Ialomița: Primăria comunei Traian a lansat un nou proiect POCU în beneficiul bătrânilor
161 de bătrâni din comuna Traian vor beneficia de îngrijire la domiciliu, o masă caldă pe zi și servicii sociale adecvate în Centrul Comunitar Multifuncțional Traian timp de 3 ani.
Marți, 2 iulie, a avut loc, în sala de evenimente a Căminului Cultural din comuna Traian, conferința de lansare a proiectului „Împreună pentru bunici – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian, județul Ialomița, prin furnizarea de servicii sociale, cod 126228”, cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020.
Comuna Traian din județul Ialomița are o populație de aproximativ 3.168 de persoane, din care 384 au vârsta peste 65 de ani și peste 20% din totalul populației aparține minorității rome. Proiectul își propune reducerea cu 161 a numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (persoane vârstnice, din care 40 aparținând minorității rome) prin furnizarea unor servicii sociale adecvate nevoilor specifice, într-un interval de 3 ani.
Parteneriatul proiectului este format din Comuna Traian, în calitate de lider de proiect, și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița, în calitate de partener.
Primarul comunei Traian, Năstase Fănel, spunea că acest proiect, alături de alte proiecte implementate sau în curs de implementare, va schimba viața oamenilor din comunitate și speră ca, alături de investițiile în infrastructura locală, să reușească să stopeze migrația. Un exemplu este contractul de canalizare ce va fi semnat în curând, un proiect „gigant”, după cum spunea primarul, care va fi implementat în următoarea perioadă.
„Primăria Traian a reușit să acceseze aceste două mari proiecte, care însumează peste 5 milioane de euro. Deja avem peste 100 de oameni trimiși în câmpul muncii, cu contracte de muncă, asta înseamnă venituri pentru ei, asta înseamnă că îi păstrăm în localitate, înseamnă venituri la bugetul local. Știți că prin proiectul precedent (Împreună inovăm) au fost înființate 22 de firme, unele dintre ele au câte 3-4 angajați. Asta înseamnă mult pentru localitatea noastră. (…) Acest proiect se adresează unui număr de 161 de bătrâni. Noi avem în localitate peste 500 de vârstnici, dintre care peste 200 au nevoie de sprijin. Încercăm, prin Compartimentul de Asistență Socială al primăriei, să avem grijă și de ceilalți. Prioritatea noastră sunt bătrânii singuri, netransportabili, care nu își pot asigura traiul zilnic, care nu au venituri suficiente. Noi vom angaja șase persoane cu pregătire în îngrijirea bătrânilor, care vor merge zilnic la acești oameni și îi vor ajuta. De asemenea, vor avea asigurată o masă caldă pe zi”, a declarat primarul comunei Traian, Năstase Fănel.
Durata de implementare este de 36 luni, începând cu 19 iunie 2019, iar bugetul proiectului este de 2.793.472,97 lei, din care 2.374.452,00 lei reprezintă FSE, 363.151,55 lei reprezintă bugetul național, iar 55.869,42 lei reprezintă cofinanțare proprie a partenerilor.
Rezultatele asumate prin contractul de finanțare de către cei doi parteneri sunt de sprijinire a 161 de persoane vârstnice să depășească starea de vulnerabilitate, prin furnizarea a 10 servicii sociale și licențierea serviciului de îngrijire bătrâni la domiciliu.
Prin semnarea acestui contract de finanțare, comuna Traian din județul Ialomița a atras prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 peste 24.390.000,00 lei (peste 5.200.000 euro) în beneficiul locuitorilor săi, prin două proiecte majore de dezvoltare a comunității, Împreună inovăm – măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian, județul Ialomița, cod 103113 cu 897 de beneficiari, persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și proiectul lansat acum. Ambele proiecte implică peste 33% dintre locuitorii comunei.
În cadrul primului proiect a fost înființat un centru comunitar multifuncțional integrat, în care Primăria Traian va oferi servicii pentru toate categoriile de persoane care locuiesc în comună. Proiectul „Împreună pentru bunici” asigură sustenabilitatea acestui centru, în sensul că va continua funcționarea lui și după încheierea primului proiect „Împreună inovăm”. În maxim două săptămâni acesta va fi deschis pentru comunitate.
La eveniment au participat locuitori ai comunei Traian, membrii grupului țintă din proiect, agenți economici din comună și localitățile învecinate, formatori de opinie, experți din proiect, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, și directorul DGASP Ialomița, Paul Marcu.