Proiecte ale municipalității din Slobozia pentru „un oraș mai puțin aglomerat, mai puțin poluat”
Primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, a prezentat joi, 20 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, viziunea sa asupra dezvoltării orașului și proiectele care îl vor ajuta în acest sens.
Dintre cele 10 proiecte pentru care a depus cereri de finanțare din fonduri europene, două au deja contractele de finanțare semnate, suma ce urmează a fi atrasă ridicându-se la peste 30 de milioane de lei.
„După trei ani și jumătate, timp în care am depus o muncă asiduă (…), rezultatele încep să se vadă. Avem deja două contracte de finanțare semnate, din care unul este foarte important, și ca anvergură și ca sumă și ca impact asupra dezvoltării urbane. Este vorba despre contractul de finanțare semnat pe 18 februarie 2020, privitor la reabilitarea căilor de rulare ale transportului public local în municipiul Slobozia, suma pentru care am semnat este 28 milioane lei, aproximativ 6 milioane de euro, bani care vor intra în bugetul municipiului Slobozia. Este o finanțare foarte importantă. Mai avem semnat un proiect, în urmă cu aproximativ o lună, tot pe fonduri europene, ma refer la o grădiniță, fiind doar un început al proiectelor care vor fi semnate în perioada imediat următoare”, a declarat Adrian Mocioniu.
Primarul a mulțumit întregii echipe care a contribuit la realizarea acestor proiecte, „munca acestora începând din prima zi după ce a înființat în cadrul Primăriei direcția de finanțări externe, de fonduri europene”.
Alina Ciobanu, șefa biroului de finanțări externe, a făcut o scurtă prezentare a proiectelor depuse până în prezent, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ 30 de milioane de euro.
„Au fost depuse 10 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro. Este vorba despre Axa 4 a POR, axă dedicată municipiilor reședință de județ. Slobozia a accesat pe această axă probabil cele mai multe proiecte europene de câțiva ani încoace. Deocamdată, au fost semnate doar două proiecte, restul fiind în contractare la Ministerul Dezvoltării, urmând să semnăm contractele de finanțare și pe celelalte 8 proiecte depuse. În urma unei munci îndelungate, trebuie să se înțeleagă faptul că nu depinde de noi semnarea acestor contracte, ci sunt anumite termene”.
Reabilitarea căilor de rulare ale transportului public local, bulevardele Matei Basarab și Chimiei, în valoare de 28 milioane de lei, este un proiect major prin care se dorește resistematizarea infrastructurii, realizarea de piste pentru biciclete, introducerea unor benzi delimitate fizic pentru transportul public, reabilitarea spațiului verde adiacent trotuarelor, reabilitarea și resistematizarea trotuarelor, un nou mobilier urban, dar și pregătirea unei infrastructuri de comunicații pentru managementul adaptiv al traficului.
Un alt proiect se referă la modernizarea transportului public în municipiul Slobozia, valoarea acetuia fiind de 36 de milioane de lei. Acesta se referă la achiziția a 13 autobuze electrice, cu stațiile de încărcare aferente, construirea unei autobaze, introducerea unui sistem de e-ticketing, modernizarea stațiilor de așteptare călători. Unul dintre contracte, referitor la achiziția de autobuze electrice, se află în prezent în licitație la Ministerul Dezvoltării.
Un alt proiect, în valoare de 13 milioane de lei, se referă la un sistem de management al traficului. Mai precis, se dorește implementarea componentei de prioritizare a vehiculelor de transport public, de detecție a încălcării reglementărilor de circulație, monitorizare video, recunoaștere a numerelor de înmatriculare, la intrările/ieșirile din localitate, dar și introducerea unei componente de informare asupra rutelor ocolitoare disponibile, la intrările și ieșirile din localitate.
Slobozia Bikecity – sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor este un alt proiect al municipalității, în valoare de 8 milioane de lei. Aici se dorește crearea de stații complet automate și independente energetic de închiriere și predare a bicicletelor în diferite puncte de interes ale orașului, terminale de închiriere a bicicletelor, facilitarea închirierii cu ajutorul unor sisteme electronice, biciclete special adaptate pentru transportul public. Tot în acest sens, un alt proiect, în valoare de 4 milioane de lei, vine să completeze proiectul anterior, cu o rețea integrată de piste de biciclete pentru facilitarea mobilității alternative, cu realizarea de piste de biciclete pe bulevardele Unirii și Chimiei, cu soluții de protejare a pistelor pentru bicicliști și semne de semnalizare rutieră și echipamente conexe.
Terminalul intermodal de transport public în Piața Gării este un alt proiect în valoare de 4,5 milioane de lei. În cadrul acestuia se are în vedere resistematizarea peroanelor, vor fi amplasate sisteme de detecție și contorizare a vehiculelor, va exista și un portal de informare și programare rute de călătorie pentru pasageri.
Alte proiecte se referă la regenerarea zonelor pietonale Casa Armatei și Ansamblul Peco (18 milioane de lei) și regenerarea Orășelului Copiilor (4,5 milioane de lei).
Administrația locală promite că Orășelul Copiilor va avea mult spațiu verde, că vor fi amenajate locuri de joacă, mobilier urban caracteristic, că vor exista zone pietonale pentru persoanele cu dizabilități, stații de închiriere biciclete și multe altele.
Ultimul proiect din această serie se referă la construcția și dotarea unei grădinițe în „zona marginalizată Bora”, un proiect în valoare de 2,5 milioane de lei. Grădinița va fi una cu program prelungit.
Potrivit Alinei Ciobanu, mai sunt câteva proiecte pe GAL, dedicate tot zonei Bora și zonei de Nord a orașului, urmând a fi depuse cereri de finanțare.
Primarul susține că în buget a fost „prinsă finanțarea pentru toate proiectele tehnice aferente acestor proiecte de finanțare”.
Prezent la conferință, consultantul Radu Dragomir, reprezentantul firmei Urban Scope, care se ocupă de aproape șase proiecte care vizează mobilitatea urbană de la Slobozia, dar și de multe dintre proiectele accesate de 20 de municipalități din țară (din cele peste 900 de milioane de euro disponibile pe mobilitate urbană, 320 de milioane de euro sunt accesați de această firmă), a oferit presei mai multe detalii tehnice despre aceste proiecte, în principal cel pentru care a fost și semnat contractul de finanțare, referitor la reabilitarea căilor de rulare ale transportului public local, proiect care ar trebui finalizat la finalul anului 2023.
„Banda unică de transport public va fi delimitată fizic de banda pentru trafic general, va exista spațiu verde median între banda unică de transport public și trotuar, trotuarele vor fi reabilitate pe tot tronsonul, banda de trafic general va fi reabilitată, va exista semnalizare rutieră orizontală și verticală, am găsit și niște soluții pentru benzile de biciclete pe trotuar, pe anumite tronsoane, pentru că va trebui să respectăm niște normative, adică pista de biciclete trebuie să fie minim de un metru dacă avem studiu de trafic și noi îl avem, să delimităm cele două fluxuri de pietoni și bicicliști. Acest proiect este complementar cu un alt proiect de trafic management, facem semnalizarea rutieră orizontală și verticală și pe aceleași tronsoane venim cu un alt sistem inteligent de trafic management, pentru că așa a fost condiția finanțatorului. (…) De fapt, pistele de biciclete vor fi continue. Traseul este continuu pe tot tronsonul. Este carența mea, scuzați”, încerca să explice consultantul.
Aceste proiecte vor schimba într-o măsură importantă traficul în municipiu, dar și alte aspecte, deloc pe placul șoferilor.
Primarul spunea că autovehiculele nu vor mai putea parca pe bulevardele în cauză. Așadar, circa 700 de autoturisme, de exemplu de pe Matei Basarab, vor trebui să fie parcate undeva. Astfel că primarul a venit cu ideea unor parcări supraetajate, pentru care crede că va începe Studiile de Fezabilitate anul acesta. Plus viitoarele parcări de la intrările în oraș (de exemplu zona Abator spre Țăndărei) sau…între blocuri. Pentru parcările supraetajate se ia în calcul și varianta unui parteneriat public-privat. Până în 2022 – 2023, însă, vom mai vedea. Să nu uităm de stațiile de taxiuri pentru care încă nu s-a găsit o soluție, unde vor fi amplasate.
„În bugetul de anul acesta am prins bani pentru a demara studiile de fezabilitate pentru două parcări supraetajate în zona Vânători-Răzoare și una în zona Bazarului. De asemenea, căutăm posibilitatea ca la ieșirile/intrările din oraș să facem niște parcări tip Park&Ride, gratuite, legate de transportul în comun, pentru ca oamenii să poată să-și lase acolo mașinile și să folosească transportul în comun. Se vor găsi soluții și pentru taxiuri, vor fi integrate, probabil pe străzile adiacente”, a mai spus primarul.
S-a renunțat, deocamdată, la proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Ialomița
Deși inițial construcția unui nou pod peste râul Ialomița era trecută în strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Slobozia, ulterior a fost scoasă, tocmai din cauza acestor proiecte de mobilitate urbană.
Ca să poate obține aprobarea strategiei la Adr Sud Muntenia, fiind nevoie de avizul de mediu în acest sens, primarul a optat pentru revizuirea strategiei și să renunțe la acest proiect pentru a „putea parcurge acești pași”.
„Am renunțat la acest proiect deoarece Agenția de Mediu nu ne dădea avizul favorabil atât de rapid, pentru că acolo, pe coridorul Ialomiței, este Sit Natura 2000”, a declarat Alina Ciobanu.
„Ni s-a solicitat la acel moment studiul de impact. Acel studiu de impact ar fi durat foarte mult și am fi întârziat foarte mult aceste proiecte. Nu am renunțat la această idee. Chiar când am semnat acest contract am avut discuții la ADR Sud Muntenia dacă vom avea posibilitatea pe exercițiul financiar 2021 – 2027 să introducem și acest pod, să îl facem ori lângă actualul pod ori din bulevardul Chimiei. Se pare că ar exista posibilitatea ca municipiile să primească finanțare 15 milioane de euro pentru un proiect cu impact regional. Studiem această pistă și ne vom documenta corespunzător, pentru că este foarte clar că este nevoie și de al doilea pod peste râul Ialomița”, a adăugat primarul.