EUROCOMUNA – Dezvoltare comunitară prin măsuri integrate în comuna Valea Ciorii
În comuna Valea Ciorii, în următorii trei ani, va fi implementat un amplu proiect, în valoare de 5 milioane de euro, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
EUROCOMUNA – Dezvoltare comunitară prin măsuri integrate în comuna Valea Ciorii este un proiect care promovează incluziunea socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (non romă), prin implementarea de măsuri integrate.
Proiectul are o durată de implementare de 36 luni, cu o valoare totală de 23.223.905,59 lei.
„Este cel mai mare proiect, pot spune, din județul Ialomița, însumând 5 milioane de euro. Este o realizare pentru județ. (…) Trebuie să muncim foarte mult, împreună cu grupul țintă. Sunt mulți cetățeni care participă la acest proiect, 250 de familii, deci peste 650 de persoane. (…) Obiectivele sunt educația, formarea profesională, investițiile în căminul cultural, brutărie, școală, grădiniță, o creșă, un centru de bătrâni. Cu ajutorul partenerilor, cu ajutorul cadrelor didactice, cu ajutorul personalului din primărie, am putut face lucrurile în așa măsură încât să iasă acest proiect, la care s-a muncit foarte mult pentru a fi aprobat (…)”, declara primarul comunei, Ionescu Ștefan, în cadrul conferinței de lansare ce a avut loc miercuri, 20 septembrie, în Căminul Cultural din Valea Ciorii.
Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată non romă din comuna Valea Ciorii, prin măsuri integrate clasate în trei mari componente: educație, ocupare, creșterea calității vieții. Rezultatul așteptat al proiectului este ca un număr de 655 de persoane din comunitatea marginalizată non romă să iasă din situația de risc de sărăcie și excluziune socială.
„Este o mare sărbătoare și așa ne dorim să fie pentru dumneavoastră. Să privim cu mare bucurie cele 36 de luni care vor urma. Vor fi și bune și rele. Dacă le vom privi așa, și cu bune și cu rele, cu lucruri mai grele, pentru că nu va fi ușor nici pentru noi, nici pentru dumneavoastră, sunt sigură că le vom parcurge cu bine. Eu am încredere în Primăria Valea Ciorii, în domnul primar, în toți lucrătorii și toți cei care ne-au sprijinit să ajungem astăzi aici, în toți colegii mei, toți partenerii, echipele de specialiști. Ne-am pus în slujba acestui proiect, acum ne punem în slujba dumneavoastră”, afirma Elena Șerbănescu, Coordonator tehnic M4, SC Servel SRL Slobozia.
În plus, bugetul prevede cheltuieli cu servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit pentru 50 de locuințe, din cele 240 care vor beneficia de acțiunile proiectului. Din totalul de 240 gospodării, 202 nu au acte de proprietate la zi, de aceea, proiectul prevede și consilierea juridică în urma căreia la finalul celor 3 ani de implementare, 12 persoane să aibă reglate documentele de proprietate. În plus, consilierii juridici vor asigura o permanentă comunicare cu GT pentru a oferi soluții juridice în problemele cu care se confruntă aceștia.
Trebuie menționat faptul că toți membrii familiilor din grupul țintă trebuie să participe la proiect. În cazul în care unul dintre membri renunță, pune în pericol și participarea celorlalți.
Activitățile sunt de amploare, mai ales în domeniul educației. Încă de la vârste fragede și până la adulți, proiectul are incluse cursuri specifice, scopul fiind acela de integrare în sistemul de învățământ, reducerea abandonului școlar, creșterea accesului și participării la educație. Aceste acțiuni se vor corela cu serviciile sociale specifice și asistență juridică pentru obținerea stimulentului de 50 lei/lună pentru a merge la grădiniță. Acest ajutor va fi dublat de consiliere, informare, educație parentală, măsuri de acompaniere și sprijin material. În plus, se va asigura finanțare pentru creșterea calității actului educațional în grădiniță prin măsuri de îmbunătățire a spațiului (renovări, utilări, echipare moderna) și creșterea competențelor cadrelor didactice prin facilitarea de parteneriate în această direcție cu entități de specialitate (structuri de învățământ preșcolar din regiuni mai dezvoltate sau chiar din străinătate, achiziția de materiale didactice, participarea la cursuri și seminarii de profil). Scopul este ca la finalul proiectului cei 60 de copii să fie integrați perfect în sistemul de învățământ și să dețină competențele de bază pentru continuarea studiilor și orientare profesională clară pentru integrarea pe piața muncii.
De asemenea, vor avea loc acțiuni de sprijin în vederea reducerii părăsirii timpurii a școlii prin programe de tip zone prioritare de educație / școală după școală pentru 106 copii cu vârste între 6 și 14 ani proveniți din 76 de familii (din cei 106 copii, numai 46 sunt la școală) și pentru 40 de copii cu vârste între 15 și 17 ani proveniți din 36 de familii (din cei 40 de copii numai 20 sunt la școală). Acțiunile vor viza măsuri de informare și consiliere pentru participarea la cursurile școlii gimnaziale parteneră în proiect pentru categoria 6-14 ani și continuare / finalizare a studiilor obligatorii (9-10 clase) pentru categoria 15-17 ani. Acestea vor fi dublate de sprijin financiar și servicii specifice precum psihoterapie, psihopedagogie, logopedie. La acțiunile acestea vor participa și părinții/bunicii/ aparținătorii copiilor, 224 adulți. Scopul este reducerea abandonului școlar, în mod real, la sub 1% oferind astfel șansa copiilor să se integreze social și economic în comunitate.
Totodată, un alt grup țintă identificat cuprinde 99 persoane apte de muncă, din intervalul de vârstă 15-64 de ani, care nu urmează cursuri școlare, nu au fost niciodată la școală (36 persoane) sau au finalizat numai 4 clase (63 persoane). Acestea vor putea accesa programul „A Doua Șansă” ce va fi gestionat de Școala Gimnazială Valea Ciorii, partener în proiect. Scopul este alfabetizarea lor, absolvirea a 8 clase în vederea creșterii gradului de angajabilitate și introducerea lor în măsurile de ocupare.
În privința ocupării, au fost identificate 445 de persoane care au nevoie de măsuri de ocupare complexe (informare și consiliere profesională, formare profesională, mediere, sprijin în deschiderea unei afaceri). Scopul este ca minim 132 de persoane aflate în risc de săracie și excluziune socială să fie ocupate la finalul proiectului (17 ca antreprenori, 115 ca angajați), număr care să acopere cel puțin jumătate din numărul gospodăriilor care participă la proiect (240 în total).
Efectele pe termen lung vor fi rezultatul măsurilor integrate abordate prin proiect și se vor măsura în primul rând prin reducerea cu 655 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată non-romă. GT reprezintă aproximativ 34% din totalul comunității, deci intervențiile vor avea efect substanțial. În plus, prin măsurile soft derulate la școală sau în centrul comunitar va crește stima de sine a participanților, coeziunea socială și atractivitatea comunității în fața locuitorilor săi.