Consiliul local Slobozia încearcă diminuarea redevenţei Urban
Consiliul local Slobozia aproba, în luna august a acestui an, raportul de evaluare în vederea stabilirii redevenței datorate de societatea Urban SA către Consiliul local Slobozia, în anii 2010 și 2011, pentru bunurile concesionate în anul 1999. Astfel, pentru 2010, redevența valorică actualizată era în valoare de 1.881.214 lei, fără TVA, iar pentru 2011, în valoare de 1.522.219 lei, din care 514.223 lei pentru reţeaua de apă, 937.478 lei pentru reţeaua de canalizare și 70.518 lei pentru epurare. În contul acestei redevențe, Urban trebuia să execute diverse lucrări. Numai că, după două luni de la adoptarea hotărârii, unii consilieri propun micșorarea cuantumului redevenței pentru că, susțin ei, Urban nu mai este în situația fericită de a executa lucrări suplimentare la infinit, iar de dat acești bani nici nu poate fi vorba.
[box color=blue size=normal]
In cadrul ședinței Consiliului local Slobozia, consilierul social-democrat Cornel Vasile a propus ca, în viitoarea ședință, consilierii să revină asupra hotărârii luate la sfârșitul lunii august, și să se găsească o soluție legală de a se putea diminua redevența, fără a produce efecte negative asupra bugetului.
Acesta a propus ca în maxim o săptămână să se întrunească AGA extraordinară (n.r. întrunirea va fi în data de 3 noiembrie) pentru a se lua măsuri cât mai urgent legate de viitorul acestei societăți, afirmând că dorește și formarea unei echipe mixte pentru reluarea discuțiilor cu Amonil în vederea reeșalonării datoriilor.
„Trebuie să stabilim o întâlnire cu reprezentanții Amonil, să finalizăm, odată pentru totdeauna, situația aceasta privind debitul pe care îl avem de achitat. Nu-l neagă nimeni, numai că nu putem să stăm toată ziua bună ziua într-o stare de încordare cumplită. Nu vă ascund faptul că Urbanul plătește, își plătește datoriile, cu toate greutățile de rigoare (…)
Pe parcursul discuțiilor, Cornel Vasile a spus că Urban poate deveni operator regional, însă are nevoie de sprijin, lucru admis și de alți consilieri.
[box color=blue size=normal]
Cum în ultima vreme există voci potrivit cărora RAJA Constanța ar negocia preluarea Urban, consilierul Radu Paros l-a întrebat pe primarul Ionașcu dacă se confirmă aceste zvonuri și dacă ar urma să „bată palma” anul viitor cu cei de la Raja.
Replica primarului a venit, în stilu-i caracteristic: „Măi, Radu, cine ți-a dat întrebarea asta să mi-o pui? Răspunsul este nu, pentru că de-aia ne și chinuim cu Urbanul să îl ținem viu, nu? E și firesc, ce dracu… Domnul Stroe de la Constanța mai aruncă câte ceva pe aicea și mai sunt unii care au interesul să difuzeze… Domnul Stroe să stea sănătos acolo. (…) Raja Constanța să-și vadă de necazurile ei și să ne lese pe noi în pace. Acesta este răspunsul și este unul extrem de categoric. Indiferent ce fac unii de la Raja Constanța, pe cine mai stimulează pe aici să mai scrie câte ceva de subiectul ăsta. Că știu. Nu-i bai. Numai unii își închipuie că eu nu știu. Pentru că acolo guvernează cineva la Raja Constanța, iar informațiile se mai plimbă de colo-colo”.
Un discurs arhicunoscut a avut și viceprimarul Alexandru Stoica. Acesta a început să dea vina „pe colegii din dreapta” că nu au făcut nimic în legislatura trecută pentru redresarea Urban, dar acum „se dau cocoși”.
„Acum, ne dăm cocoși. Dar în 2004 – 2008 aveam aceleași datorii istorice, ba chiar mai mari pentru că acum s-au mai dat ceva bani la Amonil. Iar acum când am ajuns la capătul drumului, pentru că dacă nu vom lua o măsură cu ea, vedeți că corbii de la Raja se învârt așa asupra Urbanului, și abia așteaptă să coboare în picaj să o înșface. Trebuie neapărat să facem ceva. (…) Stă în puterea noastră. Stă în puterea noastră să punem și un leu redevență. De ce ați fost „pentru” atunci când am pus această redevență? Că după luptă, mulți viteji se-arată”, spunea vicele.
[box color=blue]
Ei, și marcați de o așa grijă față de această societate micuță și amărâtă, care nu se poate descurca singură în viață, consilierii mai că plângeau în pumni. Deasupra lor…primarul, ba arunca săgeți, ba îi părea rău. Ideea principală a fost aceea că Urbanul, mai precis Consiliul de Administrație, minte în raport că și-a îndeplinit criteriile de performanță în proporție de 102%, în condițiile în care nu au încasat decât 59% din datorii. În plus, oamenii, spunea primarul, trebuie puși la treabă, că de-aia „cei care leagă cu sârmă și cu cauciuc defecțiunile la conducte” și-au aprobat majorări salariale.
În final, primarul a ajuns la o concluzie. Că nu e de glumă cu Urbanul, că trebuie scoasă din mocirlă, pentru că dacă Raja Constanța o va prelua, sacrificiile au fost degeaba….
„Fraților, nu-i de glumit. Raja nu ne va mai întreba pe noi cât e prețul la apă. Nici nu stă de vorbă cu noi. Și atunci, degeaba am avut dosare penale, degeaba am băut la apa lui Ionașcu de mi-a venit rău… și sănătatea și a mea și a familiei și așa mai departe. Sincer, pentru mine ar fi cred cel mai mare rău care să se poată întâmpla. Ca această societate să nu avem grijă de ea, să o lăsăm la voia întâmplării și să ajungem slugă la alții. Asta ne dorim?”, spunea primarul.
Trebuie să recunoaștem, în final, că teatrul jucat a fost de mare clasă.