Renate Weber (ALDE): Vreau să ne apărăm mai mult interesele, iar în viitorul Parlament European vocile raționale ar trebui să se audă mai mult
Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, candidat pentru un nou mandat de deputat în Parlamentul European, s-a aflat vineri, 19 aprilie, la Slobozia, pentru a se întâlni cu reprezentanții partidului și cu presa locală.
Renate Weber, aflată pe lista de candidați ai ALDE, pe locul trei, este unul dintre europarlamentarii care, în această perioadă de precampanie, își prezintă bilanțul activității din Parlamentul European, dar și obiectivele pe care le are, explicând totodată importanța alegerilor din 26 mai, în contextul frământărilor care au loc atât în lume, dar mai ales în Uniunea Europeană.
„Din punctul meu de vedere, alegerile care urmează sunt cele mai importante de când există Parlamentul European și fac această afirmație pentru că este o perioadă de mari frământări în general în lume, dar și în Europa. Asistăm nu de puține ori la discursuri populiste, unele chiar de extremă dreaptă sau de extremă stângă, care de fapt țintesc spre vulnerabilizarea Uniunii Europene, la reducerea ei la un fel de formă fără fond, ceea ce ar fi o mare, mare greșeală, pentru că această construcție este unică în lume, iar în ciuda faptului că ea este criticată, iar eu sunt prima care am propriile mele idei critice la adresa ei, este construcția care ne-a adus pe acest continent pacea în ultimii 60 de ani, a adus bunăstarea cetățenilor europeni, chiar dacă această bunăstare, mă rog, s-a mai redus după criza din 2008, din care se pare că ne revenim foarte greu. Dar în același timp a adus și siguranța cetățenilor și bunăstarea lor. (…). Făcând așa o trecere în revistă al acestui mandat 2014 – 2019, care s-a încheiat, a lucrurilor bune pe care le-a făcut Uniunea Europeană, inclusiv în acest mandat, și știți că ne-am îndreptat mult spre o Europă socială, care înseamnă sprijinirea întreprinderilor, mai ales a IMM-urilor, ca să creeze locuri de muncă, locuri de muncă decente și stabile, ne-am îndreptat spre reguli mai stricte, în ceea ce privește, de exemplu, finanțările în general, pentru reducerea, ținerea sub control sau chiar eliminarea posibilităților privind paradisurile fiscale. Toate acestea s-au făcut la nivelul Uniunii Europene. Alte preocupări au fost și în ceea ce privește protecția mediului, dar și cu foarte multe investiții în cercetare – inovare”, a spus Renate Weber.
Europarlamentarul a vorbit, însă, și despre neîmplinirile Uniunii Europene, de provocările cărora nu a reușit să le facă față, unul dintre ele fiind Brexit-ul, care va avea consecințe foarte mari și care va schimba Uniunea.
De asemenea, Renate Weber este de părere că „se legiferează mult și haotic”, că nu se mai fac studii de impact pentru a se vedea care sunt consecințele directivelor sau regulamentelor pe care le aprobă, fiind necesare anumite ajustări din acest punct de vedere, că există o anumită politică protecționistă a unor state din Europa de Vest și Nord, politică ce se transpune în legi pan-europene ce dezavantajează țările care sunt mai la marginea geografică a Europei, exemplu fiind transportatorii, care în urma acestor decizii luate acolo sunt ori scoși de pe piață, ori sunt obligați să se relocheze în țări din Europa de Vest.
Un alt exemplu este cel referitor la produsele care ajung pe piața românească și care nu sunt la aceleași standarde ca în alte țări. Din păcate, deciziile luate nu rezolvă pe deplin această problemă, existând posibilitatea de a fi pe piață produse de calitate diferită deși etichetele indică faptul că ar fi același produs pe care îl găsește consumatorul într-o țară vest-europeană sau nord-europeană.
„Sper ca lucrurile să se schimbe în următorul mandat, pentru că altfel am văzut și multă solidaritate din partea unor colegi din PES care consideră și ei că așa ceva este inadmisibil. E o dovadă de desconsiderare și evidentă discriminare a consumatorilor centrali și est-europeni”, a precizat europarlamentarul.
Renate Weber a reclamat și faptul că, dincolo de liniile de vot în conformitate cu doctrinele grupurilor politice, există, din păcate, linii de vot, din ce în ce mai frecvente, conforme cu interesele statelor din care provin deputații, astfel că trebuie o acțiune comună pentru apărarea intereselor României.
Eurodeputatul a mai vorbit și despre Brexit și efectele sale asupra României, despre cum se vede România la Bruxelles și etichetele „transmise de la București” către afară și cum unii „nu-și văd bârna din proprii ochi”, despre interesele unor state de a ne discredita ca țară, despre corupție și abuzuri, despre președinția României la Consiliul Uniunii Europene și meritele înregistrate.
Renate Weber a făcut totodată și câteva precizări cu privire la mandatul de deputat european și activitățile din comisia din care a făcut parte, dar și despre proiectele la care a lucrat și cursul lor.
„M-am gândit mult dacă mai vreau un mandat. Pentru că este oboseală, credeți-mă. Dacă vrei să muncești, muncești. Asta înseamnă să fi prezent acolo, iar în casa ta doar două zile pe săptămână, și m-am gândit foarte serios în primul rând dacă prin prezența mea aș reuși să las ceva în urmă. Adică, dacă fiind acolo lucrul acesta se vede, se simte, dacă eu îl simt, mai ales. Și vreau să vă spun că am avut, cel puțin în ultima vreme, tot mai multe exemple de situații în care am schimbat linia de vot a grupului ALDE. Cu argumente, cu calm, că trebuie să fi calm și dacă se poate cu zâmbetul pe buze, cu făcut coaliții cu alți colegi din alte state, dar am reușit chiar pe dosare foarte importante efectiv să schimb linia de vot. Și m-am gândit că poate mai am totuși ceva de spus în politică, la acel nivel. Sigur, este de văzut după ce ne întoarcem care va fi componența viitorului Parlament European. Mie îmi place să cred despre mine că sunt totuși o voce rațională și eu, să știți, iubesc proiectul european. Eu cred că avem nevoie de Uniunea Europeană, că România are locul ei acolo și trebuie să fim acolo, chiar dacă vreau să ne apărăm mai mult interesele, dar cred că în viitorul parlament tocmai vocile astea raționale și cu argumente ar trebui să se audă mai mult, căci populismul…”, a conchis europarlamentarul ALDE.