„Sportul ne aduce împreună”
Centrul Cultural al Romilor „O Del Amenca” a susținut vineri, 12 octombrie, o conferință de lansare a proiectului „Sportul ne aduce împreună”, proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Obiectivul proiectului este de a crea în comunitățile dezavantajate din județul Ialomița un mediu în care sportul este valorizat și practicat ca stil de viață.
Proiectul va fi implementat pe o perioadă de șase luni, împreună cu mai multe școli din județ, respectiv din Manasia, Andrășești, Slobozia și Bora, beneficiari fiind aproximativ 400 de elevi din ciclul primar și gimnazial și 100 de părinți ai copiilor.
„Proiectul este unul îndrăzneț, spun eu, pentru că își propune să ne aducă împreună pentru a ne mobiliza și în activități sportive. (…) Activitățile din cadrul acestui proiect sunt frumoase. Vor fi activități sportive din handbal, fotbal, tenis, cros, se vor putea desfășura și local dar se vor putea organiza și concursuri, vor exista și premii. Dar toate la rândul lor”, declara Eugen Ghiță, membru în Consiliul Director al O Del Amenca.
De asemenea, președintele Centrului Cultural al Romilor O Del Amenca, Florin Nasture, spunea că mobilizarea comunității în vederea dezvoltării sportului pe plan local, cu sprijinul autorităților locale, este un alt obiectiv major al acestui proiect, implicarea civică fiind foarte importantă.
Inițiatorii proiectului doresc să-i atragă pe copii în activități sportive pentru a le distrage cumva atenția de la jocurile de pe calculator, telefon etc., să-i determine să practice orice sport și în afara acestui proiect, pentru a-și menține sănătatea, în condițiile în care sedentarismul și alimentația haotică duc la obezitate și de aici se ajunge la o sumedenie de alte probleme.
În concluzie, rezultatele care se vor a fi obținute se axează pe interesul crescut al factorilor interesați în practicarea și promovarea sportului, părinți mult mai dispuși să practice sport, dar și să-și îndrume copiii în astfel de activități, autorități mai dispuse să sprijine sportul, printr-o solidaritate socială crescută în rândul membrilor comunităților vulnerabile.