Trofeul Festivalului „Zărzărică-zărzărea”, câștigat de formația de dansuri mixte „Cununa Bărăganului” din Săveni
Vineri, 9 iunie, pe scena Căminului cultural din comuna Gheorghe Doja, s-a desfăşurat faza finală a celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului judeţean de folclor „Zărzărică, zărzărea“.
Artiştii calificaţi în urma fazei zonale s-au întrecut în cadrul celor cinci secţiuni din concurs: solişti vocali, secţiune instrumentală (solişti instrumentişti, grupuri instrumentale şi tarafuri), grupuri vocale, dansuri populare, ansambluri şi grupuri folclorice tradiţionale.
Au participat concurenți din localitățile: Albeşti, Andrășești, Borduşani, Bucu, Căzănești, Cocora, Coșereni, Făcăeni, Gheorghe Doja, Giurgeni, Gura Ialomiței, Jilavele, Luciu, Munteni Buzău, Reviga, Săveni, Slobozia, Sudiți, Vlădeni, Țăndărei.
Repertoriul, ţinuta scenică, calitatea interpretativă a dansurilor și cântecelor prezentate au fost apreciate de către juriu, iar la sfârșit s-au acordat diplome, premii și trofeul festivalului.
Trofeul Festivalului a fost acordat formației de dansuri mixte „Cununa Bărăganului” din Săveni.
Menționăm că la secțiunea soliști vocali, vârsta 8 – 11 ani, premiul I a fost obținut de Firat Melisa din Făcăeni, la vârsta 12 – 15 ani, premiul I a fost câștigat de Dumitrașcu Nicole (prezentatoarea festivalului) – Slobozia. Tot la secțiunea soliști vocali, vârsta 16 – 35 de ani, premiul I a fost acordat domnișoarei Anciu Anca (Slobozia).
La secțiunea soliști instrumentiști, locul I a fost obținut de Grupul instrumental de mandoline copii, din Giurgeni.
La secțiunea grupuri vocale, premiul I a fost obținut de „Muntencuțele” din Munteni Buzău.
La secțiunea de dansuri populare pentru copii, premiul I a fost câștigat de formația de dansuri populare mixte „Mugurii Bărăganului” din Sudiți, iar la dansuri populare adulți, premiul I a fost câștigat de formația de dansuri mixte Coșereni.
La secțiunea grupuri și ansambluri folclorice tradiționale, premiul I a fost adjudecat de Ansamblul „Mugurelul” din Reviga.
Felicitări tuturor celor care au participat la acest festival-concurs, care au câștigat fie și o mențiune, însă să nu uităm că au fost concurenți care de la un an la altul reușesc să surprindă, să își realizeze singuri piesele (exemplu: Elena Simoiu din Slobozia – locul II), într-un cuvânt, să se perfecționeze.
Programul a fost încheiat de recitalurile susţinute de Ionuț Cocoș – câştigătorul ediţiei precedente, Nicoleta Rădinciuc Vlad, orchestra „Doina Bărăganului“ și Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Protopopiatului Slobozia.
Organizatorii evenimentului au fost: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliul local Gheorghe Doja şi Căminul cultural Gheorghe Doja.