Slobozia. Ambasadorul Marii Britanii la București: Românii din Marea Britanie fac lucruri excepționale și sunt în continuare bineveniți
Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Paul Brummell, a fost prezent joi, 28 septembrie, în municipiul Slobozia, unde s-a întâlnit cu oficialii administrației locale și județene.
Excelența Sa a fost primit la sediul Primăriei municipiului Slobozia de către primarul Adrian Mocioniu, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, și deputatul de Ialomița, Andrei Pop.
Ulterior, acesta a participat la o conferință de presă susținută de deputatul Andrei Pop, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și primarul municipiului, Adrian Mocioniu.
Primarul municipiului Slobozia a declarat că discuțiile purtate au vizat identificarea oportunităților de investiții în Ialomița, ambasadorul interesându-se și de dezvoltarea economică a județului, dar și despre situația românilor din Marea Britanie.
Potrivit comunicărilor oficiale, parcul industrial din Slobozia a atras atenția Excelenței Sale, care îl va include în catalogul de prezentare al celei mai recente instituții înființate, Camera de Comerț și Industrie România – Marea Britanie, entitate care arată că țara noastră rămâne un partener de afaceri important pentru Marea Britanie.
Totodată, Andrei Pop a precizat că toate aspectele discutate în cadrul întâlnirii vor fi luate în considerare, atât pentru a creiona o imagine mai bună a comunității române în Marea Britanie, cât și pentru menținerea și promovarea punctelor noastre de vedere în contextul Brexit-ului, având în vedere că românii reprezintă a treia comunitate de imigranți din Marea Britanie.
„Ne menținem dorința de a avea un canal diplomatic deschis permanent cu Marea Britanie, astfel încât să ne reprezentăm cetățenii cât mai bine, dar și să potențăm oportunitățile de la nivel național post-Brexit dar și în timpul acestor negocieri care se preconizează a se finaliza în circa doi ani”, spunea deputatul Andrei Pop.
Aflat pentru prima dată în Ialomița, ambasadorul a catalogat discuțiile avute cu autoritățile locale și județene, dar și cu prefectul Gigi Petre și deputatul Andrei Pop „foarte productive”, susținând că temele principale abordate au fost legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și despre comunitatea de români din Regat.
În opinia oficialului, românii din Marea Britanie fac lucruri excepționale, sunt bine integrați, astfel că doresc să asigure în continuare drepturile românilor care muncesc acolo și după Brexit.
S-a mai discutat și despre securitate și apărare, dar și despre posibilele investiții în județul Ialomița.
„Mesajul meu central este că ieșim din Uniunea Europeană, dar vrem să construim o relație și mai bună, un parteneriat mai adânc cu România, iar legăturile cu parlamentarii este un aspect foarte important în acest parteneriat. (…) O să fie săptămâna viitoare o întâlnire la București unde vor participa și mulți parlamentari din Marea Britanie și va fi prima oportunitate de a dezvolta această legătură după alegerile parlamentare din acest an”, declara Paul Brummell.
Întâlnirea dintre Ambasadorul Marii Britanii și oficialii județului reprezintă un prim contact, încheiat cu lansarea invitației către Excelența Sa de a participa la Forumul Invest România (Invest în Ialomița), care va avea loc în luna mai a anului viitor în orașul Amara.
Ambasadorul spunea totodată că românii sunt bineveniți în Marea Britanie, pentru că fac lucruri bune, subliniind că există medici, asistenți medicali foarte mulți, muncitori în construcții, industria hotelieră și agricultură, români care fac lucruri foarte importante pentru economie și societate, neuitând de studenții români care studiază la universități de top din Marea Britanie. Însă, după cum afirma acesta, acolo unde există o comunitate foarte mare, sunt și infractori. Acesta a apreciat colaborarea dintre polițiștii români și cei din Regat în acest context, susținând că aceia care comit infracțiuni vor fi prinși și vor suporta rigorile legii.
Potrivit ambasadorului, dacă în România, care are cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană, salariile ar fi mai mari, românii plecați la muncă ar putea fi convinși să se întoarcă în țara lor.
„Oportunitățile sunt în creștere în România. Nevoile sunt mari, dar sunt sigur că vor fi oportunități și pentru românii care au plecat în trecut cât și pentru cetățeni din altă țară”, spunea oficialul.
În ceea ce privește acțiunile de „hatecrime”, acele acțiuni violente bazate în principal pe ura rasială, ambasadorul este de părere că acestea există într-o foarte mică măsură, iar guvernul britanic luptă împotriva unor astfel de infracțiuni. Acesta a subliniat, încă o dată, că românii sunt bineveniți și se vor simți ca acasă.
De asemenea, Paul Brummell susține că investitorii britanici sunt atrași să investească în România în primul rând pentru costul cu forța de muncă, care este mai scăzut decât în Marea Britanie, dar și pentru capitalul uman, care este foarte bun în România. De asemenea, sunt foarte buni vorbitori de limba engleză, dar și de multe alte limbi străine. Însă, marile provocări pentru investitori sunt infrastructura slabă și lipsa de predictibilitate economică, în condițiile în care legislația se schimbă foarte des. Însă, a apreciat că lupta împotriva corupției este pe un drum bun în România.
După conferința de presă, ambasadorul Brummell a vizitat Muzeul Național al Agriculturii, unde a dorit să afle mai multe despre istoria agriculturii din țara noastră și din județ.
A doua zi, respectiv vineri, 29 septembrie, ambasadorul a vizitat cea mai veche școală din Țăndărei – Școala nr. 1, unde a stat de vorbă cu copiii și cadrele didactice.