea din foarte multe puncte de vedere.