Ialomița: Fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Conacului Bolomey de la Cosâmbești
Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, și Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, au semnat vineri, 22 februarie, contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey”, prin intermediul căruia Consiliul Județean Ialomița, în calitate de beneficiar, a accesat fonduri de aproape 22 de milioane de lei, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR), în cadrul apelului dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).
Astfel, din cele 22 de milioane de lei, la cât se ridică valoarea totală eligibilă a proiectului, aproape 18 milioane de lei reprezintă alocarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 2,8 milioane de lei provin de la bugetul de stat și peste 430.000 de lei constituie cofinanțarea beneficiarului.
Contractul a fost semnat în prezența primarului comunei Cosâmbești, Bogdan Popescu, a managerilor instituțiilor de cultură și a echipei de implementare a proiectului.
Conacul Bolomey a fost construit în anul 1898 de o echipă de meșteri italieni, acesta rămânând până în zilele noastre o construcție reprezentativă pentru arhitectura conacelor din estul Câmpiei Române. Din anul 2003 monumentul istoric și de arhitectură a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Ialomiţa şi dat spre administrare Muzeului Județean Ialomița.
„Acest proiect face parte dintr-o serie de cereri de finanțare pe care noi, Consiliul Județean Ialomița, în parteneriat cu instituțiile de cultură, le-am depus. Suntem în faza de precontractare a celorlalte două proiecte depuse, Orașul de Floci de la Giurgeni și Biserica de lemn de la Poiana. Și ele au obținut punctaj și s-au calificat pentru a fi semnate. Din cauza unor probleme la nivelul Ministerului, semnarea contractelor de finanțare a fost un pic întârziată. Acum semnăm acest contract important. Deși inițial am început cu stângul, întârziind cinci minute după încheierea perioadei de depunere, am revenit, le-am redepus, iar astăzi suntem într-un moment plăcut”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Obiectivul principal al proiectului este impulsionarea dezvoltării locale prin reabilitarea ansamblului Conacul Bolomey și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale prin introducerea acestuia în circuitul turistic.
Durata de implementare a proiectului este de 84 de luni, adică vreo șapte ani, din momentul în care a fost scris proiectul, în 2016.
„Proiectul are o valoare de 4,6 milioane euro, un proiect destul de mare. Este cea mai mare finanțare din zona de cultură a județului Ialomița, până la acest moment, din ultimii 28 de ani. (…) Vom încerca să ne încadrăm în termenul prevăzut pentru reabilitare, cu tot cu proceduri. Proiectul pare simplu, dar este de o complexitate deosebită”, a mai spus Victor Moraru.
Conacul, care se află la intrarea în localitatea Cosâmbești, va fi refăcut atât la interior cât și la exterior, dar și anexa, inclusiv utilitățile, avându-se în vedere și refacerea parcului dendrologic aferent conacului.
La ora actuală, conacul este o ruină, gradul de degradare fiind foarte ridicat, „din cauza unor neglijențe ale întregii comunități”, după cum afirma managerul Muzeului Județean, Florin Vlad.
Nimeni nu s-a încumentat să „îngroape” bani publici în reabilitarea unor monumente istorice, drama acestora fiind la nivelul întregii țări. În județul Ialomița avem un exemplu fericit la Manasia, unde conacul a fost reabilitat și arată ca o bijuterie, însă este în proprietate privată. Tot în proprietate privată sunt și conacele de la Chiroiu, care vor fi transformate de proprietarii lor.
Și conacul Bolomey se vrea a fi oarecum la fel ca la Manasia, cu săli de conferințe, ateliere meșteșugărești, cu un interior refăcut până în cele mai mici detalii, care să respecte întocmai arhitectura originală, totul în numele turismului, dar și în numele dezvoltării economice locale. Ce arhive au studiat inițiatorii pentru a reface interiorul acestui conac, nu știm, însă „urmele lăsate de familia Bolomey” îi vor edifica pe constructori.
„Există documentare la conacul Bolomey, realizată de mari specialiști, de arhitecți atestați de Ministerul Culturii, care au CV-uri impresionante și în care avem încredere mare”, spunea Elena Pacală, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa.
„(…) La nivelul județului au fost depuse 12 de proiecte pe SUERD, cu o valoare de aproape 250 milioane de lei, care se adună la cele 20 cu o valoare de peste 260 milioane lei. Astfel că din SUERD, ca parte a REGIO, dar și din REGIO, am depășit 500 milioane lei în proiecte ale instituțiilor publice. Așteptăm provocarea principală pentru anul acesta, reprezentând depunerea de către administrația slobozeană a proiectelor pentru axa 4. (…) Evident, important este ca aceste proiecte să parcurgă cât mai repede etapele de achiziții, de realizare a construcțiilor, astfel încât să intre în serviciul public în timp cât mai scurt. (…) Sunt convins că termenul prevăzut în contractul de finanțare va fi mult scurtat, dar e bine să fim prevăzători, să punem un termen mai mare, dar sunt convins că nu vom aștepta șapte ani, deși este o activitate foarte migăloasă, care presupune atâta expertiză…”, a afirmat Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.