Oportunitate: Creșterea ocupării prin susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului inovativ în Regiunea Sud Muntenia – BIZZSMART
Municipiul Urziceni va fi în perioada următoare centrul activităților din cadrul unui proiect ce se va desfășura în regiunea Sud Muntenia. „Creșterea ocupării prin susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului inovativ în Regiunea Sud Muntenia – BIZZSMART” este proiectul prin intermediul căruia cel puțin 400 de persoane fizice care își manifestă intenția de a înființa o afacere nonagricolă în mediul urban vor avea posibilitatea să o facă.
Cei care se vor înscrie în program vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială, le va fi testat spiritul antreprenorial, vor face stagii de practică în cadrul unor întreprinderi existente, vor beneficia de consiliere, consultanță și mentorat în vederea implementării planului de afaceri.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are valoarea de peste 22 milioane lei, din care 21,8 milioane lei fiind fonduri nerambursabile.
În final, în jur de 80 de microfirme vor fi înființate în regiune, cel puțin 20 într-un județ, iar 80 de persoane fizice pot primi suma maximă de 40.000 de euro/persoană pentru finanțarea planului de afacere propus. De asemenea, cel puțin 160 de persoane vor fi premiate, prin acordarea unor premii în valoare de 1.000 lei de persoană pentru cei mai buni 10 participanți din fiecare serie, adică pentru activitatea și rezultatele deosebite din timpul programului de formare.
Marți, 30 ianuarie, a avut loc conferința de lansare a acestui proiect, la care au participat reprezentanți ai Universității Politehnice din București, deputatul Andrei Pop, viceprimarul municipiului Urziceni, Liviu Cazan, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, Tiberiu Dobrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări, Virgil Marian Șerbănescu, vicepreședintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, și, evident, managerul de proiect Costel Emil Coteț, Mihai Ghinea, expert coordonator pentru relația cu piața muncii, Diana Popescu, specialist managementul calității, și mulți alții.
„De ce Urziceni poate să reprezinte un oraș atractiv pentru investitori? Utilitățile publice au acoperire de peste 90%, drumurile sunt asfaltate 98%, avem utilități în toate zonele orașului și pentru cei care vor să investească în oraș Consiliul Local este dispus să asigure tot ceea ce poate.
Urziceni reprezintă pentru județul Ialomița orașul cu cifrele cele mai mari în ceea ce înseamnă inițiativa privată. Sunt 2.500 de firme care sunt înregistrate, adică 17 firme la mia de locuitori, numărul cel mai mare din județ. Asta înseamnă pentru dumneavoastră, inițiatorii proiectului, că ați intrat într-o competiție. Cu 5.500, ca medie, de angajați, și doar 1% șomaj, din start va fi dificil să găsiți oameni care să se implice. Cu atât mai mult sarcina dumneavoastră devine mai frumoasă, aceea de a găsi diamantele umane care vor genera business, care vor genera legături interumane, profit pentru dânșii, impozite pentru autoritatea locală, care vor genera dezvoltare. În zonă, aproximativ 70% dintre firme sunt ocupate cu comerțul. Doar 17% sunt activități de producție, dar acestea sunt cele care aduc cel mai mare profit în zonă. (…) Dar în funcție de asta se vor face planurile de afaceri.
Eu, personal, cred că este mare nevoie de asemenea gen de proiecte care trebuie să îmbine formarea antreprenorială a tinerilor, dar în aceeași măsură să pună în valoare pe cei care știu să facă ceva. (…) Felicit organizatorii evenimentului și echipa de proiect pentru că a ales Urziceni și vă asigur de toată disponibilitatea autorității locale”, a declarat Liviu Cazan, viceprimarul municipiului Urziceni.
Despre necesitatea acestui gen de proiect a vorbit Virgil Marian Șerbănescu, vicepreședintele UGIR, care a amintit și de alte proiecte care se vor implementa în județul Ialomița și care vor mări numărul antreprenorilor și, implicit, al angajaților.
În schimb, Tiberiu Dobrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări, a vorbit despre faptul că de-abia de anul acesta România va avea un registru în care vor fi trecute toate calificările, despre standardele ocupaționale, dar și despre proiect.
Pe parcursul conferinței au fost discuții interactive, cu puncte de vedere interesante, legate chiar de necesitatea gândirii unui sistem fiscal mai previzibil, dar și despre problemele create proiectelor aflate în implementare, de modificările dese ale legislației.