Ialomița: Atenție la focul deschis! Incendii la Scânteia, Ograda, Țăndărei, Bucu
Intervenții ale pompierilor ialomițeni în data de 05 martie
Rezerva de furaje a unui cetățean din satul Iazu – comuna Scânteia s-a aprins în jurul orei 11.45 din cauza focului deschis executat în aer liber. Scânteile purtate de vânt spre depozitul de furaje au generat flăcările care au cuprins aproximativ 50 de baloți de paie și 100 snopi de ciocani de porumb. Incendiul a fost stins de pompierii de la Garda Slobozia la o oră de la anunțare, fiind protejate locuința și bunurile din gospodărie.
Un foc executat în scopul arderii unor resturi vegetale a fost lăsat nesupravegheat și s-a extins în jurul orei 14.00 pe un teren viran și la o casă părăsită din satul Frățilești – comuna Ograda. Pompierii militari de la Garda Țăndărei, în colaborare cu membrii serviciului voluntar al comunei, au intervenit pentru stingerea incendiului, însă până la lichidare, acesta a distrus locuința alcătuită din 3 încăperi și vegetația uscată din zonă pe o suprafață de cca. 5000 de mp.
Un incendiu de vegetație uscată și stuf ce s-a manifestat în jurul orei 17.00 de-a lungul DN2A în zona localității Țăndărei, cu degajări mari de fum spre carosabil, a fost stins cu eforturi susținute de pompierii Gărzii Țăndărei. Aceștia au acționat cu 3 autospeciale de stins cu apă și spumă, pe aproximativ 20 ha de teren de-a lungul căii ferate și în zona pădurii Strachina, pe teren greu accesibil. Incendiul a fost lichidat după aproximativ 3 ore.
Un alt incendiu a izbucnit aproape de miezul nopții la o locuință din comuna Bucu. Proprietarul casei, în vârstă de 46 de ani, a suferit arsuri de gradul I și II la nivelul feței, precum și dificultăți la respirație, fiind preluat de echipajul SMURD și transportat de urgență la Spitalul județean de urgență Slobozia. Flăcările au fost stinse de pompierii Gărzii Slobozia cu 2 autospeciale de stingere, fiind distruse obiectele de mobilier, electronicele, electrocasnicele și textilele dintr-o încăpere și un hol, precum și aproximativ 30% din acoperiș. Cel mai probabil, incendiul s-a extins de la scânteile căzute din soba cu acumulare de căldură, pe materiale textile din apropiere.
***
Una dintre cauzele de incendiu cel mai des întâlnită în perioada de primăvară este folosirea focului deschis pentru igienizare, prin arderea deşeurilor şi resturilor vegetale adunate peste iarnă în gospodării, curţi, grădini sau terenuri virane.
Este o tehnică ce se folosește dintotdeauna, mai ales în mediul rural. Însă aceste focuri se pot extinde cu ușurință la case, dependințe și depozite de furaje din propria gospodărie sau chiar liziere de pădure, dacă acestea se află în apropiere.
Aplicarea unor reguli simple conduce la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor rezultate în urma incendiilor produse la gospodăriile populaţiei:
– nu faceţi focul la o distanţă mai mică de:
- 50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora;
- 100 metri faţă de depozitele de furaje;
- 200 metri faţă de liziera pădurii.
– nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi;
– se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase;
– la apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor;
– supravegheaţi permanent copiii şi nu le lăsaţi la îndemnă mijloace care ar putea produce incendii;
– nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile;
– nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate;
– deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare;
– menţineţi focul în perimetrul asigurat;
– asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.);
– anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului.