O investiție importantă, în valoare de peste 24 de milioane lei, inaugurată de RAJA
Compania Raja a finalizat un nou proiect, respectiv reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apei potabile Palas – Constanța, investiție inaugurată vineri, 31 august, în prezența primului ministru Viorica Dăncilă, a ministrului Fondurilor Europene Rovana Plumb, primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău și a directorului executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Jean Patrick Marquet.
Tot vineri a fost semnat și Contractul de Finanțare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020. În valoare totală de 593.184.990 euro, reprezentând aproximativ 20% din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul Programului, proiectul vizează dezvoltarea de investiții în infrastructura de apă potabilă, canalizare și tratare a apei uzate pe raza a 52 de Unități Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.
Potrivit șefului RAJA, Felix Stroe, vor fi extinse și reabilitate rețele de apă pe o distanță de peste 700 de km, vor fi construite sau reabilitate 48 de stații de tratare a apei, 46 de stații de pompare a apei, 42 de surse de apă, 45 de rezervoare, iar în zona sistemului de canalizare vor fi extinse și reabilitate aproximativ 600 km, vor fi construite și reabilitate 138 de stații de pompare apă uzată, vor fi construite 6 stații de epurare apă uzată și o instalație de valorificare a nămolului.
Toate aceste investiții urmează să fie realizate până în anul 2023.
Stația de tratare a apei potabile Palas, reabilitată și modernizată, asigură furnizarea apei pentru municipiul Constanța și orașul Năvodari, prin 9 conducte de distribuție, proiectul fiind realizat prin POS Mediu și POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare). Valoarea investiției a fost de peste 24 de milioane lei, din care contribuția RAJA a fost de 4,2 milioane lei.
Capacitatea mare de stocare a apei tratate conferă autonomie de funcționare și în situații de avarie, cele 4 rezervoare de 20.000 m.c, la care se mai adaugă unul de 10.000 m.c. și unul de 6.000 m.c asigurând apa necesară pentru o perioadă mare de timp.
În discursul său, premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre investiția RAJA, despre importanța creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene, dar și despre un act normativ recent adoptat care permite autorităților publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie, până la 800 de milioane de lei.
„După cum ştiţi, Guvernul României şi-a propus să crească gradul de absorbție a fondurilor europene şi să avem cât mai multe investiţii în România. Astfel, dacă la sfârşitul anului gradul de absorbție a fondurilor europene, procentul de absorbție era de 16%, prin efortul ministrului fondurilor europene, prin efortul autorităţilor publice locale, în iunie 2018 avem un procent de absorbție a fondurilor europene de 19% şi vrem ca, până la sfârşitul acestui an, procentul absorbției fondurilor europene să ajungă la 25% faţă de media UE care este de 20%. Guvernul vrea să ajute în absorbția fondurilor europene, chiar în ultima şedinţă de guvern am adoptat un act normativ care permite autorităţilor publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie, până la 800 de milioane de lei. Banii pot fi folosiți pentru prefinanţări, cofinanţarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, dar şi pentru cheltuieli neeligibile în ceea ce privește infrastructura locală şi mă refer la apă, canal, drumuri sau şcoli”, a transmis premierul Dăncilă.