Ialomița: 70 de persoane blocate în trafic au cerut ajutorul autorităților
În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsoare abundentă și vânt puternic, în această noapte și în cursul dimineții au solicitat sprijin din partea autorităților aproximativ 70 de persoane aflate în trafic cu 35 de autovehicule.
Acestea au rămas blocate cu vehiculele pe carosabilul înzăpezit, cu preponderență pe ruta Iazu – Bărăganu (DN21), dar și în zonele Grivița-Nicolești-Tovărășia și Miloșești. În toate cazurile sunt depuse eforturi considerabile pentru salvarea oamenilor, scoaterea mașinilor din nămeți, și aducerea persoanelor la adăpost de către structurile M.A.I., Serviciile voluntare din localități, secțiile de drumuri județene și naționale și alți membri ai comunităților.
Aproximativ 15 cazuri de crengi, copaci sau bucăți de acoperișuri rupte ori dislocate, căzute pe carosabil ori autoturisme au fost de asemenea gestionate în intervalul menționat.
Circa 5 cazuri punctuale de fire de telefonie sau electricitate au fost soluționate de echipele de distribuție ale serviciilor menționate. Totuși, în continuare se înregistrează la această oră 46 de localități nealimentate sau parțial alimentate cu energie electrică, fiind afectați peste 47.000 de consumatori.
În cursul serii de 05 februarie, o coloană de aproximativ 25 de mașini a fost dislocată din zona Iazu cu sprijinul unui utilaj al societății de drumuri naționale, coloana fiind direcționată spre municipiul Slobozia sub coordonarea domnului subprefect Barbu Emilian. Aproximativ 14 persoane au fost cazate în spațiile special amenajate de la Liceul Tehnologic ”Al.I.Cuza”, restul găsindu-și adăpost la rude.
La ora actuală se lucrează la foc continuu pentru deblocarea mașinilor rămase înzăpezite pe ruta Iazu – Bărăganu, iar în zona Nicolești acționează un utilaj de deszăpezire, o autoșenilată și alte 2 autospeciale de la ISU Ialomița, precum și o ambulanță SAJ pentru salvarea unui bărbat blocat din cursul nopții la Nicolești. Forțele au fost direcționate către acesta întrucât de mai bine de 9 ore nu se mai putea lua legătura cu acesta, însă el a fost găsit conștient și cooperant. De asemenea, alte 6 vehicule cu 18 persoane sunt în curs de deblocare în zona satului Tovărășia din comuna Miloșești. Toate persoanele sunt tefere.
În permanență, din Centrul județean pentru conducerea și coordonarea intervenției, aflat sub coordonarea doamnei prefect Manea Tonița, se menține telefonic legătura cu participanții la trafic blocați în nămeți, iar acolo unde este cazul, aceștia sunt relocați către autotrenuri sau alte autoturisme care încă au rezerve de combustibil și de căldura.
Prioritate pentru forțele de intervenție o reprezintă cazurile și urgențele medicale, unde utilajele de deszăpezire lucrează în sprijinul autosanitarelor.
Având în vedere evoluția fenomenelor meteorologice extreme de pe teritoriul județului Ialomița, la propunerea inspectorului școlar general, urmează să se discute în ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență posibilitatea suspendării cursurilor din învățământul preuniversitar și pentru mâine, 07.02.2020.
Începând cu ora 09.30, drumul național DN2 Urziceni – limită cu județul Ilfov a fost deschis circulației.
Apelăm la înțelegerea cetățenilor blocați în trafic pentru a aborda situația cu răbdare și prudență în consumarea resurselor (baterie la telefon, combustibil, bateria mașinii, rezerve de alimente etc.), și îi asigurăm că depunem toate eforturile pentru salvarea lor.
Dacă un viscol vă surprinde în maşină, luaţi următoarele măsuri:
– trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam;
– rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Fiţi atent: distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă;
– porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;
– nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare;
– beţi lichide pentru evitarea deshidratării;
– aveţi grijă să nu consumaţi bateriamașinii. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului;
– porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe;
– dacă viscolul a încetat, şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.
Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile.
De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Citește și: