Slobozia: Clădirea fostului „leagăn de copii” va fi reabilitată termic și energetic
Complexul de servicii sociale Slobozia, cunoscut drept fostul „leagăn de copii”, preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița în 1998, va fi reabilitat termic și energetic, cu sprijinul fondurilor europene.Când a fost preluată de DGASPC Ialomița, clădirea găzduia în jur de 140 de copii cu vârste între 0 și 3 ani. Ulterior, această clădire a fost recompartimentată, iar spațiilor li s-a dat o nouă destinație, oferind o multitudine de servicii tot pentru protecția copilului, dar și persoanelor adulte. Clădirea este destul de veche, iar lunar se cheltuie foarte mult pentru a menține confortul termic.
Astfel că reprezentanții instituției au întocmit un proiect în acest sens, însă după ce a întrunit punctajul necesar, parcursul lui a durat ceva, din cauza unor probleme, riscând să nu fie finanțat. După ce DGASPC Ialomița a depus contestație, finanțarea a fost într-un final acceptată.
Proiectul are o valoare de peste 2,7 milioane de lei, iar durata de realizare a acestuia este estimată la 35 de luni.
Potrivit directorului DGASPC Ialomița, Paul Marcu, deși proiectul avea data de finalizare septembrie 2019, durata acestuia va fi prelungită, astfel că poate prin luna septembrie a anului 2020 lucrările efectuate la respectiva clădire vor fi finalizate. Trebuie menționat că proiectul a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut.
„Am parcurs toate activitățile de pregătire, de proiectare, am discutat și cu diferite firme de consultanță, avem proiectul tehnic realizat, este predat la ADR Muntenia, iar după ce ne vor da ok-ul vom trece la selectarea constructorului”, a spus Paul Marcu.
De această eficientizare termică și energetică vor beneficia 152 de copii și adolescenți cu dizabilități mintale, psihice, motorii sau asociate, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, consiliați și asistați prin centrul de recuperare și cei 27 de angajați ai centrului. De asemenea, 70 de copii neglijați, abandonați sau găsiți nesupravegheați, copii delicvenți, cerșetori, beneficiari ai Centrului de Primire în Regim de Urgență și cei trei angajați ai centrului, 41 de cupluri mamă-copil, beneficiare ale Centrului Maternal (media anuală) și cei 2 angajați, aproximativ 43 de beneficiari ai Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie (media anuală), 84 de beneficiari ai Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost (media anuală), dar și cei 8 angajați care deservesc cele două centre.