Slobozia: Transporta, fără documente sanitare, o porcină. Era infectată cu pestă porcină africană
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți cetățenii județului că, în data de 11.04.2020, ora 11,00, reprezentanții I.P.J. Ialomița au notificat D.S.V.S.A. Ialomița cu privire la faptul că au identificat în trafic, pe raza localității Slobozia, în dreptul stației de carburant MOL, o persoană, domiciliată în localitatea Căzănești, județul Ialomița, care transporta cu autoturismul personal, o porcină neidentificată, femelă, în greutate de aproximativ 80 kg, fără documente sanitare veterinare.
O echipă D.S.V.S.A. Ialomița s-a deplasat imediat la locația indicată, procedând la sancționarea transportatorului, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare și la confiscarea și eutanasierea porcinei, ca urmare a imposibilității stabilirii trasabilității.
Operațiunea de eutanasiere a fost realizată la D.S.V.S.A. Ialomița, ulterior fiind prelevate probe specifice în vederea analizării în direcția pestei porcine africane. Cadavrul porcinei a fost ecarisat prin incinerare.
Mijlocul de transport a fost dezinfectat.
În data de 13.04.2020 L.S.V.S.A Ialomita a emis B.A nr.10723, cu rezultat pozitiv la identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR.
În vederea confirmării/infirmării bolii probele au fost expediate către I.D.S.A. București în data de 14.04.2020.
În data de 15.04.2020 I.D.S.A. București a emis B.A. nr. 11792 cu rezultate pozitive la identificarea genomului virusului PPA prin Real Time PCR și detecția antigenului virusului pestei porcine africane prin imunofluorescență directă.
În urma anchetei epidemiologice preliminare efectuate s-a stabilit că porcina a fost cumpărată dintr-o exploatație situată pe raza orașului Slobozia, dar proprietarul animalelor este altă persoană, față de cea care deținea exploatația, domiciliată tot în orașul Slobozia.
Din declarațiile proprietarului animalului confirmat cu pestă porcină africană a reeșit faptul că acesta a achiziționat un număr de șase porcine dintr-o localitate din județul Constanța, fără documente sanitare veterinare. Porcina confirmată cu pestă porcină africană a fost vândută, către persoana din localitatea Căzănești, în data de 11.04.2020.
De asemenea același proprietar a sacrificat, în data de 11.04.2020, una din porcine, iar pe celelalte patru le-a mutat, din exploatația inițială, într-o altă exploatație de pe raza orașului Slobozia, tot în data de 11.04.2020.
Ca urmare a rezultatului de laborator obținut, cea de-a doua exploatație a fost considerată exploatație de contact, conform prevederilor legale în vigoare, un număr de patru porcine fiind ucise preventiv și supuse analizelor de laborator în direcția pestei porcine africane.
Niciuna dintre cele trei persoane implicate nu va putea beneficia de despăgubirile prevăzute de legislația în vigoare, ca urmare a nerespectării legislației sanitare veterinare în ceea ce privește identificarea și circulația porcinelor.
A fost notificat I.P.J. Ialomița în vederea acordării sprijinului pentru elucidarea aspectelor care exced domeniului de competență al D.S.V.S.A. Ialomița, respectiv stabilirea împrejurărilor, existenței/inexistenței unor ilegalități sau elucidarea unor aspecte în ceea ce privește zădărnicirea combaterii bolilor la animale, ținând cont de faptul că pe teritoriul județului Ialomița, din data de 30.11.2019, nu au mai fost declarate focare de pestă porcină africană.
Precizăm că aplicarea măsurilor legale implică cheltuieli considerabile, parte din ele suportate din bugetul Uniunii Europene și de asemenea afectează activitatea unor operatori economici (fermă comercială porcine și unități abatorizare porcine) care sunt cuprinse în zonele de restricții.
D.S.V.S.A. Ialomița vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.
În scopul prevenirii apariției unor noi focare de boală vor fi realizate verificări în trafic, cu caracter permanent, acțiunile fiind efectuate atât prin echipe mobile cât și la locuri fixe, de către reprezentanți aparținând D.S.V.S.A. Ialomița și I.P.J. Ialomița.
Reamintim tuturor crescătorilor de suine că, în data de 08.11.2019, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.
Astfel, începând cu data de 08.11.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale.
Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.