Spitalul Județean de Urgență Slobozia nu mai oferă servicii medicale la domiciliu
Mihai Geantă, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița, a susținut miercuri, 6 iunie, o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat mai multe informații cu privire la procesul de contractare a furnizorilor de servicii medicale, activitate încheiată recent, dar și despre alte noutăți din sistem.
Potrivit acestuia, în urma acestei activități au fost încheiate 330 de contracte până la finele anului 2018, 111 contracte cu medicii de familie, 4 cu spitalele din județ, dar și sute de contracte cu laboratoarele de analize medicale, cu cei care efectuează investigații de înaltă performanță, RMN, CT, cu furnizorii din țară care efectuează examene scintigrafice, dar și pentru altfel de investigații. Contracte au fost încheiate și cu furnizorii de servicii medicale din bazele de tratament, servicii de recuperare, reabilitare, 32 de contracte cu medicii stomatologi, 52 de contracte cu farmaciile, 68 de contracte cu furnizorii de dispozitive medicale, 3 cu ambulanțele private și 2 contracte cu furnizorii de servicii medicale la domiciliu.
Numărul contractelor s-a menținut la nivelul anului anterior, iar la spitale fondurile alocate se ridică la aproximativ 4,5 milioane lei pe lună. Până la 15 noiembrie, de exemplu, Spitalul Județean Slobozia are alocată o sumă de aproximativ 29,9 milioane lei, Spitalul din Urziceni are 6,4 milioane lei, Fetești are 7, 8 milioane lei și Țăndărei – 3,5 milioane lei, la care se vor mai adăuga 5 milioane lei până la finele anului din fondurile care vor fi redistribuite. Alți 4,9 milioane lei sunt alocați lunar pentru plata salariilor din spitale, pentru medici, asistente și celelalte categorii: Slobozia – 2,8 milioane lei, Urziceni – 725.227 lei, Fetești – 925.778 lei, Țăndărei – 522.968 lei.
„Am avut în vedere accesul asiguraților la un pachet de servicii de bază, să fie fonduri astfel încât ele să ajungă până spre finele anului, când probabil se vor redistribui sumele care sunt reținute la nivelul CNAS, de 10%, pentru a se completa bugetul Casei de Asigurări.
Practic, în ultimii ani, bugetul Casei de Asigurări a fost într-o permanentă dinamică și a crescut până a ajuns, în anul 2017, la aproape de 200 milioane lei, ceea ce demonstrează că finanțarea în vederea asigurării serviciilor medicale, pe toate domeniile de asistență medicală, s-a aflat la un nivel care nu a creat sincope. De asemenea, veniturile colectate acum de ANAF și care sunt atribuite strict spre fondurile de asigurări de sănătate prin contribuțiile asiguraților și a celorlalte persoane s-a ridicat în 2017 la aproximativ 108 milioane lei. Este un buget deficitar, având în vedere puterea de colectare, de contribuție la nivelul județului Ialomița. Ținând cont de activitatea economică și de numărul persoanelor care contribuie la fond, suma colectată a fost mai mică decât necesarul, dar prin demersurile pe care le-am făcut, prin monitorizarea lunară, ne-am înscris pentru redistribuire de la nivelul Casei Naționale, de la alte zone cu sume excedentare și astfel am acoperit sumele necesare. Pentru activitatea de contractare am parcurs toate etapele posibile de întâlnire cu toți furnizorii de servicii medicale, cu medicii de familie, medicii de specialitate, cu fiecare spital în parte, cu bazele de tratament, cu medicii stomatologi, cu ambulanțele private, cu furnizorii de îngrijiri la domiciliu și cu ceilalți furnizori cu care suntem în contract, am dezbătut noile acte normative care reglementează sistemul de sănătate și, după acești pași, în comisiile paritare, împreună cu DSP și Colegiul Medicilor, am stabilit de asemenea și necesarul de medici de familie care ar fi posibil pe fiecare localitate în parte, urbană, rurală, pe fiecare spital în parte, pe specialitățile clinice. Dorința noastră a fost ca să fie cât mai mulți medici pe specialitățile deficitare, dar nu numai, și oricând vor veni medici pe parcursul anului noi îi vom primi și vom declanșa o nouă activitate de contractare”, a declarat Mihai Geantă.
Analize, investigații RMN, CT, rețete compensate oriunde în țară
Sumele alocate furnizorilor de investigații paraclinice, analize de laborator și de înaltă performanță sunt doar până la finele lunii iunie, deoarece investigațiile paraclinice și eliberările de rețete compensate se vor putea face la nivelul întregii țări, pentru fiecare pacient.
„Până acum, dacă aveai o rețetă de la un medic prescriptor în contract cu Casa sau trimitere pentru a face investigații de laborator sau RMN puteai numai în județul unde medicul avea contract cu Casa respectivă. De la 1 iulie, va figura o nouă reglementare, astfel încât dacă ai o rețetă eliberată de un medic care are contract cu Casa Ialomița, de exemplu, poți să o iei de oriunde din țară, la fel și în ceea ce privește analizele, le poți face oriunde în țară, chiar și RMN și CT. Să vedem cu fondurile cum vor fi (…)”, a mai spus șeful CJAS Ialomița.
Spitalul Slobozia nu mai oferă servicii medicale la domiciliu
Precizam la început faptul că CJAS a încheiat și două contracte cu furnizorii de servicii medicale la domiciliu, unul la Slobozia și unul la Urziceni. Am aflat, astfel, că Spitalul Județean de Urgență din Slobozia nu mai efectuează servicii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, deși un astfel de serviciu fusese înființat în luna februarie, pentru că nu mai îndeplinea condițiile de eligibilitate.
Directorul Casei de Asigurări de Sănătate susținea că spitalul din Slobozia nu mai este în contract cu Casa pentru astfel de servicii din cauza faptului că a apărut o regulă nouă, ca fiecare furnizor să aibă un medic angajat, iar spitalul nu a mai dorit să continue. Cauza ar fi faptul că un astfel de serviciu nu ar fi fost rentabil în condițiile în care se angaja un medic, veniturile din astfel de servicii la domiciliu (până în 10.000 lei lunar) neacoperind nici măcar salariul medicului.
Suntem bolnavi
625.000 de rețete compensate au fost eliberate anul trecut în județul Ialomița, din care 220.000 au fost gratuite, fondurile alocate pentru acestea fiind de 52 milioane lei. Ponderea cea mai mare în tratamentele primite, de peste 50% a avut-o, pensionarii, urmați de persoanele cu handicap – 14%, salariații – 12%, 8% copiii.
Dintre acestea, 86% au fost prescrise de medicii de familie, 10% de specialiștii din ambulatoriu și doar 4% din spitale.
Adăugăm faptul că din luna ianuarie și până la finele lunii aprilie a.c. au fost eliberate 5.802 certificate de concediu medical, cele mai multe fiind emise de medicii specialiști – 2.782, urmați de medicii de familie – 2.562 și 458 de medicii din spital.
De asemenea, în perioada menționată, agenții economici au depus la CJAS un număr de 6.195 de concedii medicale, pentru 40.214 de zile de concediu medical, pentru care CJAS a plătit angajatorilor 1,8 milioane lei.
În județul Ialomița există 844 de bolnavi de cancer și peste 7.200 bolnavi de diabet.
Precizăm totodată că începând de anul acesta, încheierea actului medical, inclusiv din spitale, trebuie să se facă, dacă se impune, și cu scrisoare medicală și cu rețeta respectivă, existând și sancțiuni pecuniare pentru cei care nu încheie actul la externare.
Adăugăm că, tot din acest an, medicii de familie vor putea efectua și alte servicii medicale, cum ar fi spirometria, pot face prescriere pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare, Holter, pentru tensiune și pot elibera adeverințe pentru elevi, copii, fără a încasa contravaloarea serviciului.