Meci caritabil pentru Maya și Ingrid, două fetițe care nu renunță nici o clipă la luptă
Gemenele Maya și Ingrid, bolnave de tetrapareză spastică, au nevoie de 100.000 de dolari pentru a spera la o viață normală. Fetițele au opt ani și sunt programate pentru operație în SUA.
Amândouă visează la ziua în care vor merge pe holurile Școlii Generale nr. 3 din Slobozia fără să se ajute de barele metalice prinse în pereți special pentru ele.
Au venit pe lume grăbite, într-o zi de martie, înainte de împlinirea celor nouă luni.
De atunci, s-au scurs opt ani și gemenele Maya și Ingrid Costache, din Slobozia, județul Ialomița, continuă să-și trăiască copilăria prin cabinetele specialiștilor din țară și de peste hotare, care încearcă să le ofere bucuria de a păși normal. Șansa fetițelor, diagnosticate cu tetrapareză spastică, este o operație care se poate face doar în SUA, intervenție pentru care micuțele au nevoie de 100.000 de dolari.
La doar câteva zile de la nașterea prematură, Maya și Ingrid – gemene care nu cântăreau mai mult de un kilogram fiecare -, au fost supuse unor investigații ale căror rezultate aveau să le schimbe total viețile. Creierele celor două bebelușe abia venite pe lume erau afectate de hemoragii ale căror ramificații apăsau pe centri motori. ”Paralizie cerebrală cu tetrapareză spastică” a fost verdictul năucitor al specialiștilor, care i-au avertizat pe bieții părinți că fiicele lor sunt în pericol să nu poată cunoaște bucuria de a păși sau de a-și folosi mânuțele. A fost momentul în care micuțele surori Maya și Ingrid au intrat, împinse de mâna destinului potrivnic, într-o luptă cruntă pe care o duc și astăzi, după mai bine de opt ani.
”Aveau doar patru cinci zile când am aflat de ce boală suferă. La radiografiile transfontanelare au fost descoperite ramificații ale unor hemoragii cerebrale care afectau centri motori. De atunci, am umblat cu ele pe la clinici din România și din străinătate – Republica Moldova, Spania, Ucraina. Problema este la creier, de unde pleacă semnalele către mușchi, dar pentru că nu există încă un remediu pentru ce e acolo, lucrăm cu mușchii și tendoanele. Să nu se încordeze, să nu înțepenească”, povestește Mirela Costache, mama fetițelor.
Pe cât de firave sunt, Maya și Ingrid sunt două fetițe care nu renunță nici o clipă la luptă, la gândul că într-o zi vor putea să meargă fără ajutor. Fără să se țină de brațul mamei sau de cel al tatălui. Fără să se sprijine de cadru sau de bastonul de care nu se despart niciodată. Amândouă visează la ziua în care vor merge pe holurile Școlii Generale nr. 3 din Slobozia fără să se ajute de barele metalice prinse în pereți special pentru ele.
”Acum, Ingrid nu stă în picioare mai mult de zece secunde, iar Maya abia dacă ajunge la un minut. După operație, ni s-a spus, vor putea merge singure. Maya ceva mai bine decât surioara ei, Ingrid”, spune mama gemenelor.
Pentru asta, însă, gemenele Maya și Ingrid – care în cei opt ani au făcut peste 5.500 de ore de kinetoterapie în care specialiști români și de prin Europa au încercat peste 30 de terapii -, trebuie să ajungă în SUA, la Children Hospital, din Saint Louis, Missouri. Medicul T.S. Park le-a studiat dosarul și le-a pus pe lista de urgențe. În martie 2020 sunt programate, însă cu o lună și jumătate înainte de data intervenției trebuie să vireze fondurile. Acești bani vor fi numai pentru intervenția propriu zisă.
”E vorba de o rizotomie dorsală selectivă, o intervenție unică, foarte riscantă, pe măduvă. E o șansă uriașă pentru fetițele noastre, care ar putea merge fără ajutorul cuiva. Pentru operație avem nevoie de 100.000 de dolari, bani pe care îi putem strânge doar cu ajutorul oamenilor, prin donații și sponsorizări”, a mai spus mama copilelor.
“Dăruim viață prin fotbal. Alături de Maya și Ingrid Costache”
Luni, 19 august, Iulian Mihăilă, fondatorul proiectului „Liga Legendelor”, împreună cu Ingrid, Maya și mama celor două fetițe, Mirela Costache, au susținut o conferință de presă, la Slobozia, pentru a le cunoaște, pentru a-și spune povestea, pentru a vedea zâmbetul acestor fetițe care luptă pentru o viață normală, dar și pentru a anunța cum putem să le sprijinim. De exemplu, vineri, 6 septembrie 2019, începând cu ora 18.00, pe stadionul 1 Mai din Slobozia, se va desfășura un meci cu o încărcătură emoțională deosebită: Legendele Fotbalului Românesc întâlnesc Unirea Urziceni 2009 (câștigătoarea Ligii I în 2009) într-un meci caritabil, organizat în scopul strângerii de fonduri necesare operației micuțelor Maya și Ingrid Costache. Intrarea este liberă. La stadion, vor fi amplasate urne pentru donații, unde participanții vor putea lăsa o sumă, oricare ar fi ea. Meciul va fi televizat, iar cu ajutorul fundației Ringier, se pot face donații prin SMS. Cei care doresc să le ajute pe gemenele Maya și Ingrid, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «MAYA ȘI INGRID».
Organizatorul evenimentului este „Liga Legendelor”, în parteneriat cu Fundația Ringier, Consiliul Județean Ialomița, Primăria Slobozia, CSM Slobozia, AJF Ialomița, Lilium Life Institute, Stop.ro, Alina Vreju Weddings and Events, Mars Media, Prodal Com SA, Sport Distribution, Voronskaya.
Printre Legendele Fotbalului Românesc participante la eveniment amintim: Mircea Lucescu, Ioan Andone, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Răzvan Raț, Marian Aliuță, Ionuț Lupescu, Bogdan Stelea, Ciprian Marica, Daniel Niculae, Valentin Bădoi, Vasile Maftei, Daniel Iftodi, Iulian Tameş, Andrei Mărgăritescu, Adrian Neaga, Marian Savu, Bogdan Vintilă, Nicolae Dică, Marius Niculae, Dan Petrescu și alte nume surpriză.
Unirea Urziceni 2009 vine în componența: Dan Petrescu (antrenor), George Galamaz, Marius Bilasco, Bogdan Mara, Valeriu Bordeanu, Sorin Frunză, Marius Onofraș, Iulian Apostol, Dinu Todoran, Niculae Epaminonda, Răzvan Pădurețu, Dacian Varga, Tiberiu Bălan, Arlauskis, Ersin Mehmedovic, Daniel Tudor.
De asemenea, după meci, Liga Legendelor organizează o recepție unde vor fi licitate tricourile jucătorilor prezenți la eveniment.
Toți banii obținuți din sms, donații în urnele mobile și licitarea tricourilor vor direcționați către Ingrid și Maya Costache.
Adăugăm faptul că administrația locală, dar și cea județeană vor încerca să sprijine financiar cauza cu o anumită sumă, însă totul este, momentan, la stadiul de promisiune.