28 Februarie – Ziua Protecției Civile din România
La 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României ca Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.
Înființate cu scopul de salvare a cetățenilor amenințați de conflagrații militare, misiunile de protecție civilă au ajuns în zilele noastre să se transforme în intervenții complexe pentru salvarea comunităților și pentru diminuarea pagubelor materiale.
Mereu gata de intervenție, alături de celelalte structuri ale sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, echipele de intervenție ale inspectoratului județean pentru situații de urgență îndeplinesc totalitatea sarcinilor umanitare destinate protecției vieții, bunurilor și mediului înconjurător. Misiuni de protecție la inundaţii, cutremure, acţiuni de intervenţie în situaţia căderilor abundente de zăpadă, ridicarea şi distrugerea muniţiilor rămase neexplodate, acţiuni de intervenţie pentru înlăturarea efectelor poluării râurilor, participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor produse de diferite epizootii, monitorizarea transporturilor de substanţe toxice periculoase, explozive sau materiale speciale care tranzitează judeţul – toate acestea sunt integrate în conceptul protecției civile, pe care o sărbătorim la 28 februarie.
Cu toate că, de Ziua Protecției Civile, ne-am propus să ne întâlnim cu cetățenii municipiului Slobozia în Parcul Tineretului, totuși, condițiile meteorologice care vor caracteriza regimul climateric mâine, nu vor permite acest lucru.
De aceea, vom sărbători Ziua Protecției Civile din România așa cum știm mai bine, prin acţiuni de protecție și intervenţie a populației în situaţia căderilor abundente de zăpadă.