Slobozia: Doi ierarhi ai B.O.R. vor sluji la Hramul Mănăstirii „Sfinții Voievozi”. Procesiune cu Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului
În perioada 5 – 11 noiembrie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” al străvechiului așezământ monahal „Sfinții Voievozi” din Slobozia.
În cetatea Sloboziei va veni și va aduce multă binecuvântare pentru credincioșii Eparhiei Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Calendarul evenimentelor se va desfășura după următorul program:
Marți, 5 noiembrie 2019:
La ora 13:45 va avea loc primirea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului la Catedrala Episcopală, urmată de slujba de Te Deum.
La ora 14:15, după slujba de Te Deum, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu și soborul de preoți și credincioșii vor pleca într-o procesiune pe străzile municipiului Slobozia până la Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, unde sfânta icoană va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș, spre închinare tuturor credincioșilor.
În toată această perioadă, ca bucuria duhovnicească să fie deplină, la Mănăstirea Slobozia se vor săvârși slujbe de Priveghere, Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.
Vineri, 8 noiembrie 2019:
În ziua sărbătorii hramului Mănăstirii „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, ca ierarh al locului, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, începând cu ora 09:00.
La slujbă vor participa membrii clerici ai Permanenței Consiliului Eparhial și preacucernicii părinți protopopi ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.
Duminică, 10 noiembrie 2019:
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, începând cu ora 09:00, va sluji Sfânta Liturghie, înconjurat de părinți consilieri ai Centrului Eparhial și de preacuvioșii părinți stareți de la mănăstirile Eparhiei.
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până luni, 11 noiembrie 2019, ora 10:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Sfânta Mănăstire Adam din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor
Scurt istoric al Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Adam
Din timpuri străvechi, când sufletul omenesc era mult mai înclinat spre viaţa ascetică, se aflau şi călugări pentru care viaţa obştească din schiturile şi mănăstirile organizate nu satisfăcea aspiraţiile lor către unicul ţel în viaţă – mântuirea.
Unii ca aceştia se retrăgeau în netulburarea sihăstriilor. Tradiţia ne spune că astfel de sihăstrie a fost locul unde acum se găseşte mănăstirea Adam.
Sfânta Icoană a Maicii Domnului se numără printre odoarele cele mai de preţ ale mănăstirii Adam, fiind cunoscută în popor cu apelativul „Sfânta de la Adam”, este adusă de un călugăr din Răsărit, mai exact din Liban[1] în secolul al XVI-lea, si a fost oferită unui cioban care își păștea oile în codrii Adamului, pentru a fi păstrată. Acel cioban s-a călugărit și a pus prima temelie viitorului locaș de cult. Astfel, datorită acestei Sfinte Icoane a luat ființă Mănăstirea Adam, ca un chivot sfințit, care a adăpostit-o de-a lungul timpului, până în prezent.
La 14 octombrie 1653 este atestată sfințirea primei biserici de zid, ctitorită de către boierul Adam Costea Movilă[2]. Conform tradiției, lăcașul vechi care adăpostea Icoana Maicii Domnului a ars, iar icoana a fost găsită intactă[3]. Chipurile degradate, parțial al Maicii Domnului și integral al Mântuitorului, atestă existența acelui eveniment.
În anul 1796 Icoana Maicii Domnului a fost îmbrăcată într-o ferecătură de argint aurit, cu o inscripție în limba slavonă, care se păstrează și astăzi[4].
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam este importantă în primul rând din punct de vedere duhovnicesc. Credincioșii și pelerinii se raportează la ea ca la un odor de mare preț prin care simt real prezența binefăcătoare a Maicii Domnului.
Forme incipiente de pelerinaj cu icoana Maicii Domnului au fost atestate înainte de 1989. Prin satele apropiate autoritățile permiteau ca icoana să fie scoasă în pelerinaj în condiții speciale de secetă extremă. Icoana era purtată pe jos și în căruță, iar credincioșii însetați de rugăciune o primeau cu adâncă evlavie și credință puternică.
După 1989 pelerinajele cu icoana Maicii Domnului sunt mult mai frecvente. Nu doar în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului era scoasă icoana, ci și la solicitarea oamenilor din satele în care culturile erau de cele mai multe ori compromise.
După anul 2000 pelerinajul cu icoana Maicii Domnul a devenit o tradiție în Arhiepiscopia Dunării de Jos. Indiferent de condițiile exterioare, meteorologice, icoana este purtată pe brațele credinței după programe bine stabilite, pe parcursul întregului Post al Adormirii Maicii Domnului, astfel încât, în ajunul sărbătorii, să revină la mănăstire.
Încă din anii 90’, de când icoana Maicii Domnului a fost readusă la Mănăstirea Adam de la Mănăstirea dobrogeană Celic-Dere, tradiția pelerinajului atestat în documentele din Arhiva Mănăstirii Adam a fost reluată spre marea bucurie a credincioșilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Casian Crăciun.
Anul 2000 este anul reper pentru organizarea anuală a pelerinajului cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam în Eparhia Dunării de jos.
Sociologii consideră că în societatea contemporană, principala sursă de solidaritate socială este religia, deoarece ea asigură o comuniune etică, fiind în general și o importantă sursă de stabilitate socială[5]. Aceste constatări se regăsesc în cadrul pelerinajului cu Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, pe care îl efectuăm anual.
Din punct de vedere teologic și sociologic, pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam comportă două importante dimensiuni: Maica Domnului ca pelerină, pentru alinarea sufletelor creștinilor și întărirea lor în credință, și credincioșii ca pelerini la Sfânta ei Icoană, ca ființe euharistice, care-i mulțumesc pentru binefacerile spirituale[6].
Icoana Maicii Domnului de la manastirea Adam este speciala mai ales pentru credinciosii din Eparhia Dunarii de Jos, datorita minunilor nenumarate savarsite in urma rugaciunilor rostite in fata acestei icoane, a ajutorului si raspunsului oferit grabnic.
De asemenea, vizita pe care o face Maica Domnului credincioșilor din satele și orașele din Eparhie noastre are un impact foarte important asupra societății. Entuziasmul și dragostea cu care credincioșii privesc acest pelerinaj, numărul semnificativ al pelerinilor prezenți la procesiunile icoanei mărturisesc ajutorul primit din partea ei. Oamenii simt ajutorul Maicii Domnului, se întorc să mulțumească și povestesc și altora pentru a-i întări în credință și a-i îndemna cu nădejde să fie încrezători în puterea lui Dumnezeu.
[1] IPS Casian Crăciun, Cuvântarea din ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Adam, 2006, cf. Lidia Popița Stoicescu, ,,Soarele cel mare t-a luat la Sine…”, în rev. Călăuză Ortodoxă, anul XXVII, iulie-august 2006, nr. 212-213, p. 14.
[2] Maria Stanciu, ,,Peste o sută de parohii binecuvântate de Maica Domnului”, în rev. Călăuză Ortodoxă, anul XXVII, august, 2017, nr. 345, p. 12 [3] Ibidem. [4] Ibidem. [5] Conf. Univ. dr. Răzvan Dinică, Sociologie generală. Suport de curs, cap. V, Anul I, Semestrul I, Universitatea ,,Dunărea de Jos”, Departamentul de Sociologie, Facultatea de Istorie, Filozofie și Teologie, Galați, 2018-2019, p. 20 (Suport de curs universitar nepublicat). [6] Pentru înțelegerea dimensiunii spirituale a ajunului sărbătorii, am adăugat la Anexe fotografii realizate cu acel prilej.