Ziua Porumbului 2017, la Orezu: Producție bună, care a depins 100% de condițiile climatice
Sute de persoane, din diverse zone ale țării, au participat joi, 14 septembrie, în satul Orezu, la „Ziua Porumbului”, eveniment organizat de opt ani de fermierul Nicolae Sitaru (firma Elsit Com Ciochina).
Ziua Porumbului reuneşte în fiecare an din ce în ce mai mulți fermieri, specialişti din agricultură, producători de hibrizi de porumb, furnizori de echipamente agricole, reprezentanţi ai mediului bancar și ai autorităţilor publice locale și centrale. Prin organizarea acestui eveniment, cunoscut la nivel internațional, se urmărește promovarea culturii de porumb, dar şi a noilor tehnologii utilizate pentru a crește productivitatea în acest sector agricol, fiind și un bun prilej de a face un bilanț al „bunelor și relelor care se întâmplă într-un an agricol”.
La eveniment a participat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, care pe tot parcursul manifestării a stat de vorbă cu fermierii prezenți, cu jurnaliștii, arătându-se preocupat de problemele din domeniu, de inovații, de producții și echipamente.
Manifestarea a început cu vizite la standurile amenajate în apropierea loturilor experimentale, pregătite de companiile producătoare de hibrizi de porumb, unde reprezentaţii acestora au prezentat caracteristicile produselor din portofoliul propriu, dar și la furnizori de utilaje, echipamente agricole și autoturisme.
Fermierii au vorbit despre condițiile climatice din acest an și despre cum se comportă hibrizii diferitelor firme de profil la clima din zona noastră, despre fertilizarea terenurilor, dar și despre producțiile obținute.
Ministrul Agriculturii a anunțat în acest context faptul că în viitorul apropiat Ministerul Agriculturii va prezenta, într-o dezbatere națională, care este potențialul agriculturii românești, pe diverse culturi, pentru că, în opinia acestuia, nimeni nu l-a măsurat până acum. Astfel, vom vedea care dintre culturi se pretează cel mai bine la condițiile climatice din țara noastră și de pe urma căreia fermierii vor putea obține și cele mai bune rezultate.
Nicolae Sitaru susținea că într-un an cu condiții climaterice nefavorabile, cum este seceta, se văd diferențele între hibrizi, unele culturi comportându-se foarte bine, altele mai puțin, totul stând în calitatea hibridului.
Totodată, Nicolae Sitaru a reclamat ministrului și o problemă întâmpinată de fermieri, anume aceea a condicii care trebuie completată și semnată de către fermieri și muncitori, dar și despre numărul de ore de muncă, oficialul urmând să aibă discuții pe această temă pentru a găsi soluții care să fie acceptate de ambele părți.
„Anul acesta a fost un an agricol bun pentru porumb, pentru soia, pentru grâu chiar, floarea soarelui este mai slabă, prețurile sunt modeste, dar nu o să auziți un fermier mulțumit de prețuri. Anul acesta prețurile sunt mai mici față de anul trecut, de 120 de euro tona de porumb la poarta fermei, ca să zic așa, cam cu 10 euro mai puțin. Eu estimez că voi realiza peste 12 tone de porumb pe hectar, față de anul trecut când am făcut 8 tone, dar noi suntem foarte diferiți la producție, pentru că în fiecare an nivelul precipitațiilor este diferit. Și depindem 100% de câtă ploaie avem de la Dumnezeu. (…) Ne dorim ca porumbul să fie o cultură cât mai eficientă și rentabilă pentru fermieri și pentru țară și sperăm să devenim principalul producător de porumb în Uniunea Europeană, țel care nu este greu de atins dacă toți ne vom face datoria, de la minister, agricultori și până la finanțatori (…). Sper că ministrul a văzut lucruri interesante la a opta ediție a zilei porumbului și așteptăm în continuare de la domnul ministru legi și reguli pentru noi, pentru fermieri, clare, sănătoase, simplu de aplicat, pe care să le înțelegem și noi, pe cât posibil să ne ferească din punct de vedere legislativ de niște lucruri anacronice, care nu pot fi aplicate, așa cum este chestia cu condica… pentru că noi nu suntem o fabrică de boabe de porumb, ci producem porumb, și muncim în unele perioade mai mult, în altele mai puțin. Așteptăm de la minister apariția ghidului de intercondiționalitate care să țină cont de realitățile României, de dorințele fermierilor și de nevoile țării (…)”, spunea Nicolae Sitaru.
Ministrul Agriculturii a anunțat totodată că, din 16 octombrie, vor începe subvențiile pentru fermieri, inclusiv pentru cei zootehnie.
Și anul acesta sărbătoarea agricultorilor, organizată ca o răsplată în urma unui an de muncă, a fost bine organizată. Au existat și câteva noutăți, un exemplu fiind survolarea zonei cu un avion de mici dimensiuni, intrarea unei combine la recoltat, dar să nu uităm de prăjitura și fursecurile cu mălai, oferite la standul Asociației Producătorilor de Porumb din România, înființată în județul Ialomița în 2012.
Manifestarea a cuprins și momente de muzică și dans, oferite de formația Balada, tombole cu multe premii, dar și o masă câmpenească.