DSVSA Ialomița: Au fost stinse trei focare de pestă porcină africană
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 31.05.2019, ținând cont de modificările aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană, conform Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, au fost stinse un număr de 3 focare de pestă porcină africană, declarate pe raza localității Axintele.
Stingerea focarelor de boală a putut fi realizată ulterior desfășurării, în perioada 19.05. – 31.05.2019, a următoarelor acțiuni:
- examinarea clinică a tuturor suinelor (2999 capete) existente pe raza localităților: Axintele, Bărbătescu, Condeești (localități cuprinse în zona de protecție de 3 km în jurul focarelor de boală) și Horia, Bărcănești, Alexeni, Broșteni, Ion Roată, Malu, Butoiu, Sf. Gheorghe, Crăsanii de Sus, Crăsanii de Jos, din județul Ialomița, Arțari, Satu Nou, Vlăiculești și Răsurile, din județul Călărași (localități cuprinse în zona de supraveghere de 10 km în jurul focarelor de boală);
- prelevarea de probe de sânge, în vederea testării serologice în direcția pestei porcine africane, de la un număr total de 1001 porcine, existente pe raza localităților Axintele, Bărbătescu și Condeești. Toate probele au avut rezultate negative, conform buletinelor de analiză eliberate de L.S.V.S.A. Ialomița.
Urmare a verificărilor efectuate de consilieri ai D.S.V.S.A. Ialomița, ținând cont de evoluția unor focare de boală pe raza localităților Andrășești, Orezu și Buești au fost identificați doi proprietari de porcine, pe raza localităților Piersica și Bordușelu, care deși aveau exploatațiile cuprinse în zona de supraveghere, au efectuat mișcări de porcine, fără obținerea documentelor sanitare veterinare, animalele fiind necrotaliate și neținând seama de faptul că, pe toată perioada de restricții, mișcarea porcinelor în această zonă este interzisă.
Ambii proprietari au fost sancționați în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Subliniem faptul că nerespectarea de către toți proprietarii de porcine a măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea bolii, poate duce la apariția de noi focare de boală pe teritoriul județului, pagubele economice fiind foarte mari.
Toți proprietarii de porcine din județ trebuie să respecte următoarele măsuri:
- asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
- este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
- este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
- este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
- periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
- se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
- porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
- este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
- anunțarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor (D.S.V.S.A. Ialomița – telefon 0243/232069, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică);
- toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.