USL acuză Guvernul de discriminare în privința alocării unor fonduri primăriilor cu datorii
Luna trecută, Guvernul anunța transferarea a 66,5 milioane lei către sute de localități din România care se află în situații financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum și cheltuielile curente și de capital. Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern au fost direcționate către primăriile conduse de PDL, unitățile administrative conduse de partidele de opoziție primind cu până la de patru ori mai puțin din alocări.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1001, județului Ialomița i-a fost alocată suma de 750.000 lei, una foarte mică în comparație cu județul Neamț, de exemplu, care a primit 3.530.000 lei, situându-ne pe locul 39 din 42 de județe.
[box color=white]Defalcat pe localități:
- Adâncata – 30.000 lei
- Armășești – 15.000 lei,
- Axintele – 15.000 lei,
- Balaciu – 70.000 lei,
- Bărbulești – 10.000 lei,
- Borănești – 25.000 lei,
- Rădulești – 20.000 lei,
- Ciocârlia-10.000 lei,
- Ciulnița – 60.000 lei,
- Cocora – 20.000 lei,
- Coșereni – 15.000 lei,
- Drăgoești – 110.000,
- Dridu-10.000 lei,
- Fierbinți Târg – 30.000 lei,
- Grivița – 20.000 lei,
- Maia-20.000 lei,
- Manasia-20.000 lei,
- Mărculești-20.000 lei,
- Moldoveni-15.000 lei,
- Movilița- 25.000 lei,
- Platonești-50.000 lei,
- Reviga-20.000 lei,
- Sărățeni- 20.000 lei,
- Sf. Gheorghe-20.000 lei,
- Valea Ciorii-70.000 lei.
[/box]
Potrivit reprezentanților Uniunii Social Liberale din Ialomița, această repartizare a fondurilor către anumite primării, majoritatea PDL, este o continuare a practicilor de utilizare a resurselor publice în scop exclusiv politic și clientelar, practici nu doar nocive ci și ilegale.
[box box color=black type=quote]
„În august, prin Ordonanța 10, de rectificare a bugetului, pentru investiții care se desfășoară în spațiul rural, guvernul alocă numai 10 milioane de lei pentru un program care înseamnă investiții începute chiar în 2006 și nefinalizate. 10 milioane de lei la nivelul țării, comparativ cu 66 de milioane de lei pe care îi alocă săptămâna trecută din fondul de rezervă al Guvernului, prin HG 1001/2011, ce sfidează și încalcă în primul rând promisiunile guvernului. 66 milioane de lei repartizați pentru proiecte care aveau peste 80% grad de realizare ar fi însemnat evident viață economică și beneficii aduse cetățenilor care în iarna aceasta le-ar fi fost asigurate condiții de viață mai bune prin finalizarea obiectivelor începute de multă vreme. În Ialomița sunt circa 30 de proiecte începute pe apă și canalizare, din 2006, în cadrul programului OG 7, împreună cu baze sportive. (…) Preferam ca la cele 10 milioane de lei la nivelul țării să se fi adăugat cele 66 de milioane din HG 1001 care acordă clienteral niște bani, pentru a se putea îndeplini obiectivele care au grad de realizare cel puțin 80%”, declara Silvian Ciupercă, președintele PSD Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.[/box]
De asemenea, Ioan Martin, liderul liberalilor ialomițeni, a criticat modul în care au fost repartizate aceste fonduri, susținând că în județul nostru câteva unități administrativ-teritoriale care aveau nevoie într-adevăr de acești bani nu au primit nici un leu, fiind susținute altele care au excedent.
„Fondurile alocate prin această hotărâre provin din fondul de rezervă și erau destinate pentru acoperirea unor arierate, respectiv cheltuieli curente și de capital. În Ialomița avem două situații deosebite, prima fiind generată de arieratele din devizele de lucrări pentru lucrările de apărare la inundațiile din 2009. Sunt sume de acoperit către consiliul local Fetești și Consiliul local Stelnica. Sunt agenți economici care au efectuat lucrări în regim de urgență, li s-a garantat într-un fel plata, dar nici până în prezent facturile nu au fost achitate. Este un arierat important și, Doamne ferește de o situație deosebită în primăvară, pentru că respectivii agenți economici nu vor mai interveni în baza unor promisiuni. De asemenea, o situație deosebită este la Giurgeni, unde se justifica intervenția de urgență a Guvernului pentru rezolvarea situației de acolo, respectiv schimbarea de conducte și instalații de racordare. Aceasta ar fi fost alocarea firească și legală a sumelor și nu către primăriile care deja au un excedent, au bani în trezorerie. Li s-au dat acum suplimentar fonduri exclusiv în scopuri politice. Acestea sunt doar câteva din exemple”, reclama Ioan Martin.
USL-iștii spun că deși nu se cunoaște lista unităților administrativ-teritoriale care sunt în criză financiară, în insolvență, nu există nici o expunere de motive cu privire la necesitatea apariției Hotărârii de Guvern prin care se alocă bani, fără o statistică în acest sens, cu diferențe uriașe între județe.
„Marea mea nemulțumire este neaplicarea legii. Legea e dreaptă, dar pledez pentru un echilibru între principiul competitivității și al solidarității. Soluții există. În lege. Dar care sunt unitățile aflate în situații deosebite? Care este lista cu aceste unități?”, se întreba președintele PSD.
Reprezentanții USL solicită prefectului județului Ialomița, Mădălin Teculescu, un raport public privind implementarea în județ a Ordonanței Guvernului nr. 7/2006, condamnând ineficiența și dezinteresul actualului executiv față de nefinalizarea obiectivelor de investiții începute în 2006 – 2007 și a căror perspectivă de finalizare este total incertă.
De asemenea, solicită acestuia să informeze cetățenii ialomițeni cu privire la demersurile pe care le-a realizat pentru ca firmele care au efectuat lucrările de consolidare a malului brațului Borcea și evacuarea apelor ce au inundat localitățile Fetești și Stelnica în anul 2010 să-și primească sumele investite cu acest prilej.