Lansare de carte despre jurnalism, „condimentată” cu politică și epigrame
Marți, 16 aprilie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, a avut loc o lansare de carte oarecum diferită. De ce diferită? Pentru că deși provocarea din titlu era evidentă, cel puțin pentru noi, – Jurnalism – o artă efemeră? -, la eveniment s-a vorbit despre orice altceva în afară de jurnalism, cel puțin nu la modul la care orice participant s-ar fi așteptat.
Cartea, al cărei autor este Corneliu D. Zeană, coagulează o serie de articole, declarații scrise de-a lungul timpului, idei europene, opinii politice, împărtășite pe hârtie în trei capitole, însă în cadrul evenimentului autorul a ales să-și prezinte propriile puncte de vedere, în special politice.
Trebuie spus înainte de toate că autorul s-a născut în data de 11 aprilie 1939, la Râmnicu-Vâlcea, și a absolvit Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. Membru al Uniunii Scriitorilor Români, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști Români și al Uniunii Epigramiștilor, vicepreședinte al Societății Medicilor Scriitori și Publiciștilor Români, membru al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, Corneliu Zeană este conferențiar universitar, doctor în medicină, medic primar în cardiologie, medic primar medicină internă cu competențe în imunologia clinică.
Lansarea cărții s-a făcut în prezența Clementinei Tudor, managerul Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, a scriitorului Șerban Codrin, dar și a primarului Adrian Mocioniu care, deși până acum a evitat complet astfel de acțiuni culturale, acum a făcut o excepție, dorind să-și exprime părerile despre jurnalism, jurnaliști, despre afluxul de informații, mai ales în mediul online, dar și despre credibilitatea îndoielnică a informațiilor apărute în spațiul public în urma „finanțării” jurnaliștilor, evitând, însă, să spună că, la rându-i, finanțează din bani publici o parte a mass-media și dă credibilitate doar acelora.
„Trăim niște vremuri în care inclusiv formatorii de opinie sunt plătiți. Și atunci de fiecare dată ne punem problema pe cine să credem.. Dar de ce să-l mai cred pe cel de la postul x, sau pe cel de la postul y, pentru că este foarte clar că trăim într-o perioadă când totul este la mare preț… Eu cred că jurnalismul făcut de dânsul, venind dintr-o zonă unde este foarte clar independență, îi ofer în primul rând credibilitate. Cred că astfel de oameni ar fi cei pe care ar trebui să-i credem de prima oară”, spunea primarul.
Printre multe alte discuții despre politică, partide, alegeri, vot, istorie, comunism, socialism, creștin-democrație, mișcări europene, Corneliu Zeană și Șerban Codrin ne-au descrețit un pic frunțile cu câteva epigrame, prea puține totuși față de nevoia tuturor de a zâmbi, de a face haz de necaz, de a ieși din zona asta încrâncenată, mai ales în contextul participării la acest eveniment a multor elevi.
Regret totuși faptul că, în ciuda rugăminților, domnul Corneliu Zeană a continuat să aibă anumite poziții, vădit exprimate, contra unui anumit partid politic, evitând să vorbească despre propria carte lansată în acel moment.
S-a vorbit și despre alegeri, referendum, murdărie politică, despre tineret și accesul la activitățile sportive, despre nivelul veniturilor parlamentarilor, despre pensiile speciale, despre dezinteresul față de gândirea socială, analfabetism, calea ferată, corupție, dar și despre patriotism.
Simțind cumva traiectoria periculoasă a discursului, primarul Sloboziei a intervenit, spunând că se greșește în momentul în care se prezintă tinerilor doar partea urâtă a clasei politice, astfel îndepărtându-i de ideea de a participa în viitor la luarea unor decizii. Însă, șocul a venit imediat după, declarațiile patinând către necesitatea introducerii în școli a unor ore în care să se vorbească despre sexualitate, dar și despre pregătirea tinerilor din punct de vedere politic pentru a vota în cunoștință de cauză la 18 ani.
„Am introdus în școală religie, istoria religiilor, este foarte bine, trebuie să cunoască și aceste lucruri, rămâne la latitudinea lor mai departe, dacă se îndreaptă spre creștinătate, ateism sau spre credință, este opțional, dar în condițiile în care toți tinerii noștri, și mai ales în mediul online, sunt bombardați cu foarte multe informații, cred că pentru prima oară la noi în școală ar trebui să le vorbim și despre anumite subiecte sensibile, unde dânșii au foarte mult acces la informații și nu știu care este cea corectă, cred că și despre sexualitate ar trebui vorbit în școală ca să-i protejăm de acel mediu online. Cred că despre doctrinele politice ar trebui să vorbim cu ei, pentru că la 18 ani trebuie să-i avem pregătiți pentru acel vot. Trebuie să știe ce înseamnă o doctrină, trebuie să nu nege acest fenomen, trebuie să-și dea seama că sunt foarte importanți pentru viitorul societății (…)”, a spus Adrian Mocioniu.
Și, totuși, cineva a adus discuția în altă direcție, întrebând cum îi putem ghida pe tineri să aleagă să citească o carte și să nu aleagă internetul. Din păcate, nu s-a mers pe respectiva linie, ci s-a revenit, după plecarea primarului, la aceleași discuții libere, cu țintă clară… Și uite-așa au trecut aproape două ore, cu Corneliu D. Zeană, un scriitor, medic cardiolog, care recent a împlinit 80 de ani.