Amara: Conferinţa Regională a PNDR pentru regiunea Sud-Muntenia
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, a organizat luni, 1 octombrie, la Amara, Conferinţa Regională a PNDR pentru regiunea Sud-Muntenia. Conferința regională a avut rolul de a prezenta și dezbate subiecte privind implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
La eveniment au participat secretarul de stat Alexandru Potor, prefectul județului, Gigi Petre, vicepreședintele Consiliului Județean, Cătălin Grigore, deputatul Andrei Pop, Marian Neacșu – președintele PSD Ialomița, primarul orașului Amara – Ion Măiță, Carmen Boteanu – director general adjunct AM PNDR, Liviu Mușat – directorul general al ADR Sud Muntenia, Florea Stoian – directorul APIA Ialomița, Nicolae Drogeanu – director OJFIR Ialomița, Alexandru Petrescu – directorul general FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor) și mulți alții din domeniu.
Principalele discuții s-au centrat pe rezultatele implementării PNDR, atât la nivel național, regional, cât și la nivelul județului Ialomița, până în prezent.
„Am arătat care sunt soluțiile pe care le propunem noi spre finanțare, am vorbit despre evaluările atrase până în momentul de față și suntem mulțumiți că mai mult de jumătate din PNDR, aproximativ 4 miliarde de euro, pe partea de proiecte, vor fi cuantificate ca fiind plătite până la finele anului. Acest trend foarte pozitiv a fost recunoscut și de comisarul european Phil Hogan care a venit în România și a făcut o vizită și în județul Ialomița acum două săptămâni. Deci, toate aceste chestiuni ne îndreptățesc să credem că suntem pe direcția bună în ceea ce privește implementarea proiectelor pe partea de agricultură și cele gestionate de ADR Sud Muntenia”, a afirmat Alexandru Potor în cadrul unei declarații de presă.
Reprezentanții acestor instituții au făcut mai multe prezentări tehnice, necesare fermierilor, trecându-se în revistă toate aspectele de dezvoltare care sunt finanțate prin PNDR, atât prin AFIR cât și prin APIA.
S-a vorbit totodată despre restructurarea fermelor și nevoia de sprijinire a asocierilor în grupuri de producători și cooperative, despre procentul ridicat al fermierilor vârstnici, România având un grad de îmbătrânire ridicat și, implicit, despre întinerirea generațiilor de fermieri. De asemenea, s-a vorbit despre asigurarea cofinanțării și evitarea blocajelor în implementarea proiectelor, despre achizițiile publice, dar și despre stadiul implementării PNDR. Totodată, s-a discutat despre PAC și poziția României privind propunerea de plafonare a subvențiilor, nesusținută de altfel, despre propunerea de majorare a primei de instalare, ca mecanism de menținere a tinerilor în mediul rural, despre posibilitatea depunerii începând din această lună a proiectelor legate de infrastructura de irigații, dar și despre faptul că, începând din 16 octombrie, se vor face plățile în avans a subvențiilor. Nu în ultimul rând, s-a adus în atenție și Programul Operațional pentru Pescuit, dar și multe alte măsuri – de la cele de formare profesională, consiliere, servicii de gestionare a fermei, de agromediu, până la măsura Leader.
Până acum, în Centrul Regional 8, din care face parte și județul Ialomița, au fost depuse 1.633 de proiecte, cele mai multe fiind pe înființarea de ferme culturi de câmp, în județul Ialomița fiind înființate 61 de ferme. Au fost sprijiniți, așadar, să-și deschidă ferme, 136 de tineri (dintr-un total de 12.873 de tineri fermieri sprijiniți prin PNDR), au fost înființate și dezvoltate 15 IMM-uri (9 înființate și 6 dezvoltate), prin investiții neagricole, fiind create 133 de locuri de muncă prin investițiile PNDR.
Tot în județul Ialomița au fost realizați sau sunt în curs de realizare 10,28 km de rețea de alimentare cu apă în mediul rural și 9,95 km de rețea de canalizare. De asemenea, o suprafață de 1.498 de hectare a fost finanțată prin PNDR 2020, peste 300 de fermieri fiind sprijiniți financiar.
La nivel național, autoritățile susțin că PNDR se bucură de un grad de absorbție ridicat, iar fondurile sunt aproape de epuizare în acest exercițiu financiar.