Un singur trofeu acordat la festivalul şi concursul “Ionel Perlea”, ediţia a XXVIII
Vizând promovarea personalității, operei și activității cultural-muzicale a marelui dirijor, profesor universitar şi compozitor Ionel Perlea, în special, dar și valorificarea reperelor culturale românești, în general, Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea”-Ialomiţa a desfășurat, în perioada 23-25 mai, Festivalul şi Concursul “Ionel Perlea”, ediţia a XXVIII-a, în Sala „Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa, din Slobozia.
Festivalul-concurs îşi propune, de fiecare dată, prin secţiunile de interpretare vocală şi de dirijat, să valorifice și să promoveze creaţia de gen vocal, cameral şi simfonic a compozitorilor români şi universali, să încurajeze profesionalizarea tinerilor interpreţi şi dirijori, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii care au calități interpretative şi dirijorale deosebite, să stimuleze arta interpretativă a pianiştilor acompaniatori şi a soliştilor instrumentişti, să deschidă acest gen de creații către publicul larg şi să omagieze la adevărata valoare personalitatea artistică emblemă a judeţului Ialomiţa, Ionel Perlea.
În cele trei zile, concurenții au trecut prin zeci de emoții, iar juriul, format la secțiunea dirijat din Sabin Pautza (președintele festivalului), Cristian Brâncuşi și Radu Ciorei, iar la interpretare vocală din Florenţa Nicoleta Marinescu, Ana Rusu, Sorina Munteanu, au avut, ca de obicei, o misiune dificilă.
În toată această perioadă, pe lângă concursurile propriu-zise, au avut loc lansări de partituri („DER FISHER” OP. 16: Ionel Perlea, Theodor Grigoriu), lansări de carte (”Mari portrete verdiene” – Florenţa Nicoleta Marinescu), momente canto cu elevi ai Liceului de Arte Ionel Perlea, cu Corul „Voces”, dirijor Virgil Iaru, o vizită la Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, dar și recitaluri susținute de soprana Rodica Ştefania Ştefan, laureată 2013, acompaniată la pian de Adina Cocargeanu, soprana Laura Chera, laureată în 2002, acompaniată la pian de Adela Lorincz, iar în ultima seară a fost un concert extraordinar susținut de Iustinian Zetea, laureat 2014.
Ediţia a XXVIII-a s-a încheiat cu Gala Laureaţilor. În primul rând au fost premiați câştigătorii cvartetului Liceului de Arte Ionel Perlea, urmați de câștigătorii secțiunilor de dirijat și de interpretare vocală.
Amintim că toți concurenții au fost acompaniaţi de orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, aflați pentru a treia oară pe scena acestui festival.
La secțiunea secțiunea „Interpretare vocală”, Trofeul, în valoare de 3.000 de lei, a fost câștigat de tenorul Mădălin Alexandru Băldău Drăgan, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, care a interpretat lucrarea „Lord´s prayer”, de Sabin Pautza.
Mențiune, în valoare de 500 de lei, a fost acordată baritonului Jhasz – Boylan Pal-Karoly, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, care a interpretat lied-ul „Totenwacht”, din creația compozitorului Ionel Perlea.
Premiul III, în valoare de 1.000 de lei, fost obținut de Andrei Cocîrlea, de la Universitatea Națională de Muzică București, cu melodia „M-ai sărutat”, de Sabin Pautza.
Premiul II, în valoare de 1.500 lei, a fost câștigat de mezzosoprana Chicu Victoria, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, care a interpretat lied-ul „Sehnsucht” – Ionel Perlea.
Premiul I a fost acordat, în lipsă, mezzosopranei Antonia Cosmina Stancu – București, fiind plecată la Viena, unde susținea un concert.
Premiul „Theodor Grigoriu”, pentru interpretarea lied-ului românesc, a fost câștigat de Alexandra Știrban, Universitatea Națională de Muzică București, pentru interpretarea lied-ului „Salcia” – Theodor Grigoriu.
La secțiunea „Dirijat”, Trofeul nu a fost acordat anul acesta, juriul fiind extrem de exigent, însă, neașteptat de îmbucurător, la concurs au participat trei fete.
Au fost acordate două mențiuni, premiul III și premiul II.
Așadar, mențiune II a obținut George Stamate – Universitatea Națională de Muzică București, iar mențiune I Istrati Mihaela – Universitatea Națională de Muzică București.
Premiul III a fost câștigat de Oprea Elena Bianca, profesor titular la Școala Gimnazială de Arte nr. 3 București, iar locul II a fost obținut de Maria Jantea – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
În final, dirijorul Alexandru Mihai Ilie, câștigătorul trofeului „Ionel Perlea” de anul trecut, a dirijat uvertura operei „Nunta lui Figaro, de W.A. Mozart.
Un alt moment artistic de excepție a fost susținut de Iustinian Zetea, laureat în anul 2014 al festivalului.