Situația câinelui polițist ALDO (Sob). Reacții din partea IPJ Ialomița și noului conductor
Povestea câinelui polițist ALDO a devenit publică după ce fostul său „stăpân”, un polițist din Țăndărei, s-a pensionat la cerere începând cu 1 februarie 2020.
Fostul polițist, Dobre Petruș Gabriel, care a fost instructorul acestui câine timp de șase ani, a lansat o petiție în spațiul public, în care reclamă faptul că după ce câinele a fost preluat de IPJ Ialomița acesta a intrat în depresie, că este sedat și izolat, că îl refuză pe noul instructor, și face apel către Ministerul de Interne să-i dea o șansă lui Aldo și să-i ofere o perioadă de tranziție de la un instructor la altul, pentru a se putea acomoda. Câinele polițist are, însă, un regim special. Este un câine de serviciu care, odată ce instructorul a părăsit sistemul, nu poate fi luat, nu poate fi adoptat, decât dacă și câinele este, la rându-i, pensionar. Dar și atunci sunt anumite proceduri. În cazul de față, câinele mai are câțiva ani în care ar trebui să activeze în sistem.
Revenind la petiție, aceasta a fost semnată de mii de oameni, făcându-se apel la empatie, la suflet… În rândurile care urmează veți afla punctele de vedere ale reprezentanților IPJ Ialomița și noului conductor. Concluziile vă aparțin.
Inspectoratul de Poliție Ialomița: Câinele este hrănit în cantitățile prevăzute de normele în materie, nerefuzând hrana administrată, nu este sedat…
Referitor la informațiile apărute în spațiul public, cu privire la câinele polițist SOB (ALDO), Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița este abilitat să comunice următoarele:
Câinele de urmă SOB este un câine polițist din rasa ciobănesc german și este în patrimoniul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița din anul 2014.
Începând cu data de 01 februarie a.c., animalul de serviciu a fost predat de fostul conductor din cadrul Poliției Orașului Țăndărei, care s-a pensionat la cerere, altui polițist din cadrul Serviciului Criminalistic, care deține atestat conductor câine de urmă și are experiență în domeniu.
În acest moment, animalul de serviciu se află alături de celelalte exemplare în padocul din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, și de la primirea de către noul conductor, câinele a fost supravegheat și îngrijit cu atenție de acesta, fiind asigurate toate condițiile pentru reacomodare și reluarea activității.
Câinele este hrănit atât de noul partener cât și de medicul veterinar, în cantitățile prevăzute de normele în materie, nerefuzând hrana administrată, nu este sedat și se află într-o stare corespunzătoare.
Ca urmare a recomandărilor specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, cât și ale medicului veterinar care îl are în atenție, noua echipă canină va traversa o perioadă de tranziție de 4-6 săptămâni, activitățile operative fiind limitate pentru a nu aduce un factor de stres câinelui.
Specialiștii sunt de părere că implicarea fostului conductor ar afecta negativ tranziția câinelui la noul partener și folosirea eficientă în misiuni, deoarece prezența acestuia va îngreuna demersul de reintegrare a animalului de serviciu în acțiunile derulate.
Ce spune noul conductor al câinelui: „Această poveste este plină de minciună şi manipulare a opiniei publice”
„Din păcate, această poveste este plină de minciună şi manipulare a opiniei publice. Vă invit, stimaţi cititori, să aflaţi adevărata poveste a lui Aldo! Este un câine poliţist cu calităţi remarcabile, ce îl recomandă pentru mulţi ani în slujba legii. În momentul de faţă, se află in procedura instituţională de schimbare de conductor, deoarece fostul său partener a ieşit la pensie. Până aici, nimic nou sau senzaţional! În momentul în care câinele a fost preluat de un alt conductor, atât fostul conductor, cât mai ales soţia acestuia, au declanşat un atac în mediul online la adresa noului partener al lui Aldo: că este „oportunist” ( ce oportunitate este aceea de a prelua un câine adult, riscând oricând să fi muşcat?), că este „incompetent şi nepregătit” (deşi respectivul conductor are câini de serviciu de 20 de ani, are 3 cursuri de specializare la Centrul chinologic de la Sibiu, inclusiv curs de schimbare de conductor, iar în urmă cu trei ani a mai preluat cu succes un câine aflat în aceeaşi situaţie ca a lui Aldo, căţeluşa Paxa, care la evaluările de specialitate a obţinut note chiar mai mari decât cu instructorul iniţial), că „nu este capabil” să-l îngrijească pe Aldo (îl îngrijea pe Aldo când familia Dobre pleca în concediu, atunci era „capabil, competent şi … neoportunist”) .
Ei, bine vă veţi întreba care este miza acestei campanii de presă? -ALDO- pe care fostul conductor îl vrea ACUM, fără să aştepte finalizarea procedurii, pentru propria protecţie, ştiut fiind faptul că se află în conflict cu vecinii şi, în lipsa câinelui (pe care îl ţinea acasă şi NU la padocul Poliţiei Ţăndărei, cum era legal) a devenit vulnerabil. Afirmă că este dispus să ajute la acomodarea noului conductor cu câinele, însă faptele îl contrazic: la predarea lui Aldo l-a adus fără zgardă, lesă, botniţă (cum prevede procedura), sperând ca Aldo să aibă o reacţie ( normală pentru un câine într-o astfel de situaţie) şi să-l muşte pe noul partener. O atitudine TOTAL neprofesionistă, necolegială şi care NU urmăreşte interesul câinelui! Deşi specialiştii de la Centrul Chinologic de la Sibiu NU recomandă prezenţa fostului partener în procesul de adaptare a câinelui cu noul partener, totuşi d-lui Dobre i-a fost lansată invitaţia de a veni şi a-l vizita pe Aldo când doreşte. De altfel, ce reclamă dl. Dobre? Ca Aldo să revină la padocul Poliţiei Ţăndărei, dar adevărul este că Aldo nu a stat decât perioade scurte (când dl. Dobre era în concediu) la padocul Poliţiei, în rest a stat la domiciliul conductorului. Afirmă că Aldo nu acceptă noul conductor şi că este sedat. NIMIC mai neadevărat! NICIODATĂ nu s-a pus în discuţie SEDAREA câinelui. S-a propus doar administrarea de calmante (NU sedative), după prescripţia medicului veterinar, dar nu a fost cazul. (…). PS Aldo este bine, mănâncă, este plimbat zilnic, se acomodează încet, dar sigur cu noul conductor, este atent monitorizat de medicul veterinar. Fără a nega relaţia lui Aldo cu fostul partener, îmi doresc ca acest câine să fie lăsat să facă ceea ce a fost antrenat să facă, pentru că are potenţial! El este câine POLIŢIST, nu câine personal, aspect pe care dl. Dobre l-a ştiut de la bun început. De altfel, după clasare, Aldo va ajunge la fostul partener, aşa cum s-a procedat şi în cazul celorlalţi câini poliţişti”, a precizat Antonel Mihăilescu pe pagina sa de Facebook.