Sărbătoarea de Bobotează la Fetești. Galerie foto – video
Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului, cunoscut în popor sub numele de Bobotează. În foarte multe localități au fost organizate manifestări legate de această mare sărbătoare, printre acestea aflându-se și Primăria municipiului Fetești.
La slujba de sfințire a apei (Slujba Aghesmei Mari), oficiată și la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, au participat sute de credincioși, apa fiind apoi împărțită acestora.
Apa care este sfințită de Bobotează se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări.
O tradiție păstrată în zona noastră este și „botezul cailor”. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte pe măsură. Oamenii cred că animalul ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte şi de aici Botezul Cailor.
“Botezul” cailor s-a desfășurat în fața Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, după care participanții s-au deplasat la Stadionul din Parcul Mare, unde a avut loc un concurs cu două probe și anume: „Cel mai frumos atelaj” și „Cal și călăreț”. Anul acesta, administrația locală din Fetești a decis ca a treia probă, cea de tracțiune, să nu mai aibă loc, din cauza relelor tratamente la care puteau fi supuși caii.
Așadar, fiecare concurent s-a prezentat cum a știut mai bine, iar rezultatul a fost un loc pe podium și un premiu pe măsură.
Concurenții și spectatorii s-au deplasat apoi pe malul Brațului Borcea, la debarcaderul din zona cartierului Vlașca, pentru aruncarea și scoaterea crucii din apă. Dintre cei nouă tineri care au cutezat să intre în apa rece ca gheața să recupereze crucea aruncată de către preot, Martinescu Florin, în vârstă de 31 de ani, a fost cel care a reușit. Acesta, dar și ceilalți tineri, au fost premiați de către administrația locală.