Radu Paros: „Noi, executivul, și domnul primar, de-abia așteptam o zăpadă la pregătirea pe care ați văzut că o aveam”
Administratorul public al municipiului Slobozia, Gheorghe Puia, cel care are în coordonare, mai nou, și activitatea DADP, alături de Radu Paros, consilierul personal al primarului Adrian Mocioniu, au organizat joi, 13 februarie, o conferință de presă la sediul DADP Slobozia, pentru a arăta cetățenilor, prin intermediul presei locale, dotarea tehnică de care dispune această Direcție, după scandalul iscat ca urmare a demiterii lui Valeriu Roșca.
Jurnaliștii au putut vedea stocurile de sare și clorură de calciu disponibile, vestitele „sărărițe”, încărcătoare frontale, dar și alte utilaje și accesorii care, în opinia noilor coordonatori ai activității DADP, ar fi putut „face față” în perioada în care județul a fost sub codurile roșu și portocaliu de vânt și ninsori din perioada 5/6 februarie.
În opinia lui Radu Paros, muncitorii DADP au fost „prost coordonați” pe perioada viscolului, punându-se accent în conferință pe faptul că „nu trebuiau scoși muncitorii să intervină pe cod roșu”.
În același timp, însă, se reclama faptul că nu s-a intervenit la timp. Totuși, în seara zilei de 5 februarie, în jurul orei 22.30, deja sub cod roșu, primarul municipiului anunța pe facebook faptul că în Slobozia sunt multe probleme, pomi căzuți etc, iar echipele ISU, DADP, Poliției Locale intervin pentru înlăturarea lor. Trebuia sau nu să intervină DADP? A fost „indus în eroare” primarul, și-a dat acceptul pentru intervențiile din acea noapte? Nu știm. Ceea ce știm, însă, este faptul că se încearcă justificarea unei demiteri prin tot felul de explicații.
„Noi, executivul, și domnul primar, de-abia așteptam o zăpadă la pregătirea pe care ați văzut că o aveam, ca să putem desfășura și noi forțele, să nu se mai spună că DADP nu face, nu vine, nu intervine. (…) În contextul în care ai 150 de tone de sare și nu dai în prima zi decât 8 tone, așa cum ne-a confirmat domnul director și 4 tone de clorură, înseamnă că nu s-a dorit să se facă treabă. Această cantitate de sare și clorură ar fi putut fi distribuită în maxim patru ore. (…) A doua zi de-abia a împrăștiat 15 tone de sare și 4 tone de clorură”, spunea Radu Paros.
Radu Paros susține că nu dorește să pună toată această problemă „pe seama campaniei electorale care se apropie și pe seama unui sabotaj”, ci doar pe faptul că „atât a putut domnul director să coordoneze activitatea pe timpul viscolului”.
Acesta a respins acuzațiile potrivit cărora asupra fostului director s-ar fi făcut presiuni politice pentru a trece de la PSD la Pro România, însă nu putem remarca faptul că viscolul s-a „potrivit mănușă” ca motiv pentru demiterea lui Roșca. Radu Paros a mai spus că nu-și dorește funcția de director la DADP Slobozia, ba, mai mult, personal ar fi intervenit în anumite momente (dezinsecția, de exemplu) ca domnul Roșca să nu fie dat afară.
De asemenea, Radu Paros a subliniat faptul că se află în verificări și analize și reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, care nu ar fi fost prezent la muncă, iar stațiile radio nu erau utilizabile (în data de 6 februarie semnalul Vodafone a fost inexistent aproape o jumătate de zi).
„Este poate pentru prima dată când semnalul telefoniei mobile este căzut mai mult de patru-cinci ore în Slobozia. Asta nu-l absolvă de vinovăție pe șeful SVSU, domnul Marinescu, că nu au fost în funcțiune acele stații. (…) Există o firmă care asigură mentenanța acestor stații radio, pentru care plătim. Va fi sancționat domnul Marinescu. Își va lua toate sancțiunile care trebuiesc, dar învățăm din asta pentru că este pentru prima dată când se întâmplă”, preciza Gheorghe Puia.
Radu Paros, în schimb, a fost mai „omenos”, susținând că domnul Marinescu se află la prima abatere de o asemenea gravitate, însă l-a avertizat că „nu-i va fi ușor” de acum încolo.
În lipsa primarului, care nu a putut participa din motive obiective, conferința de presă susținută de cei doi a fost cumva fără cap și fără coadă, informațiile oferite nefiind 100% clare.
Am aflat, astfel, că de fapt primarul se afla în concediu din motive personale, timp de trei zile, că atribuțiile i-ar fi fost preluate de Rudolf Gradea, unul dintre viceprimari, deși în lipsa primarului primul care preia comanda ar fi fost Gabi Mușat, celălalt viceprimar. Mai mult, am aflat că, la un moment dat, primarul a revenit la muncă, a creat repede o comisie „de disciplină” în cadrul căreia au decis să-l demită pe șeful DADP, a participat la ședințele Comitetelor pentru Situații de Urgență etc.
La conducerea DADP Slobozia se află acum Valentin Dumitru, în fapt directorul economic al instituției. Dacă Valeriu Roșca va decide să acționeze Primăria în instanță se va afla cine a avut dreptate. Deocamdată, afirmațiile din cele două părți se bat cap în cap. Cam asta se întâmplă în administrație după doar o noapte de vânt nebun și ninsoare viscolită…