Ialomița: Simpozionul național „Școala și viața” – 30 de ani de educație și formare
Vineri, 18 octombrie, a avut loc, la Slobozia, cea de-a XXX-a ediție a simpozionului național „Școala și viața” – 30 de ani de educație și formare.
Manifestare de îndelungată și prestigioasă tradiție a Casei Corpului Didactic Ialomița și a Inspectoratului Școlar Ialomița, în colaborare cu Consiliul Județean, simpozionul „Școala și Viața” sărbătorește în acest an 30 de ani.
Cu acest prilej a fost editat volumul „30 de ani de educație și formare”, în care sunt propuse cinci teme importante atât pentru personalul didactic cât și pentru cei interesați de înțelegerea specificității domeniului, și anume: predarea-învățarea-evaluarea de la manualul de competențe, managementul organizațional specific unităților de învățământ preuniversitar, jurnalul de reflecție- experiențe în formarea adulților, 30 de ani de educație și democrație și traducătorii de cărți bisericești și importanța lor în cultura și educația românească.
„Poate că vor mai trece încă 30 de ani ca să se vadă eforturile noastre în educație, zelul cu care ne-am străduit să valorizăm generațiile care ne trec prin „mâini”, mințile pe care încercăm să le modelăm, caracterele pe care vrem să le formăm. 30 de ani de proiecte, de idei născute și puse în practică, de proiecte județene, naționale și internaționale, 30 de ani de formare a cadrelor didactice dornice de evoluție profesională, 30 de ani de conversii și reconversii profesionale”, a subliniat inspectorul școlar general al IȘJ Ialomița, Simona Tonț.
La această ediție a simpozionului au trimis lucrări 61 de cadre didactice, lucrări cu un conținut deosebit, care poate fi folosit atât de către cadrele didactice, de elevi, cât și de parteneri.
„O bază educațională solidă la nivel primar și secundar poate avea o influență majoră asupra capacității oricărei persoane de a progresa pe parcursul vieții – conform acestei idei la nivel național se fac eforturi pentru a forma cadre didactice capabile să îndrume elevii de la aceste niveluri, pentru o educație de bună și foarte bună calitate. (…) Treizeci de ani de neliniști, de schimbări, de provocări, de reforme în domeniul educațional, de idei noi, de exercițiu al democrației, de căderi și de ridicări, de educație și formare în care noi, cadrele didactice, am fost actorii principali, iar ca formatori, am conturat profilul multor generații de cadre didactice care au dus mai departe în comunitățile din care fac parte ideile născute în 1989. A apărut o nouă lume multipolară, în care unii au evoluat firesc iar alții încă sunt uimiți de cerințele care nu contenesc să vină”, preciza și Borodea Gabriela, director al Casei Corpului Didactic Ialomița.
Câteva cadre didactice și-au susținut lucrările pe care le-au pregătit, lucrări care abordau teme actuale, de interes, modalități prin care copiii pot fi atrași în tot felul de activități care să le dezvolte capacitățile, iar ulterior să fie integrați cât mai bine în societate, evaluări ale copiilor cu CES, prin metode diferite, toate obținute prin sute de ore de muncă.
Totodată, în cadrul simpozionului, elevi din cadrul Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, care fac parte din corul „Voces”, coordonați de dirijor profesor dr. Iaru Virgil, au interpretat câteva piese muzicale.