DGA Ialomița: Anul trecut s-a dispus începerea urmăririi penale fată de 159 de inculpați
Săptămâna trecută, reprezentanții Serviciului Anticorupție Ialomița și-au prezentat, în sinteză, în cadrul unei conferințe de presă, activitățile de prevenire și combatere a corupției desfășurate pe parcursul anului trecut.
Comisarul șef de poliție Dima Mihail, alături de inspectorul pe linie de prevenire, comisar șef Barbu Aneta, au arătat, în principal, cât de importantă este latura de prevenire a corupției, urmărindu-se reducerea incidenței acestor fapte în rândul personalului M.A.I (polițist, jandarm, polițist de frontieră, pompier etc), adoptarea unui comportament integru și creșterea încrederii cetățenilor în instituție.
În consecință, este necesar ca activităţile de prevenire să se adreseze personalului M.A.I, pe de o parte, și, pe de altă parte, cetățenilor care interacţionează cu acesta sau altor funcționari publici care desfăşoară misiuni/activităţi în comun/colaborare cu personalul M.A.I. (Poliţia Locală, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Registrul Auto Român, şcolile de şoferi etc.).
Astfel, pentru anul 2018, s-au planificat și desfășurat 30 de activități de instruire (la care au participat 303 lucrători, din care 19 cu funcții de conducere) pe domeniile prioritare de acțiune din sfera prevenirii corupției: personalul din cadrul poliției rutiere, resurse umane, poliție de frontieră, poliție transporturi și personalul din cadrul I.S.U. Ialomița – Serviciul Inspecție- Prevenire.
De asemenea, au fost planificate și desfășurate 48 activități de informare (la care au participat 509 lucrători, din care 84 cu funcții de conducere).
La nivelul Serviciului Județean Anticorupție Ialomița şi-au desfășurat activitatea, pe întreg parcursul anului, un număr de 6 ofițeri de poliție și un agent.
În anul 2018, au fost primite în audiență 6 persoane, iar 5 persoane au fost consiliate, fiind primite și soluționate 10 petiții și 6 apeluri la linia telefonică gratuită a D.G.A, call center, 0800806806.
Potrivit comisarului șef de poliție Dima Mihail, numărul acestora a scăzut față de anii anteriori. În plus, cele 11 persoane care au venit în audiență au prezentat probleme care nu erau de competența DGA, fiind îndrumate către alte structuri.
Cu toate acestea, oamenii sunt încurajați să vină să sesizeze posibilele fapte de corupție, pentru că numai așa pot fi schimbate mentalități. Vi se cere mită pentru un anumit serviciu? Sesizați reprezentanții anticorupție! Vreți să dați mită pentru că, în opinia voastră, „numai așa se va uita și la mine”? Nu o faceți! Pentru că și darea de mită este pedepsită.
În domeniul combaterii, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 15 dosare penale, pentru care s-a primit număr unic de la Parchet, din care 9 sesizări din oficiu, respectiv: 11 pentru luare de mită, 2 pentru dare de mită, unul pentru trafic de influență și unul pentru infracțiuni prevăzute de lg.78/2000 modificată. De asemenea, au fost înregistrate 25 dosare penale primite de la Parchet (17 pentru luare de mită, 3 pentru dare de mită, unul pentru trafic de influență, 2 pentru infracțiuni prevăzute de lg.78/2000 modificată și 2 pentru alte infracțiuni).
Au fost desfăşurate activităţi în baza a 66 ordonanțe de delegare (cu un existent de 2), 63 dintre acestea fiind primite de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița.
În dosarele în care au fost desfășurate activități de urmărire penală de lucrătorii serviciului, Parchetul a soluționat 4 dosare cu rechizitoriu și 2 cu acord de recunoaștere.
S-a dispus începerea urmăririi penale fată de 159 de inculpați, din care 6 lucrători ai M.A.I, iar față de 10 s-a pus în mișcare acțiunea penală, din care 6 lucrători ai M.A.I. Au fost reținuți 4 inculpați care ulterior au fost arestați, unul cu arest la domiciliu; față de un inculpat a fost luată măsura controlului judiciar.
În perioada analizată au fost depuse două denunțuri ale unor angajați M.A.I; în cazul unuia dintre ele s-a realizat o prindere în flagrant a unui cetățean.
Cazuri semnificative din anul trecut: Pe data de 20.06.2018, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița a dispus trimiterea în judecată a 4 agenți de poliție, din cadrul I.G.P.R. – Brigada Autostrăzi și Misiuni Speciale – Biroul Autostrăzii A2, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea făptuitorului.
În fapt, în perioada iulie – august 2017, în timp ce suspecții se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de supraveghere și control al traficului rutier pe Autostrada A2, au pretins și primit sume de bani sau bunuri de la mai mulți conducători auto, pentru a nu proceda la sancționarea contravențională.
De asemenea, au existat mai multe situații în care unii dintre agenții de poliție care au constatat abateri la regimul circulației pe drumurile publice, nu au aplicat sancțiuni contravenționale. Din probatoriul administrat a rezultat că doi agenți de poliție au întocmit și semnat în fals, în locul contravenientului, un proces-verbal de contravenție. Totodată, deşi unul dintre inculpați a constatat săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 C. pen., nu s-a sesizat în legătură cu această infracțiune şi nu a dispus măsurile corespunzătoare.
Cauza penală a fost inițiată ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Ialomița.
„În acest caz s-a încheiat și un acord de recunoaștere a vinovăției, o disjungere din dosar, unul dintre agenți care a recunoscut faptele a dorit procedura simplificată. Un alt acord încheiat, prin care se recunoaște vinovăția, a fost încheiat în cazul asistentei medicului Vasilescu de la Urziceni, la fel a mers pe procedura simplificată. Dosarul a fost soluționat în anul 2018”, a susținut comisarul șef.
Un alt caz a fost pe data de 31.08.2018. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Didiță Doru, medic specialist de medicină internă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, cercetat sub control judiciar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (132 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (9 acte materiale).
În fapt, s-a reținut că în perioada aprilie – mai 2018, în cabinetul său, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, inculpatul Didiță Doru a primit sume de bani sau bunuri de la mai multe persoane, suspecte în cauză, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu. De asemenea, au existat 9 situații în care inculpatul D. Doru a consemnat în fals mențiuni în certificatele de concedii medicale, pe care le-a antedatat, iar în acest context pacienții au beneficiat de concediu medical.
Pentru probarea activității infracționale, ofițerii de poliției judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Ialomiţa au fost delegați să efectueze acte de urmărire penală. La data de 21.06.2018, au fost puse în executare două mandate de percheziție domiciliară efectuate la domiciliul inculpatului Didiță Doru, precum şi la sediul Cabinetului de medicină internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, unde își desfășura activitatea medicul. De asemenea, s-a procedat la identificarea și audierea unui număr de aproximativ 200 de persoane, iar dintre acestea, față de 120 de persoane procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, acestea având calitatea de suspecți în cauză pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită.