Ziua Internațională a Cărții: Bibliotecarii, niște soldați care luptă în războiul păstrării umanității, a sensibilității umane
Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, Zilei Bibliotecarului și împlinirii a 85 ani de bibliotecă publică, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a desfășurat luni, 23 aprilie, la Sala Studio a Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea”, un eveniment dedicat celui care iubește cărțile, celui care, prin noblețea și frumusețea profesiei sale, aduce la viață cărți, oameni și povești – Bibliotecarul.
„Munca de bibliotecar nu este numai o condiție pur și simplu, ci una dintre cele mai frumoase, mai distinse și mai nobile profesii. Mihai Beniuc spunea: Cartea e de o mie de ori mai preţioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă, stă o călăuză, bibliotecarul. El o ştie pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care ştie a răspunde tocmai la întrebările tale”, declara, în deschiderea evenimentului, Elena Balog, managerul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu”.
La eveniment au participat Robert Florin Coravu – lector univ. dr. Facultatea de Litere, Universitatea București, Cătălin Grigore, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Elena Pacală, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, dar și un numeros public iubitor de lectură, în parte bibliotecari din rețeaua publică a județului.
Discuțiile despre munca bibliotecarilor au condus, inevitabil, și la aprecieri legate de lupta acestora „cu morile de vânt”, în era internetului.
„Este un efort îngrozitor. Dumneavoastră sunteți armata tăcută și neștiută care se bate în acest război. Este un război al păstrării umanității și al păstrării sensibilității umane. Nu este un război oarecare. Este un război important, este al treilea război mondial. Dumneavoastră sunteți soldații și știu că veți găsi energia de a vă adapta la tehnologii, de a atrage spre bibliotecă (…). Cu cât universul cunoașterii este mai extins pe internet, cu atât ne descoperim mai singuri și atunci ne vom reuni într-o comunitate de idei, de aspirații, de emoții. Dumneavoastră sunteți o comunitate care îmi este foarte dragă. (…) Vă doresc multă, multă bărbăție, chiar dacă sunteți femei, în această luptă grea”, a precizat Elena Pacală.
Ce şansă are o carte, odată tipărită, să fie achiziționată, să ajungă în mâinile unui cititor? Foarte puține, dar mereu din multe motive. Biblioteca publică oferă, însă, această oportunitate. În plus, internetul, care deși deține o sumedenie de informații, nu oferă „la liber” decât puțin peste 10%, accesul gratuit la informațiile necesare, profesioniste, fiind restrâns. O carte, însă, oferă cititorului plăcerea de a-i răsfoi paginile, de a simți emoția, de a simți povestea, emoții pe care ecranul calculatorului, al telefonului, al tabletei, nu ți le oferă..
În acest context, Robert Florin Coravu, lector univ. dr. Facultatea de Litere, Universitatea București, a pregătit o prezentare legată de viitorul bibliotecii în era digitală, dar și de modul cum răspund bibliotecarii, ca profesioniști, provocărilor, întrebărilor din spațiul public care prevestesc dispariția bibliotecilor.
„Eu cred că este vorba despre niște valori în conflict. Biblioteca este o instituție, o structură a memoriei culturale, alături de arhivă, alături de muzeu. Ea propune niște valori care vin în conflict cu valorile lumii de astăzi. Biblioteca vorbește prin ceea ce deține, prin ceea ce propune, prin scopul ei, vorbește despre noi, despre comunitate, vorbește despre colectivitate. (…) Cu ce intră în conflict? Cu EU. Suntem în epoca lui EU, AICI, ACUM. Vedeți că trecutul nu prea mai contează, viitorul cu atât mai puțin, distrugem natura, distrugem patrimoniul, după noi, potopul (…) Ne aflăm în fața unei crize, nu putem să contestăm. Nu putem să spunem că ne aflăm într-o zonă de confort, în care suntem indispensabili, suntem foarte siguri pe noi…Avem de-a face cu o criză de identitate. Ne întrebăm: e bine unde suntem, trebuie să ne transformăm, până unde ne transformăm dacă ne transformăm. Este clar că trebuie să ne transformăm, dar până unde să ne transformăm fără să ne pierdem identitatea? (…) Avem în primul rând o criză de imagine, de percepție la nivelul societății, pentru că percepția asupra bibliotecii nu este una prea pozitivă, cauzată de concurența mediului online”, sublinia Robert Florin Coravu.
Sunt doar câteva idei prezentate în cadrul evenimentului, idei care arată faptul că bibliotecarii trebuie să se lupte, să se reinventeze, să aibă idei novatoare care să atragă cititori cât mai mulți, iar biblioteca să fie un loc în care oamenii să găsească pe lângă o carte și o atmosferă de poveste…