Comandă nouă la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița
Comisarii de poliție Condruț Silviu Georgian și Savu Sebastian sunt noii adjuncți ai inspectorului șef al IPJ Ialomița.
Cei doi adjuncți au fost prezentați în cadrul unei conferințe de presă susținută de inspectorul șef, comisar șef de poliție Ivan Cristian, care a avut ca scop principal evaluarea activității polițiștilor ialomițeni în anul 2018.
Activitatea lucrătorilor IPJ Ialomița a fost axată în principal pe cele patru programe de prevenire – prevenirea delicvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea violenței în familie, prevenirea accidentelor rutiere și a infracțiunilor contra patrimoniului, dar și pe o serie de campanii și activități.
Potrivit inspectorului șef, în urma acțiunilor desfășurate, fenomenul infracțional a avut un trend descendent în anul 2018, acest gen de infracțiuni diminuându-se cu 7% față de anul anterior. Principala scădere a infracționalității este în zona judiciară.
În zona rutieră, deși au avut loc o serie de activități care să prevină și să combată accidentele rutiere, din păcate, anul trecut, pe raza județului Ialomița, numărul acestora a crescut – 73 de accidente grave, soldate cu decesul a 44 de persoane și rănirea gravă a altor 49.
„Anul trecut am înregistrat mai multe accidente față de 2017, care au avut urmări grave. Am identificat cauzele care au condus la aceste evenimente tragice. Traversarea neregulamentară a pietonilor, alte preocupări în timpul mersului, nerespectarea de către bicicliști a regulilor de circulație pe drumurile publice. (…) Ne-am concentrat atenția pe zonele în care se înregistrează mai des astfel de evenimente. Pentru a putea opri creșterea numărului de accidente rutiere am abordat strategii diferite. Am încercat și am reușit să aducem mai mulți polițiști în zona străzii, cu atribuții pe circulație rutieră. Mai mult, am beneficiat de sprijinul IGPR în mod repetat în a doua parte a anului 2018. (…) Soluția pentru stoparea acestui trend ascendent în județul Ialomița este prezența masivă în stradă. Noi, tot ce avem la dispoziție, toate resursele, pe zona rutieră, vreau să vă asigur că sunt dirijate către zona străzii și prevenirii accidentelor rutiere și sperăm să reducem acest trend”, a precizat Ivan Cristian.
La nivelul Serviciului de investigare a criminalității economico-financiare s-a reușit recuperarea prejudiciului în proporție de 77%, în creștere cu 3% față de anul anterior.
Criminalitatea contra patrimoniului a reprezentat o prioritate pentru polițiști în anul 2018, astfel că s-a înregistrat o scădere cu 12% la acest gen de infracțiuni.
De asemenea, în domeniul silvic, activitățile polițiștilor se pot sintetiza în numărul de amenzi aplicate, respectiv 130, în valoare de 162.970 lei, fiind confiscată și cantitatea de 143 m.c material lemnos.
Pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, în județul Ialomița au fost executate în sistem integrat mai multe acțiuni, care au avut ca rezultat confiscarea a peste 2.200 de kilograme de pește, 105 unelte de pescuit și trei ambarcațiuni.
Pentru 2019, reprezentanții Inspectoratului și-au trasat câteva obiective, printre care perfecționarea sistemului integrat de menținere a ordinii publice, îmbunătățirea standardelor de intervenție și eficientizare a acțiunilor poliției, prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală și contrabandă cu produse din tutun, identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale în vederea destructurării acestora și prevenirea faptelor care ar putea genera conflicte stradale, intensificarea acțiunilor pentru diminuarea faptelor cu violență, cu accent pe infracțiunile de loviri sau alte violențe, inclusiv a conflictelor violente dintre grupuri mari de persoane, prevenirea și combaterea accidentelor rutiere cu consecințe grave (reducerea cu 50% a mortalității rutiere și cu 30% a răniților grav până în 2020), prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și a victimizării minorilor și asigurarea unui climat de liniște și siguranță în școli și în zona acestora, îmbunătățirea parteneriatului inter-instituțional, dezvoltarea cooperării public-privat, îmbunătățirea imaginii poliției și a nivelului de transparență în relația cu mass-media și societatea civilă.
„Activitatea noastră este mult mai amplă, este desfășurată pe multe paliere. Este un efort mare depus de polițiștii noștri, dar rezultatele sunt pe măsură. Trebuie să le mulțumesc pentru efortul depus și avem încredere că pe anul în curs rezultatele vor fi mult mai bune. Totul, evident, se concretizează în percepția cetățeanului în legătură cu siguranța sa”, a mai spus șeful IPJ.