Ialomița: „Nu mai plătiți somnul, lenea și indolența la Spitalul Județean! S-a terminat cu gluma!” – Președintele C.J., Victor Moraru
Desființarea unei linii de gardă pe secția de chirurgie de la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a fost subiectul unei discuții în ședința Consiliului Județean Ialomița, susținută săptămâna trecută, între consilierul Dragoș Soare, managerul SJU Mariana Iancu și președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Consilierul liberal a întrebat care au fost rațiunile pentru care s-a decis desființarea unei linii de gardă pe chirurgie, din cele două existente, în condițiile în care medicii de pe respectiva secție și-au arătat dezacordul, și s-a adăugat o linie de gardă pe ortopedie.
Managerul Mariana Iancu a explicat faptul că a doua gardă pe chirurgie nu mai era atât de necesară, având în vedere numărul redus de pacienți, iar garda de ortopedie, care a funcționat mai multe luni în paralel cu cele două linii de gardă pe chirurgie, s-a dovedit a fi utilă. În plus, nu mai exista susținere financiară din partea Casei de Sănătate, garda fiind susținută din fondurile proprii ale spitalului.
Însă, preciza Mariana Iancu, dacă în urma unei analize pe termen mediu și lung se va dovedi că este nevoie să se reintroducă cea de-a doua gardă pe chirurgie o va face.
„Reproșul față de dumneavoastră este că ați luat o decizie subiectivă, din cauza unei comunicări deficitare între dumneavoastră și chirurgi și, efectiv, le-ați tăiat din drepturile, din veniturile care li se cuveneau din gărzi. Asta ar fi explicația pe care unii și-au dat-o. Deciziile de ordin subiectiv le luăm la noi acasă, unde suntem noi stăpâni, dar undeva unde este o zonă atât de sensibilă, ar trebui să avem o atenție deosebită”, spunea Dragoș Soare, idee respinsă de manager, care a precizat că decizia a fost luată în urma unei analize, împreună cu Comitetul Director.
„Această gardă costa Spitalul Județean 52.000 lei pe lună. Să vă spun și alte lucruri? Mă opresc aici. Sunt spitale județene și spitale mari care își împart liniile de gardă, numărul de pacienți. E normal ca să coboare șase ore linia a doua și șase ore linia întâi. Aici nu am picat de acord. Sunt spitale în care linia a doua este plătită mai puțin. Nici aici nu am picat de acord. Da, am deranjat și voi deranja în continuare, domnule consilier. Atât timp cât în gardă se iau bani și nu se face act medical… Și, credeți-mă, nu este primul lucru pe care îl fac. Linia de ortopedie mi-a fost solicitată de medicii chirurgi. (…) Da, i-am deranjat. Mi se pare normal. Mi se strigă pe hol că i-am luat salariul. Dar am considerat, în urma unei analize, că această gardă nu este necesară spitalului. Punct. (…) Dumneavoastră m-ați făcut să încep această investigație cu chirurgia… Pentru că mereu îmi reproșați că la UPU se stă mult. Mult… și se așteaptă. Și atunci am luat fiecare secție în parte și am încercat să văd de ce medicii coboară greu. Și ăsta a fost un punct. (…) Nimeni nu i-a întrebat ani de zile pe medici nici de program, nici de ce fac, nici câți pacienți vede într-o lună…”, spunea șefa spitalului.
Deși nu își propusese să intervină, președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, a făcut-o totuși, iar intervenția sa, catalogată ca subiectivă, a fost destul de dură la adresa cadrelor medicale.
„Chiar dacă nu sunt medic, asistent, chiar dacă nu am prea mare legătură cu domeniul medical, îmi permit și eu așa cum o fac și alți colegi de-ai mei, să îmi dau cu părerea. (…) Sigur că acel protest al medicilor de la chirurgie a ajuns și la Consiliul Județean. Așa cum am spus, nu o să-mi permit să îmi dau cu părerea acolo unde nu am toate elementele. Însă, în condițiile în care și eu am aflat că la spitalul de urgență se plătea somnul noaptea… Medicul venea cu pijamaua de acasă și cu periuța de dinți și trebuia să nu fie deranjat până dimineața. Nu am înțeles de ce trebuia să plătim acești bani. Chiar îi recomand doamnei manager să nu plătească somnul, să nu plătească lenea, să nu plătească indolența… Să nu le plătiți, doamnă! Pentru că aveți acolo alt obiectiv. Să puneți acest spital pe picioare. Ați început bine, ați făcut foarte bine. La spitalul de urgență se fac eforturi mari. Le cer public medicilor și asistentelor și infirmierelor de această dată, pentru că tot nu s-a înțeles că nu mai trebuie să-și vândă cetățeanul vaca, porcul, oaia ca să ajungă la spital, deci pentru că nu s-a înțeles le transmit un mesaj acum: renunțați la astfel de reflexe care au existat până într-un anumit moment. Nu am vrut să fac această afirmație niciodată, sperând că lucrurile se îndreaptă. E, nu se îndreaptă. Vă rog doamna manager să transmiteți acest mesaj cadrelor medicale că cetățenii nu au nevoie de niciun leu să vină la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Nu au nevoie de bani. Casa de Asigurări le decontează totul, spitalul le pune la dispoziție totul. Nu înțeleg. Și acum întâlnesc persoane care îmi spun că nu au bani ca să meargă la spital. Vreau ca după aceste creșteri salariale importante, cetățenii trebuie să știe că medicii au salarii mari, 18.000 lei, 20.000 lei, 25.000 lei, asistenți care au 6.000 de lei, infirmiere cu 4.000, 5.000 de lei. Trebuie să înțeleagă că s-a terminat cu gluma. Să ne facem serios treaba și să renunțăm la acele reflexe care s-au împământenit în timp. (…) Revenind la această gardă, sunt convins că doamna manager a făcut o evaluare corectă. Am avut această discuție și cu ministrul sănătății când a fost la Spitalul de Urgență Slobozia. Și doamna ministru a împărtășit punctul de vedere al doamnei manager (…)”, a transmis președintele Consiliului Județean.