Provocări și oportunități ale asistenței sociale în județul Ialomița
Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR) în parteneriat cu Consiliul Județean Ialomița și în colaborare cu DGASPC Ialomița și Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia au organizat marți, 4 iulie, dezbaterea cu tema: ”Provocări și oportunități ale asistenței sociale în județul Ialomița”.
Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia și s-a adresat asistenților sociali, autorităților locale, reprezentanților societății civile ce activează în domeniul dezvoltării serviciilor sociale, precum și tuturor prietenilor și susținătorilor profesiei de asistent social. În cadrul evenimentului s-a desfășurat și un Târg al Serviciilor Sociale din județul Ialomița organizat de DGASPC Ialomița.
Participanții la acest eveniment s-au bucurat și de prezența conducerii Colegiului Național al Asistenților Sociali, în persoana președintelui acestei organizații, Doru Buzducea, a vicepreședintelui Cristian Roșu și a secretarului executiv Diana Cristea.
„Campania noastră de promovare și valorizare a profesiei de asistent social începe să prindă contur. Iată că după Gorj, Sibiu, Neamț și Bacău, se ridică și Ialomița! Marți, 4 iulie, la Slobozia, oficialități de prim rang ale județului, jurnaliști, societate civilă, asistenți sociali, cu toții ne vom ridica în picioare pentru asistența socială. Pentru că Ialomița a fost mereu prezentă, istoric vorbind, în centrul evenimentelor. Din totdeauna, pentru totdeauna a fost și va fi mereu aproape de oameni…”, a declarat Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
Pe parcursul evenimentului s-a discutat despre provocările și oportunitățile din acest domeniu la nivelul județului Ialomița, despre importanța profesiei de asistent social, dar și despre necesitatea înființării unei filiale a Colegiului Național al Asositenților Sociali în Ialomița.
Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali și decan al Facultății de Sociologie și Asistență din București, s-a declarat onorat de faptul că reprezentanții din asistența socială din Ialomița stau la masă cu oficialitățile județului, subliniind că reprezentanții DGASP Ialomița reușesc să țină Ialomița în topul serviciilor sociale la nivel național.
„Este mare nevoie de angajarea asistenților sociali în Direcții, dar mai ales la nivel local, în primăriile locale, acolo unde întâlnim adevăratele nevoi, drame și suferințe umane. Asistentul social este cel care previne instalarea anumitor patologii sociale, este cel care intervine cu servicii de suport, cu sprijin, către copii, tineri, familii, bătrâni aflați în dificultate. (…) Ne-am dori ca și în Ialomița să avem o filială de sine stătătoare a Colegiului Asistenților Sociali. (…) Cred că Ialomița a ajuns la gradul de maturitate necesară pentru a pune pe picioare o filială proprie. Să sperăm. Sunt vreo 70 de absolvenți de asistență socială doar la București, care au domiciliul în județul Ialomița. Deci, Ialomița poate”, a declarat Doru Buzducea.
Directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu, a subliniat că sistemul, care are foarte multe rotițe, funcționează, iar echipa este foarte importantă.
„Acest eveniment a fost organizat într-o lună când noi sărbătorim 20 de ani de la înființare. (…) Nu a fost nici simplu, nici ușor, dar a fost antrenant și frumos. Cu cât greutățile sunt mai mari, cu atât bucuriile sunt mai mari când ai rezultate. Când pe stradă un om te salută din inimă, este cea mai mare satisfacție pe care o ai. (…) Nu banii mulți, nu altceva, ci satisfacția muncii împlinite, depusă în slujba oamenilor. Eu mă bucur că avem un colectiv minunat de oameni, care și-au înțeles misiunea, care au știut să înfrunte greutăți, care s-au mai speriat, care s-au mai supărat, dar care au rămas uniți. Suntem o echipă și atunci putem să facem lucruri minunate (…)”, a afirmat acesta.
Paul Marcu a mai vorbit și despre transformările care au avut loc în ultimii 20 de ani în centrele de plasament, despre îmbunătățirea condițiilor în aceste centre, prin investiții susținute, atât din fonduri europene cât și din partea Consiliului Județean, despre îmbunătățirea serviciilor oferite, despre resursele umane insuficiente, specialiști în asistența socială, dar și despre necesitatea înființării unei filiale a Colegiului Asistenților Sociali.
În schimb, Diana Cristea, secretar executiv a CNAS, a făcut o prezentare din punct de vedere tehnic a Colegiului, care are peste 10.000 de membrii și 38 de structuri teritoriale, dar și despre studiile existente la ora actuală legate de asistenții sociali.
Vicepreședintele CNAS, Cristian Roșu, a făcut, la rându-i, o prezentare a modului în care arată România astăzi din punctul de vedere al asistenței sociale, discutând și despre problemele și soluțiile pentru persoanele asistate social și protecția socială.
„33% dintre copiii cu vârste între 0 și 6 ani trăiesc în familii care suferă de privare materială severă. (…) Adică, de vreo trei ori mai mult decât media europeană. (…) Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia. (…) Problema cu sărăcia este mai gravă decât o vedem în momentul de față. Studiile arată nu numai că suntem săraci, dar există săraci care trăiesc în ceea ce se cheamă sărăcie persistentă. Din aproape 22% din populația României afectată de sărăcie, 80% dintre ei, dintre persoanele sărace, se află în această stare de mai mult de trei ani, ceea ce expun copiii la riscurile de care vorbeam mai devreme. (…) În 2012, peste 50% dintre copiii din zonele rurale trăiau în sărăcie. (…) Tinerii, între 18 și 24 de ani, reprezintă următoarea categorie afectată de sărăcie – 28%. Etnia romă… orice înmulțit cu 10. Orice dată statistică despre țara asta. 32% dintre cetățenii de etnie romă trăiesc în sărăcie absolută, iar 37,7% dintre copiii romi trăiesc în sărăcie absolută. (…) Asistența socială trebuie să devină o prioritate națională când aproape 5 milioane de români sunt afectați de sărăcie”, afirma acesta.
Totodată, Cristian Roșu a vorbit și despre exodul asistenților sociali (aproximativ 3.000) care au ales să muncească în alte țări, la ora actuală sistemul funcționând cu doar 35% din necesarul de asistenți sociali, despre formarea continuă, dar și despre salarii.
Evenimentul a continuat cu o dezbatere, în care s-a ridicat și problema conștientizării faptului că unii oameni ar trebui să renunțe la asistența socială, mai ales când sunt apți de muncă, iar sprijinul să se ducă spre cei care au cu adevărat nevoie.