30 mai – 12 ani de la înființarea Direcției Generale Anticorupție
Direcția Generală Anticorupție a fost înființată în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană, ca structură specializată pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, ea fiind subordonată direct ministrului afacerilor interne.
La nivel local, D.G.A. își coordonează activitățile prin intermediul Serviciilor Județene Anticorupție.
Lucrătorii D.G.A. sunt ofițeri de poliție judiciară care au fost abilitați să efectueze, în condițiile prevăzute de lege, activități de prevenire și descoperire, precum și acte de cercetare penală dispuse de procurorul competent referitoare la infracțiunile anume stabilite în acest sens prin legea nr. 78 din anul 2000.
Printre atribuțiile personalului D.G.A, amintim:
- desfășurarea de activități de prevenire a faptelor de corupție în rândul personalului Administrației și Internelor
- desfășurarea de activități de primire a reclamațiilor/petițiilor cetățenilor referitoare la acte de corupție ale personalului ministerului, respectiv polițiști, pompieri, jandarmi etc., precum și activități de relații publice, specifice problematicii din competență
- desfășurarea de activități de poliție judiciară, conform legii
- organizarea și desfășurarea de activități de testare a integrității profesionale a personalului ministerului
- desfășurarea de activități privind relațiile și colaborarea internațională în domeniu, potrivit intereselor M.A.I.
- constituirea și gestionarea bazei de date a unității privind actele și faptele de corupție internă
- analizarea evoluției actelor și faptelor de corupție internă.
Chiar dacă D.G.A are ca și atribuții prevenirea, descoperirea și combaterea infracțiunilor de corupție săvârșite de personalul M.A.I., de reținut este faptul că fenomenul corupției poate fi prevenit și combătut numai în condițiile în care toți cetățenii își asumă responsabilitatea și toți au ca și obiectiv ocuparea unui loc de muncă care să nu aibă ca și fundament actul de corupție.
Având în vedere aportul semnificativ pe care cetățenii ialomițeni îl pot aduce structurii noastre prin sesizarea faptelor de corupție săvârșite de personalul M.A.I. de care iau sau au cunoștință, vă informăm că, la nivelul județului nostru, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, cu sediul în municipiul Slobozia, str. Alexandru Odobescu, nr. 17-19 iar pentru sesizări structura noastră poate fi contactată la numărul de telefon/fax 0243.220556 sau la adresa de e-mail [email protected].
În egală măsură, sesizările privind faptele de corupție ale personalului M.A.I. pot fi făcute și la numărul 0800806806 – linie gratuită anticorupție a D.G.A.