CJAS Ialomița se află la zi cu plata concediilor medicale. În 9 luni, ialomițenii au avut 107.093 de zile de concediu
„Resursele financiare au fost bine monitorizate anul acesta, astfel încât să se asigure o finanțare bună a tuturor domeniilor de asistență medicală”, a declarat Mihai Geantă, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 15 noiembrie.
Reprezentantul CJAS a subliniat faptul că instituția a transmis recent o notă de fundamentare pentru a primi fonduri în urma unei rectificări bugetare, astfel încât sistemul să funcționeze așa cum trebuie până la sfârșitul anului. Suma estimată a fi necesară este de 11 milioane lei.
„Avem o mare responsabilitate în a vedea capacitatea furnizorilor de a acorda servicii medicale, iar noi să venim cu resursele financiare necesare, pentru a putea să ne înscriem în decontarea acestor servicii. Noi trebuie să estimăm toate aceste cereri ale pacienților pentru următoarele luni. Sunt convins că vom primi aceste resurse financiare, astfel încât inclusiv luna decembrie să fie acoperită”, spunea acesta.
De exemplu, pentru medicamente compensate și gratuite ar mai fi necesară o sumă de 5 milioane lei, iar pentru programe naționale cu scop curativ 3 milioane lei (2,4 milioane lei oncologie, diabet etc). Totodată, spitalele din județ ar avea nevoie de o suplimentare de 759.000 lei”.
În cadrul aceleiași conferințe am aflat, de asemenea, că numărul concediilor medicale eliberate a crescut în ultimele luni. De exemplu, în perioada ianuarie – septembrie au fost eliberate 13.347 de concedii medicale, cele mai multe fiind eliberate de către medicii de specialitate (6.472) și medicii de familie (5.943). De asemenea, spitalele au eliberat 932 de concedii medicale. Acest număr este completat de alte aproape 3.000 de concedii depuse la CJAS Ialomița de către agenții economici pentru decontare, aceste concedii fiind eliberate pentru asigurații care au primit servicii medicale în alte zone ale țării. Totalul sumei plătite este de aproape 6 milioane lei. Adăugăm faptul că, însumat, numărul de zile de concedii medicale se ridică la 107.093.
„Județul Ialomița se află la zi cu plata acestor concedii medicale. Avem o oglindă foarte clară a acestor concedii medicale, astfel că niciun angajator nu va aștepta mai mult de 30 de zile pentru decontare. Există angajatori, însă, care nu vor să plătească și avem reclamații în acest sens de la asigurații care temporar au o stare de sănătate precară. Asta în condițiile în care în 30 de zile acei angajatori pot să-și recupereze banii de la Casa de Asigurări. Nu ne dorim să mergem în control la acel angajator și să dăm sancțiuni… El are posibilitatea recuperării acelor sume”.
Un alt subiect abordat a făcut referire la cardurile europene și certificatele provizorii eliberate din luna ianuarie și până la finele lunii octombrie.
Atunci când, din diverse motive, călătorim în țări europene, trebuie să ne luăm și câteva măsuri de siguranță. Una dintre ele este cardul european de sănătate, în baza căruia putem beneficia de servicii medicale de urgență ca orice asigurat, fără plată.
Așadar, în perioada menționată, au fost eliberate 1.057 de carduri europene și 103 certificate provizorii. Cardurile au valabilitatea un an și se pot elibera în 6 -7 zile. Pentru cei care vin pe ultima sută de metri și nu pot aștepta 7 zile tipărirea cardului, CJAS eliberează certificate provizorii. Nu uitați, însă, să vă prezentați cu adeverință de la locul de muncă pentru certificarea faptului că sunteți angajat și, deci, asigurat.
Pentru cazurile medicale care nu pot fi tratate în spitalele din România există diverse formulare prin intermediul cărora bolnavii se pot trata în străinătate, iar statul român le decontează intervențiile. În județul Ialomița au fost eliberate, până la finele lunii octombrie, 32 de formulare, dintre care trei au fost pentru operații pe cord la copii, în Italia.
Adăugăm faptul că CJAS Ialomița a decontat anul acesta contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraților români în alte state europene în 285 de cazuri, sumă care se ridică la valoarea de 2.091.480 lei. Cele mai multe cazuri sunt în Germania (228), urmată de Italia (20), Franța (15), Belgia (12), Austria (5), Olanda și Anglia (câte 2) și Ungaria (1).
În ceea ce privește dispozitivele medicale, au fost eliberate 339 de decizii pentru proteze auditive, în valoare de 359.501 lei, pentru alte tipuri de dispozitive privind sistemele stomice au fost eliberate 266 de decizii în valoare de 819.000 lei. Au mai fost eliberate mii de decizii și pentru altfel de proteze, de la orteze, proteze pentru gambă, ghetuțe ortopedice până la cadre și cârje.
Cele mai solicitate tipuri de proteze sunt pentru afecțiunile postoperatorii ale colonului și dispozitivele medicale pentru oxigenoterapie (bolile pulmonare).