9.200 de misiuni ale jandarmilor ialomițeni, în domeniul ordinii și siguranței publice
Joi, 22 februarie, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ialomița a susținut o conferință de presă în cadrul căreia, colonel Răzvan Salaoru, inspectorul șef al instituției, a prezentat o sinteză a activității în domeniul ordinii și siguranței publice, pe anul 2017.
„Sunt foarte multe de spus despre misiunile I.J.J. Ialomița. Însă, pe scurt, vă putem spune că structurile de ordine și siguranță publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Ialomița au executat aproximativ 9.200 misiuni de ordine publică (cu 19 % mai puține misiuni faţă de anul 2016) dintre care, 540 misiuni pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică cu ocazia desfăşurării unor activităţi cu public numeros, 415 acțiuni de intervenţie pentru salvarea și evacuarea persoanelor aflate în situaţii de risc, aplanarea unor stări conflictuale, la solicitare prin „112” sau alte mijloace, dar şi în sprijinul Inspectoratului de Politie al Județului Ialomiţa și Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Judetului Ialomiţa. Scăderea numărului de misiuni de asigurare a ordinii publice în anul 2017 a rezultat din numărul mai mare al manifestărilor publice desfăşurate în 2016 (amintesc campaniile electorale şi alegerile pentru administraţiile publice locale, dar şi a Senatului şi Camerei Deputaţilor). Permanent în atenţie am avut APELUL „112”, reuşindu-se intervenţia oportună la incidentele la care am fost solicitați, pe principiul „cel mai apropiat de locul evenimentului intervine”, urmând ca sprijinul ulterior să fie acordat în funcţie de amploarea evenimentului. De asemenea, au fost executate aproximativ 7.000 misiuni de menţinere a ordinii publice (cu 16% mai puține misiuni faţă de anul 2016). Dintre acestea, 2.146 misiuni (975 misiuni în zona urbană și 1.171 misiuni în zona rurală) au fost executate în cooperare cu IPJ Ialomița, 4.781 misiuni independent (atât în urban cât și în rural) şi aproximativ 155 misiuni în zona instituţiilor de învăţământ (în baza Planului comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor avem în responsabilitate 9 instituţii şcolare), în staţiunea balneoclimaterică Amara, precum şi în alte zone de interes operativ. Pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică, combaterea fenomenului infracţional, prevenirea şi descoperirea faptelor comise cu violenţă în zonele aglomerate și pentru reducerea infracţionalităţii stradale au fost desfăşurate aproximativ 630 acţiuni în cooperare cu politiștii ialomițeni, cât și cu alte forțe din cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică”, a afirmat inspectiorul șef al I.J.J. Ialomița.
De asemenea, pe lângă misiunile executate în sistem integrat, în anul 2017 au fost desfășurate 127 acţiuni în cooperare și în sprijinul instituţiilor cu care Inspectoratul de Jandarmi colaborează pentru desfăşurarea de activităţi procedurale și de punere în executare silită, combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, stoparea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier de stat sau privat, combaterea fenomenului imigraţiei ilegale pe teritoriul României şi a traficului de persoane dar și pentru executarea unor mandate de aducere.
Pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice, în anul 2017, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului au constatat 533 infracţiuni (459 infracţiuni constatate împreună cu lucrătorii IPJ Ialomița și 74 infracţiuni constatate pe timpul executării misiunilor proprii). Dintre acestea, 194 au fost constatate în mediul urban şi 339 în mediul rural.
În anul 2017, structurile de ordine și siguranță publică au aplicat 2.682 sancţiuni contravenţionale, din care (1.978 amenzi contravenţionale în cuantum de aproximativ 604.000 lei şi 704 avertismente scrise).
Pe genuri de fapte, infracţiunile constatate au cunoscut o mare diversitate, furturi (8,27%), loviri sau alte violenţe (28,75%), distrugeri (8,27%), violare de domiciliu (5,01%), ameninţări (6,53%), port de arme periculoase (1,52%), infracţiuni la regimul circulaţiei (15,25%), mergând până la racordări ilegale la reţeaua de distribuţie de curent electric (2,83%), braconaj piscicol (2,39%), violenţă în familie (8,06%) şi operaţiuni cu materiale pirotehnice (1,08%).
În activitatea jandarmeriei ialomiţene nu s-a urmărit doar combaterea faptelor antisociale, punându-se accent şi pe latura preventivă şi realizarea unui parteneriat real și eficient cu societatea civilă.
Au fost desfăşurate 171 acţiuni preventiv-educative în cadrul proiectelor proprii precum „Şcoli în siguranţă!”, „Turişti în siguranţă”, „Jandarmii alături de copii sau în cadrul programelor iniţiate de către instituţiile de învăţământ precum „Săptămâna Altfel”, fiind angrenate aproximativ 10.500 persoane, dintre care 830 elevi din ciclul liceal şi gimnazial.
Pe parcursul anului 2017, Inspectoratul de Jandarmi Ialomiţa a primit spre executare 326 mandate. Din acestea, 175 au fost executate cu prezentarea persoanei şi 151 cu neprezentarea persoanei (persoana este plecată din ţară sau nu se cunoaşte destinaţia acesteia).
„Principalele direcţii de acţiune pentru anul 2018 sunt creşterea capabilităţii de intervenţie prin perfecţionarea pregătirii personalului, având la bază lecţiile învăţate sau bunele practici, din experienţa misiunilor desfăşurate, reevaluarea permanentă a factorilor de risc, a vulnerabilităţilor de la obiectivele din responsabilitate şi adoptarea unor dispozitive de protecţie şi modalităţi care să asigure securitatea acestora, concomitent cu creşterea siguranţei stradale, creşterea capacităţii de intervenţie şi a mobilităţii structurilor de ordine şi siguranţă publică, în vederea asigurării unei reacţii rapide şi eficace în cazul producerii unor situaţii speciale şi de criză și dezvoltarea parteneriatului cu reprezentanţii societăţii civile prin intensificarea dialogului în scopul identificării unor soluţii în comun la problemele ce vizează siguranţa cetăţeanului în spaţiul public şi a dreptului de exprimare. Profit de această ocazie pentru a mulțumi încă o dată colegilor jandarmi, celor din structurile logistice și de comandament care au asigurat suportul misiunilor, dar și celor din structurile operative. Fără aportul lor nu am fi avut aceste rezultate, cu atât mai mult cu cât și instituția noastră se confruntă cu un deficit de personal. În același timp, țin să mulțumesc și colaboratorilor noștri, Instituția Prefectului, IPJ, ISU, care ne-au acordat sprijinul pe timpul misiunilor. De asemenea, îi asigur că vor găsi întotdeauna în noi un partener de nădejde și le vom asigura un sprijin real”, a mai spus Răzvan Salaoru.
În final, Alexandru Constantinescu, purtătorul de cuvânt al instituției, a amintit și de campaniile pe care jandarmii le au în desfășurare de câțiva ani, respectiv aceea de donare de sânge, „Întinde o mână, salvează o viață”, iar în preajma începerii noului an școlar vor continua și campania de donare de carte, într-o altă localitate din județ, după ce anul trecut au fost în comuna Gura Ialomiței.