Slobozia: 8,5 milioane de lei pentru extinderea stației de tratare a apei
Consilierii locali și cei județeni au aprobat joi, 27 septembrie, asocierea între cele două unități administrative în vederea realizării obiectivului de investitiții “Extinderea stației de tratare apă a municipiului Slobozia, în vederea creșterii gradului de siguranță a tratării apei în condițiile variației concentrațiilor de poluanți din apa brută, pentru asigurarea respectării tuturor parametrilor de potabilitate conform reglementărilor în vigoare a apei potabile”.
Costul estimativ al lucrărilor este de 8.505.239 lei, din care Consiliul Județean Ialomița se obligă să aloce, potrivit solicitării municipalității, 4.000.000 lei din suma necesară, mai precis 100.000 lei până la 31.12.2018 și 3.900.000 lei din bugetul anului 2019.
Potrivit autorităților, după realizarea investiției vor beneficia de apă la standardele reglementate de normele în vigoare, aproximativ 23 % din populația județului, respectiv locuitorii din Slobozia, Cosâmbești, Ciulnița, Mărculești, Scânteia și Grivița, unități administrativ teritoriale, membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Periurbană.
Odată cu schimbarea modului de alimentare cu apă din sursă subterană și a modernizării sistemului de distribuție către consumatori, se impune și retehnologizarea stației de tratare a apei, pentru menținerea parametrilor. Un proiect de anvergură, care presupune un efort financiar însemnat. În urma studiului efectuat, lucrările de modificare a stației de tratare au fost evaluate la un cost de peste 8 milioane de lei, pe care bugetul local nu îl poate suporta, astfel Consiliul Județean sprijină financiar realizarea investiției cu aproximativ 47% din valoarea totală.
Au fost demarate procedurile de achiziție a contractului de execuție lucrări, urmând ca cel târziu în luna noiembrie 2018 să fie semnat contractul de asociere între Municipiul Slobozia, reprezentat de primarul Adrian Mocioniu, și Consiliul Județean Ialomița, reprezentat de președintele Victor Moraru. Tot în luna noiembrie se estimează că va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Perioada de realizare a lucrărilor este de 12 luni.
În cadrul ședinței Consiliului Județean, liberalii au catalogat acest proiect ca „o acceptare a faptului că apa nu întrunește la ora actuală parametri de potabilitate”, susținând totodată că „unii au devenit bărbați politici”, prin această asumare.
Aceștia au salutat inițiativa, însă și-au arătat îngrijorarea cu privire la finalitatea acestui proiect, în condițiile în care, în opinia lor, multe alte proiecte s-au pierdut pe drum.
Liberalii nu s-au cramponat de suma pe care Consiliul Județean o va aloca Sloboziei, în speranța că acest proiect va duce la îmbunătățirea calității apei, o problemă care, la ora actuală, nu este rezolvată în totalitate.
Consilierul județean Sorin Fuerea a făcut un istoric al lucrărilor la stația de tratare, susținând că aceasta a mai fost reabilitată, modernizată, extinsă, pe sume mult mai mari, cu specialiști prezentați că ar deține adevărul absolut, fără însă ca în final rezultatele să fie mulțumitoare.
Președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, a declarat că instituția pe care o conduce nu are soluțiile tehnice la această problemă, Primăria Slobozia fiind cea care ar deține toate informațiile. De asemenea, s-a arătat încrezător că actuala administrație locală are capacitatea necesară de a implementa acest proiect într-un timp relativ scurt, considerând că este „cea mai performantă soluție existentă la nivel mondial, această osmoză inversă reprezentând soluția de vârf în tratarea apei”.
„Experții au spus că trebuie să folosim această soluție, noi o sprijinim financiar, dar întreaga responsabilitate este a beneficiarului. (…) Sperăm să avem o apă potabilă așa cum prevede legislația”, a spus președintele Consiliului Județean.
Victor Moraru a explicat totodată și motivul pentru care administrația din Slobozia nu a accesat fonduri europene sau naționale și anume pentru că trebuia să facă parte dintr-un operator regional, așa cum la Fetești există RAJA sau la Urziceni – Ecoaqua.
Acesta a explicat că dacă Slobozia ar fi avut un operator regional, tarifele ar fi fost duble pentru cetățeni, însă operatorul venea cu aceste investiții, existând așadar avantaje și dezavantaje ale unei astfel de aderări. În viitor, însă, se va studia Masterplanul județean de apă pentru a se analiza dacă se va continua cu un operator local sau într-o altă variantă mai avantajoasă.
Cu 29 de voturi pentru, proiectul de hotărâre care privea asocierea celor două unități administrative a fost aprobat.
În ședința Consiliului Local Slobozia, deși consilierii liberali s-au arătat de la început în favoarea acestui proiect, au cerut explicații primarului cu privire la oportunitatea investiției, în condițiile în care se afirmă că apa furnizată în prezent cetățenilor nu are probleme.
Viceprimarul Rudolf Gradea a susținut că, la ora actuală, Urban furnizează apă potabilă în baza unei autorizații sanitare care are un program de conformare, iar această investiție ar fi legată de una dintre măsurile impuse în acel program de conformare, adică aceea de creștere a gradului de siguranță a apei printr-o nouă treaptă de filtrare cu cărbune activ și o stație de osmoză inversă, primarul adăugând faptul că „prin actuala stație de tratare se pot controla anumiți parametri, iar cu această extindere a stației de tratare vom controla și alți parametri”.
„De la zi la zi se fac analize și calitativ apa nu este aceeași, iar în funcție de cantitățile fizico-chimice ale apei care va fi extrasă vom putea să gestionăm și alți parametri”, a spus primarul, dorind să explice consilierului Andreea Conescu faptul că proprietățile apei brute extrase sunt variabile, iar prin această investiție se vor putea controla mai bine.
Totodată, primarul a spus consilierului că ea nu va înțelege niciodată ce se va întâmpla în urma acestei investiții, că este într-o mare eroare afirmând că la ora actuală apa nu este potabilă, și a încercat să-i dea explicații „ca la clasa a doua”, pentru ca ulterior să-i spună că „o să-i deseneze” dacă vrea, pentru ca să înțeleagă, deoarece nu știe cum să-i mai explice.
„Deci, se extrage apa, când se extrage apa se constată depășiri la anumiți parametri. În momentul de față avem la stația de tratare anumiți parametri pe care îi controlăm prin reacții chimice, prin decantări, prin toate aceste soluții, dar avem și parametri pe care nu-i putem controla. Prin această extindere a stației de tratare vom putea controla și acești parametri (…)”, spunea primarul.
În final, cu unanimitate de voturi, proiectul a fost adoptat.